Sotočja 19.9.2016 - Tonč Feinig Trio 2 in Babica

V Sotočjih smo tokrat gostili umetnika, koroška Slovenca, glasbenika in fotografa. Pianist in skladatelj Tonč Feinig se vseskozi vrača k svojim koreninam z jazz priredbami slovenskih narodnih pesmi, tudi na svojem najnovejšem, sedmem samostojnem albumu, ki ga je naslovil Tonč Fenig Trio 2. Glasbeniku, ki veliko sodeluje s slovenskimi pevci in skupinami in piše tudi skladbe za gledališke predstave in film, so se tokrat pridružili basist Robert Jukič, s katerim intenzivno sodelujeta že več kot 15 let in bobnar Klemens Marktl. Kot poseben gost pa še saksofonist Michael Erian, ki je s Tončem Feinigom sodeloval že na prvem albumu z naslovom We'll see (2001).

Tonč Feinig se s priredbami slovenskih narodnih pesmi vseskozi vrača k svojim koreninam in tudi na njegovem najnovejšem albumu lahko prisluhnemo dvema: Rož, Podjuna, Zila in Gozdič je že zelen. V pogovoru za Sotočja pa že napoveduje nov projekt - album, na katerem se bo predstavil tudi kot vokalist.

Svojim družinskim koreninam se je poklonil tudi fotograf Marko Lipuš in sicer z serijo fotografij, nastalih v taborišču Ravensbrück, ki jih je naslovil Babica.

Marka Lipuša je pot z rodne Železne Kaple najprej vodila na Dunaj, kjer je študiral umetniško fotografijo, in nato v Prago, kjer je diplomiral na Famu - znameniti praški akademiji za upodabljajoče umetnosti. Kar nekaj časa je živel v Londonu, imel štipendijo v Parizu, ustvarjal v Milanu, vedno znova pa se, pravi, vrača na Dunaj, kjer trenutno živi in ustvarja.

Razstavlja pa po vsej Evropi, trenutno pa si lahko njegovo najnovejšo razstavo fotografij z naslovom Babica ogledate v galeriji Photon v Ljubljani.

Babica Marka Lipuša je bila med drugo svetovno vojno deportirana v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, največje žensko koncentracijsko taborišče v nemškem Reichu, kjer so jo leta 1945 nacisti umorili. In od tod, pojasnjuje umetnik, tudi ideja. S fotografijami, ki jih je posnel v taborišču in so predstavljene v štirih segmentih (koža njegovega očeta, površje, objekti in kraj) se je poklonil spominu na vse, ki so umrli v tem taborišču.

Razstavo Babica si lahko ogledate v ljubljanski galeriji Photon do 30.9. 2016.

Naslovna slika: Razstava Babica – objekti – glavnik 3 (Foto: Marko Lipuš)