Svoja dela bo prispevalo 17 umetnic in umetnikov. V četrtek dopoldne so predstavili zasnovo projekta. Razstava na prostem na Tromeji sodi med najbolj ambiciozne umetniške projekte v tridesetletni dobi delovanja Unikuma.

Premaganje meje v glavah

Pred olimpijskimi igrami je enako po olimpijskih igrah, naj gre za poletne ali zimske. Vedno gre za vprašanje, kje bodo potekale. Nazadnje se je s pogledom na zimske leta 2026 ponovno pojavila zamisel čezmejnih zimskih olimpijskih iger „Ohne Grenzen - brez meja - senza confini“ iz leta 2006, za katere so skupno kandidirale Koroška, Furlanija - Julijska krajina in Slovenija, izbrano pa je bilo mesto Turin v Italiji. Od nekdaj je poglavitna misel, da bi po odstranitvi mejnih zapor bile premagane tudi meje v glavah.

S širitvijo schengenskega območja na nove države in s članstvom Slovenije, kjer so konec leta 2007 odpravili nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah s članicami Evropske unije, se je resnično začelo novo obdobje. Pojem „tromeja“ je postal sinonim za novo pridobljeno svobodo gibanja. Kako kratkotrajna je bila, boleče občutijo aktivisti Univerzitetnega kulturnega centra (Unikum), ki ves svoj trud vlagajo v povezovalna dejanja in zapolnjevanje jarkov.

Občutena tesnoba preveva misli, ko Emil Krištof, en poslovodja Unikuma, v razmišljanja vključuje osebne izkušnje uvodoma omenjenega načrta za zimske olimpijske igre „Senza confini“. Ostale so sanje, medtem, ko je Unikum uresničil nešteto projektov, nekateri pa se do danes napajajo iz življenjske vedrine ljudi območja treh sosednjih pokrajin.

Najnovejši primer je umetniška akcija od 27. avgusta do 9. septembra 2016 na planini pri Tromeji/ Dreiländereck v občini Podklošter z naslovom „In Schwebe/ vse lebdi/ in sospeso“. Sodeluje 17 umetnic in umetnikov, poudarja Krištof.

Odprtje razstave bo 27. avgusta popoldne - s sporedom od 14. do 19. ure. Iz Celovca pelje avtobus ob 13. ure izpred menze univerze. Na Tromejo vozi sedežnica.

Povezava: Unikum


Več na slovenci.orf.at

Svoja dela bo prispevalo 17 umetnic in umetnikov. V četrtek dopoldne so predstavili zasnovo projekta. Razstava na prostem na Tromeji sodi med najbolj ambiciozne umetniške projekte v tridesetletni dobi delovanja Unikuma.