Na fotografiji (z leve:) Christoph Gräfling, Olga Voglauer, Werner Kogler in Sigi Maurer. Foto: NOVICE/Sebastjan Trampusch
Na fotografiji (z leve:) Christoph Gräfling, Olga Voglauer, Werner Kogler in Sigi Maurer. Foto: NOVICE/Sebastjan Trampusch

Cilj Zelenih na Koroškem je vrnitev v deželni zbor, iz katerega je stranka izpadla na deželnih volitvah leta 2018. Pred petimi leti so koroški Zeleni prejeli le 3,12 odstoka glasov volilnih upravičencev, meja za vstop v Koroški deželni zbor znaša 5 odstotkov. Olga Voglauer je kot deželna govornica stranko leta 2019 prevzela od Matthiasa Köchla, ki je funkcijo šele leto poprej nasledil od Rolfa Holuba, glavnega kandidata Zelenih na deželnozborskih volitah marca 2018.

Na deželnem kongresu stranke Zelenih je koroška Slovenka dobila 98,09 % oz. 103 glasove delegatov, protikandidat za prvo mesto na listi za prihajajoče deželnozborske volitve Alexander Heber pa je dobil dva glasova. Delegati so Olgo Voglauer tudi potrdili (96,9 %) kot govornico Zelenih na Koroškem. Na drugem mestu za deželnozborske volitve, ki bodo predvidoma marca 2023, bo Christoph Gräfling. Preostale kandidate na listi bo stranka določila na drugem deželnem kongresu.

Še pred volitvami je kandidaturo Olge Voglauer podprl podkancler Wolfgang Kogler, v videoposnetku se je za koroško Slovenko izrekla tudi ministrica za okolje Leonore Gewessler, ki je morala napovedan prihod zaradi nujnih obveznosti v povezavi z vojno v Ukrajini odpovedati. Z Dunaja se je na Koroško pripeljala še vodja poslanske skupine Zelenih v državnem zboru Sigi Maurer, ki je prav tako podprla kandidaturo Olge Voglauer.

Podkancler Werner Kogler je komentiral aktualno politično dogajanje, Voglauer in Gräfling pa sta predstavila vsebinska težišča Zelenih za prihajajoče volitve. Medtem ko je volilni cilj Zelenih vrnitev v deželni zbor, so glavne vsebine koroških Zelenih socialna pravičnost, zaščita narave, boj proti podnebnim spremembam, socialna vprašanja, kontrola in transparenca, človekove pravice, izobrazba, nega, zaščita živali, izgradnja javnega prometa in boj proti pozidavi zelenih površin.