Trst. Foto: Rok Omahen
Trst. Foto: Rok Omahen

"Časovnica predvideva, da nam bodo poleti predali ključe, da bodo končana vsa dela, tako notranja kot zunanja, nato pa je zadeva v naših rokah, v smislu, da bo treba dom napolniti z opremo," je za italijansko radiotelevizijo Rai povedala direktorica Narodne in študijske knjižnice (NŠK) Luisa Gergolet.

Razvojni koncept novega, večnamenskega središča je predstavil direktor Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) Devan Jagodic. Po poročanju Primorskega dnevnika je potrdil, da gre za ambiciozno zamisel, velik izziv in naložbo v mlado generacijo, ki bo okrepila prisotnost Slovencev ne le v tržaški četrti Sveti Ivan, temveč v širšem tržaškem urbanem okolju.

"Razmišljamo o širšem konceptu šolskega kampusa, ki bi dijakom in študentom omogočil, da bi tam preživeli dobršen del svojega prostega časa," je dejal Jagodic za Rai.

V bližini obnovljenega Narodnega doma so slovenske šole, Stadion 1. maj, društva, pa tudi sedež tržaške univerze.

Na 1300 kvadratnih metrih površine, v stari stavbi in prizidku, bodo uredili knjižnico in čitalnico, študijsko sobo, učilnico za didaktične dejavnosti, konferenčno dvorano, razstavni prostor, raziskovalni center in sedeže društev, je povedala direktorica NŠK-ja Gergolet.

NŠK bo v Narodni dom pri Svetem Ivanu preselil tudi oddelek za mlade bralce iz Narodnega doma v središču Trsta. V novo večnamensko središče se bosta po napovedih preselili tudi tamkajšnji društvi Slavko Škamperle in Marij Kogoj.

Narodni dom pri Svetem Ivanu so kot pomembno središče Slovencev v tem delu Trsta prvič odprli junija 1903. Leta 1921 so ga napadli in opustošili fašisti, ki so si ga pozneje tudi prilastili. Slovenska manjšina v Italiji je to ustanovo znova dobila v last na podlagi zaščitnega zakona iz leta 2001, dobila pa je tudi sredstva za obnovo.