Foto: ORF Foto:
Foto: ORF Foto:
Mladi preučili možnosti sodelovanja
Foto: ORF

Dvodnevna konferenca na Madžarskem je bila namenjena mladim Slovencem, ki živijo v Avstriji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Italiji in Sloveniji, njen temeljni cilj pa je povezovanje mladih in mladinskih organizacij iz vseh petih držav. Srečanje je bilo v centru porabskih Slovencev v Monoštru na tromeji med Avstrijo, Slovenijo in Madžarsko. Tam si je slovenska narodna skupnost na Madžarskem leta 1998 zgradila slovenski kulturni dom in hotel Lipa.

Srednje- in dolgoročno sodelovanje

Poleg spoznavanja izzivov, s katerimi se srečujejo mladi v zamejstvu, pa je bila želja organizatorjev tudi priprava skupnih projektov. Prvi koraki na tem področju so bili narejeni v letu 2013, ko je Mladinski svet Slovenije s podporo urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu izvedel konferenco, na kateri so primerjali dobre prakse s področja izobraževanja.

Kljub izvedenemu projektu pa takrat vzpostavljenega sodelovanja ni uspelo nadgraditi, obžaljuje predsednik krovne mladinske organizacije v Sloveniji Tin Kampl. Tako je bilo vprašanje srednje- in dolgoročnega sodelovanja med mladimi Slovenci, ki živijo v zamejstvu in v Sloveniji, tudi osrednji izziv, ki so ga izbrali za konferenco z naslovom „Povezujemo“.

Konference se je udeležil tudi predsednik Kluba slovenskih študentov in študentk v Gradcu (KSŠŠG) Aljaž Pestotnik. Kot pravi, si bi želel, da ne bi bil edini predstavnik slovenskih mladinskih organizacij iz Avstrije na srečanju, saj vidi v medsebojnem povezovanju veliko potenciala.

Soorganizator vseslovenske mladinske konference je bil Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki želi nastale ideje postaviti na svojo agendo za medgeneracijsko sodelovanje, poudarja predstavnica urada Nadja Skale.

Sodelujoče na mednarodni konferenci „Povezujemo“ je nagovoril tudi minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Poudaril je, da so mladi Slovenci, ki živijo zunaj meja matične domovine, ključni gradniki uspešne prihodnosti države.

Želja mladih pa je, da bi se iz vseslovenskega mladinskega srečanja razvila stalnica. Pradvsem pa želijo, da bi se med organizacijami utrdile trajne vezi. To so ob zaključku podkrepili tudi s podpisom memoranduma o dolgoročnem sodelovanju med mladinskimi organizacijami iz Slovenije in zamejskimi mladinskimi organizacijami.


Več na slovenci.orf.at