Predsednik uprave Zvezdan Martić in v. d. direktorja urada za narodnosti Janez Doltar sta podpisala anekse k pogodbam o sofinanciranju programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Predsednik uprave Zvezdan Martić in v. d. direktorja urada za narodnosti Janez Doltar sta podpisala anekse k pogodbam o sofinanciranju programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Uprava RTV Slovenija in v. d. direktorja Urada za narodnosti Janez Doltar sta popisala anekse k pogodbam o sofinanciranju radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost za letošnje leto. Gre za dodatnih pet milijonov evrov sredstev.

Vlada je po preučitvi finančnega položaja RTV Slovenija in pogovorih s predsednikom uprave Zvezdanom Martićem zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti. Današnji podpis predstavlja prvi del omenjenih sredstev.

"Informacija o dodatnih finančnih sredstvih za delovanje RTV Slovenija je dobra novica za javni zavod. Pred nami je izredno težko leto in ta sredstva pomenijo pomemben korak k ohranjanju pomena javnega medija v Sloveniji. Osnutek PPN-ja, ki je v pripravi, bo žal še vedno jasno odražal finančno stanje, v kakršnem je javni medijski servis. Kljub vsem izzivom pa bo RTV Slovenija še naprej sledila svojemu poslanstvu in zagotavljala vsebine za vse skupine, katerih vključevanje je ključno za vsako demokratično družbo," je ob podpisu aneksov povedal predsednik Uprave RTV Slovenija Martić.

RTV je imel z uradom za narodnosti že doslej podpisane pogodbe za sofinanciranje produkcije programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost, ki jih ustvarjajo v Regionalnem RTV-centru Koper/Capodistria in Regionalnem RTV-centru Maribor, vendar so sredstva pokrivala le okoli 18 odstotkov tovrstnih odhodkov.

Kulturni program manjšin kot most med državami

Z vlade so sporočili, da je podpisani aneks za radijske programe za italijansko narodno skupnost v letu 2023 v vrednosti 1.379.360 evrov, aneks za televizijske programe za to skupnost pa 2.348.640 evrov. Aneks za radijske programe madžarske narodne skupnosti v letu 2023 je v vrednosti 681.827 evrov, aneks za televizijske programe za to skupnost pa 590.173 evrov.

Doltar pa je po navedbah vlade povedal, da je denar, namenjen za manjšine, investiranje v razvoj kulturnega programa manjšin, ki so most med državami. To posledično krepi tudi gospodarske povezave. Iz tega po njegovem mnenju izhaja, da gre za dobro naložen denar. V uradu bodo glede na to še naprej konstruktivno sodelovali z največjo medijsko ustanovo v državi, ki je posebnega kulturnega in nacionalnega pomena.

Kot je dodal, si bodo prizadevali, da bodo še naprej zagotavljali ustrezna sredstva za delovanje manjšinskih programov, predvsem pa, da se to sistemsko uredi.

Nespremenjeni RTV-prispevek

Vlada razume finančni položaj, v katerem se je znašel RTV, predvsem zaradi nespremenjene višine RTV-prispevka že več kot 12 let. V tem času je stopnja inflacije presegla 30 odstotkov, stroški dela pa so se povečevali tudi zaradi sporazumov med vlado in sindikati javnega sektorja, za kar pa RTV Slovenija ni dobila dodatnih sredstev.

V radijskih in televizijskih programih za italijansko in madžarsko narodno skupnost skrbijo za objektivno obveščanje narodnih skupnosti ter za ohranjanje in razvijanje njihove jezikovne in kulturne samobitnosti, tradicije in kulturne dediščine. Poleg tega pa so pomemben vir regionalnega in čezmejnega obveščanja.

Urad za narodnosti spremlja uresničevanje ustavnih in zakonskih določil, ki se nanašajo na posebne pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti ter položaj in posebne pravice romske skupnosti v Sloveniji.

Podpisan dogovor o sofinanciranju manjšinjskih programov