Papež Frančišek, ki Slovenije še ni obiskal, se bo v nedeljo mudil v Trstu, kjer bo z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. socialni teden katoličanov v Italiji. Foto: AP
Papež Frančišek, ki Slovenije še ni obiskal, se bo v nedeljo mudil v Trstu, kjer bo z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. socialni teden katoličanov v Italiji. Foto: AP

O pomenu demokracije in o njeni tesni povezanosti s svobodo je v dolgem govoru ob začetku srečanja razmišljal italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Organizatorji jubilejnega socialnega tedna so obmejno mesto izbrali prav zaradi njegove burne preteklosti in zgleda, ki ga daje v luči sobivanja in spoštovanja. Tržaški škof Enrico Trevisi je dejal: "Naj bo to sporočilo za ves svet, za območja, kjer se različne kulture in narodi še vedno spopadajo."

Tržaška škofija je v svojih temeljih dvojezična, poudarja novi škof, ki je med svoje delegate vključil tudi dva pripadnika slovenske narodne skupnosti. Udeležila se bosta razprav, na katerih bodo oblikovali smernice za spoprijemanje z izzivi aktualnih družbeno-političnih problematik.

Tomaž Simčič, delegat tržaške škofije, je dejal: "Moj cilj je, da kjer bo mogoče, izpostavim tudi vprašanje manjšin in seznanim sogovornike, kolikor bo mogoče, z obstojem slovenske manjšine ter z vprašanji, s katerimi se spopada."

Predstavljajo se različne organizacije in društva

Poleg zasedanj v kongresnem centru se bo na mestnih trgih do nedelje zvrstilo 17 okroglih miz, odprtih za širšo javnost. S primeri dobrih praks aktivnega državljanstva pa se na stojnicah v središču Trsta predstavljajo različne organizacije in društva, tudi Slovencev v Italiji. Tatjana Oletič iz Slovenske prosvete je dejala, da so dali poudarek predvsem prispevku te organizacije pri demokratizaciji Slovenije, to so bili Študijski dnevi Draga. Liljana Filipčič iz Sveta slovenskih organizacij pa je poudarila: "To, da je slovenska narodna skupnost izpostavljena in prisotna, dokazuje, da smo del te skupnosti, ki je širša skupnost katoličanov v Italiji."

Slovenci bodo sodelovali tudi na nedeljski maši – prebrali bodo berilo in prošnjo, v zboru pa bodo v slovenščini zapeli tudi pevci Zveze cerkvenih pevskih zborov.

Pred papeževim obiskom v Trstu