Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na avstrijskem ministrstvu za šolstvo pravijo, da je nov učni načrt za ljudske šole skladen z manjšinskim šolskim zakonom.

Predsednik iniciative Skup in odvetnik Rudi Vouk pa pravi, da ni tako: "Šestnajsti člen manjšinskošolskega zakona za Koroško predvideva, da je treba prijavljene otroke poučevati v približno enaki meri v nemškem in v slovenskem jeziku. Zdaj pa smo dobili nov učni načrt, ki za slovenščino kratko malo predvideva dve uri manj na teden kot za nemščino."

Zato so predstavniki manjšinskih političnih organizacij ministrstvo pozvali k spremembi učnega načrta. Razburjeni so tudi na ljudskih šolah.

"To je ravno v času, ko govorimo o tem, da bi radi povišali kakovost in tudi izsledke dvojezičnega pouka, seveda kontraproduktivno. Želimo si, da se to spet popravi. Do tega je prišlo zaradi tega, ker je angleščina postala zdaj obvezen predmet v naših predmetnikih, in na to so očitno pozabili," je pojasnil ravnatelj ljudske šole v Šmihelu Danilo Katz.

Ravnatelji sicer imajo možnost izenačiti pouk slovenščine in nemščine, a le na račun ur drugih predmetov. Poleg tega že zdaj primanjkuje učiteljev slovenščine. Koroški Slovenci pa, če ministrstvo ne bo prisluhnilo zahtevam, napovedujejo proteste.