Nužej Tolmaier (v sredini) je letošnji prejemnik Tischlerjeve nagrade. Foto: Vincenc Gotthardt
Nužej Tolmaier (v sredini) je letošnji prejemnik Tischlerjeve nagrade. Foto: Vincenc Gotthardt

V Celovcu sta mu jo podelila Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza.

Nužej Tolmaier se je leta 1942 rodil v nemškem taborišču v Erlangnu. Po vojni se je njegova družina preselila na Radiše. Na gledališkem in pevskem področju je bil dejaven že od otroštva. Tajnik Krščanske kulturne zveze pa je bil 39 let.

"Nužej Tolmaier je pri nas tako rekoč že legenda. Je sinonim Krščanske kulturne zveze, ker je bil dolga leta organizator kulturnega življenja na Koroškem. Seveda je imel veliko pomočnikov, a to je bila tudi njegova vrlina, da je znal iskati prijatelje, ohranjati dobre stike s podeželjem, našimi ljudmi in društvi ter je na tej ravni spodbudil veliko kulturnega življenja," je povedal predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof.

Izdal je številne publikacije, med njimi tudi knjigo Tiha zemlja z zgoščenkama. Na Radišah in v okolici je osem let hodil od hiše do hiše in zbiral pozabljene slovenske pesmi. Vesel je, da mladi danes nadaljujejo delo na kulturnem področju.

"Sem optimist, da bo to delo šlo naprej. Dela se na tem področju z mladimi, imamo gledališče, lutke, pevsko področje, tudi literatura je zelo zanimiva. Bog daj, da bo šlo tako naprej," je dejal Tolmaier.

Tudi v pokoju rad zahaja na prireditve, še posebej če jih pripravijo mladi.

Tischlerjeva nagrada Nužeju Tolmaierju