Foto: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu
Foto: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Organizator, Izseljensko društvo Slovenija v svetu, je Vipavo za prizorišče osrednje prireditve izbral, ker se je s tega območja izselilo veliko ljudi, še posebej po prvi svetovni vojni oziroma v obdobju fašizma. Dogodka se je udeležilo od 400 do 500 Slovencev iz petnajstih držav.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na osrednji prireditvi poudaril, da so Slovenci povezani na vseh koncih sveta, prek različnih delovanj. "Ko se Slovenci povežemo, združimo zunaj domovine, smo lahko več kot ponosni, da imamo svojo identiteto in svojo državo," je, kot so sporočili z Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, poudaril Arčon.

Izrazil je hvaležnost vsem Slovenkam in Slovencem, ki živijo zunaj meja Slovenije, ki so si pred 32 leti prizadevali, da so nas druge države tako hitro priznale. "Smo ena redkih držav, ki ima resor, ki skrbi za Slovence po svetu, in naša naloga je, da skupaj utrjujemo narodno identiteto prek jezika, kulture, gospodarstva in da smo tesno povezani," so sporočili iz urada.

Minister je vsem izrazil zahvalo za trud in povezovanje in dodal, da nas ljubezen do jezika in domovine ter medsebojno spoštovanje krasita kot narod.

V Vipavi srečanje Slovencev iz matice, zamejstva in izseljenstva

V Lantierijevem dvorcu so v sklopu prireditve Dobrodošli doma pripravili vodene oglede Vipavske doline in degustacije tamkajšnjih dobrot, nastope izseljenskih skupin ter različne predstavitve. Odprtih je tudi več fotografskih razstav umetnikov iz Argentine in Venezuele. Zvečer bo po osrednji prireditvi še koncert Adija Smolarja.

Letošnje tradicionalno srečanje Dobrodošli doma se je začelo že v četrtek z vseslovenskim srečanjem v državnem zboru in odprtjem fotografske razstave Lučke Oblak Čop v Narodni in univerzitetni knjižnici, nadaljevalo se je v petek s strokovnim posvetom Slovenska narodna identiteta, sklenilo pa se bo v nedeljo v Ljubljani s taborom Slovencev po svetu in okroglo mizo o migracijah in novodobnem izseljevanju.