Foto:
Foto:
Pred 25-leti se je začela 10-dnevna vojna

Jugoslovanske oblasti, ki se niso strinjale z razglasitvijo samostojnosti Slovenije, so iz vojašnic JLA le nekaj ur po osrednji državni proslavi ob samostojnosti napotile enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) proti Sloveniji.

Na današnji dan je prva protiletalska oklepna baterija JLA prestopila državno mejo pri Metliki, a so jo slovenske sile zgodaj zjutraj ustavile pri Pogancih, s čimer so se začeli prvi oboroženi spopadi. JLA je nameravala zasesti mejne prehode in letališče Brnik ter uničiti radijske in televizijske oddajnike, a ji ni uspelo.

Deset dni po prvih oboroženih spopadih v Sloveniji so se na Brionih sestali predstavniki Slovenije, Jugoslavije in EU-ja, ki so sprejeli Brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, medtem ko je morala slovenska stran za tri mesece zamrzniti osamosvojitvene dejavnosti.

Kljub temu je osamosvajanje potekalo naprej, jugoslovansko predsedstvo pa je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki JLA so Slovenijo zapustili 26. oktobra.

Pred 25-leti se je začela 10-dnevna vojna