Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

25 let - Arhiv

25 let od odpusta vseh slovenskih vojakov iz JLA

Odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so beograjske oblasti izdale pred natanko 25 leti. S tem je JLA zapustilo še zadnjih dva tisoč Slovencev.

Poveljnik TO-ja: Zaščititi civiliste je bila naša odgovornost v vojni za Slovenijo

"Glavna značilnost naše vojne je bila, da sta se obe strani praviloma držali dane besede in potem so bili vsi sporazumi uresničeni tako, kot so bili dogovorjeni," razmišlja nekdanji poveljnik TO-ja ...

Janša: Ker smo se premoči JLA zavedali, smo jo tudi lahko izničili

Vojna za Slovenijo je bila resda kratka, a še vedno predolga in nepotrebna, je na slavnostni seji odbora DZ-ja za obrambo povedal veteran vojne za Slovenijo in poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek.

Spomin: Kako so se pripadniki JLA vdali in prepustili prehod Vrtojba

Mednarodni mejni prehod Vrtojba sta 27. 6. 1991 v večernih urah zasedli enoti JLA, motorizirana enota iz Vipave in tankovska enota iz Pivke, skupaj okoli 150 vojakov s 7 tanki.

Vojna v Sloveniji skozi oči hrvaškega novinarja: "Za obup ni bilo prostora"

"Vojna v Sloveniji je bila svojevrstna uvertura v to, kar je nato sledilo v Jugoslaviji. Junija 1991 si nihče ni mogel predstavljati, da se bo končalo tako krvavo, kot se je," se spominja hrvaški ...

Na vlogo medijev v osamosvojitveni vojni se pozablja ali celo načrtno ne omenja

Mediji zagotovo niso bili deležni takšnega priznanja, kot bi si ga glede na vlogo v desetdnevni vojni zaslužili, poudarja avtor Dosjeja ''Mediji v vojni za Slovenijo'' Zvezdan Martič.

Spomin: Kako so se spopadli za mejni prehod Rožna Dolina

V četrtek, 27. junija 1991, okoli 18.40 je enota JLA prispela pred mednarodni mejni prehod Rožna Dolina pri Novi Gorici.

Mineva 25 let od začetka desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo

Na današnji dan se je pred 25 leti začela desetdnevna vojna, s katero je Slovenija zavarovala svojo samostojnost.

Pahor ob 25. obletnici spopada v Trzinu pozval k enotnosti

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 25-letnici spopada v Trzinu poudaril pomen enotnosti in pozval k jasno definiranemu nacionalnemu interesu.

"Biti Slovenec, imeti svojo domovino, je ena izmed prvih vrednot"

"Slovenskemu človeku, slovenskim ljudem v povprečju primanjkuje narodne zavesti," ugotavlja sociolog in kulturni antropolog Igor Škamperle.

"Dajte Bogu, kar je božjega, in cesarju, kar je cesarjevega."

Slovenija je bila samostojna država komaj pet dni, ko je v Vatikanu položaj papeževega premierja prevzel kardinal Angelo Sodano, takrat 63-letni izurjeni diplomat Svetega sedeža.

Janša: Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet

V Ljubljani je potekala proslava Za mojo Slovenijo v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Slavnostni govornik je bil Janez Janša.

Slovenija pred 25 leti razglasila svojo samostojnost

Pred 25 leti je na Trgu republike v Ljubljani potekala osrednja državna proslava, na kateri je Slovenija slovesno razglasila svojo samostojnost.

Tudi Slovenci po svetu prinesli pomemben delež slovenski osamosvojitvi

V okviru tradicionalnega tabora Slovencev po svetu so akterji slovenske osamosvojitve poudarili vlogo Slovencev v zamejstvu in po svetu pri osamosvojitvi naše države pred 25 leti.

Cerar ob dnevu državnosti: "Dovolimo si biti drzni v novih spremembah"

Slovenska skupščina je v skladu s plebiscitno odločitvijo 25. junija leta 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in deklaracijo o ...

Foto: Obredna daritev čaja za mir na svetu - tudi v parlamentu

Delovni teden se je v državnem zboru začel malce drugače, kot smo vajeni - namesto zasedanja in političnih razprav sta si predsednika parlamenta in državnega sveta "privoščila" čaj.

Na vrhu Triglava, ko je zaplapolala slovenska trobojnica: "Tega ne moreš pozabiti"

Slovenska zastava (brez grba) je, kot je znano, na vrhu Triglava zaplapolala že slaba dva tedna pred osamosvojitvijo - v strogi tajnosti in po kar nekaj izzivih.

Mednarodne podpore za osamosvojitev Slovenije ni bilo

Še dan pred razglasitvijo neodvisnosti Slovenije si Evropa in Amerika prihodnosti brez Jugoslavije nista mogli predstavljati.

Pahor: "Odločitev za sodelovanje je izključno v naših rokah"

Lepota osamosvojitve je bila v tem, da je v ta proces vse ljudi vključevala, nikogar ni izključevala, je v svojem govoru na osrednji državni slovesnosti pred dnevom državnosti poudaril pomen ...

Marko Zajc: Tisočletni sen je konstrukt, ki je bil viden tudi drugje

Nizka raven komunikacije v parlamentu, alkoholizem, izseljevanje, razširjenost medijev ... 19. in 21. stoletje sta si podobna bolj, kot si morda mislimo.

1 2 3 4 5 6 7