Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

25 let - Arhiv

25 let od odpusta vseh slovenskih vojakov iz JLA

Odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so beograjske oblasti izdale pred natanko 25 leti. S tem je JLA zapustilo še zadnjih dva tisoč Slovencev.

Janša: Ker smo se premoči JLA zavedali, smo jo tudi lahko izničili

Vojna za Slovenijo je bila resda kratka, a še vedno predolga in nepotrebna, je na slavnostni seji odbora DZ-ja za obrambo povedal veteran vojne za Slovenijo in poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek.

Mineva 25 let od začetka desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo

Na današnji dan se je pred 25 leti začela desetdnevna vojna, s katero je Slovenija zavarovala svojo samostojnost.

Pahor ob 25. obletnici spopada v Trzinu pozval k enotnosti

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 25-letnici spopada v Trzinu poudaril pomen enotnosti in pozval k jasno definiranemu nacionalnemu interesu.

"Biti Slovenec, imeti svojo domovino, je ena izmed prvih vrednot"

"Slovenskemu človeku, slovenskim ljudem v povprečju primanjkuje narodne zavesti," ugotavlja sociolog in kulturni antropolog Igor Škamperle.

"Dajte Bogu, kar je božjega, in cesarju, kar je cesarjevega."

Slovenija je bila samostojna država komaj pet dni, ko je v Vatikanu položaj papeževega premierja prevzel kardinal Angelo Sodano, takrat 63-letni izurjeni diplomat Svetega sedeža.

Janša: Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet

V Ljubljani je potekala proslava Za mojo Slovenijo v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Slavnostni govornik je bil Janez Janša.

Slovenija pred 25 leti razglasila svojo samostojnost

Pred 25 leti je na Trgu republike v Ljubljani potekala osrednja državna proslava, na kateri je Slovenija slovesno razglasila svojo samostojnost.

Tudi Slovenci po svetu prinesli pomemben delež slovenski osamosvojitvi

V okviru tradicionalnega tabora Slovencev po svetu so akterji slovenske osamosvojitve poudarili vlogo Slovencev v zamejstvu in po svetu pri osamosvojitvi naše države pred 25 leti.

Cerar ob dnevu državnosti: "Dovolimo si biti drzni v novih spremembah"

Slovenska skupščina je v skladu s plebiscitno odločitvijo 25. junija leta 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in deklaracijo o ...

Foto: Obredna daritev čaja za mir na svetu - tudi v parlamentu

Delovni teden se je v državnem zboru začel malce drugače, kot smo vajeni - namesto zasedanja in političnih razprav sta si predsednika parlamenta in državnega sveta "privoščila" čaj.

Pahor: "Odločitev za sodelovanje je izključno v naših rokah"

Lepota osamosvojitve je bila v tem, da je v ta proces vse ljudi vključevala, nikogar ni izključevala, je v svojem govoru na osrednji državni slovesnosti pred dnevom državnosti poudaril pomen ...

Marko Zajc: Tisočletni sen je konstrukt, ki je bil viden tudi drugje

Nizka raven komunikacije v parlamentu, alkoholizem, izseljevanje, razširjenost medijev ... 19. in 21. stoletje sta si podobna bolj, kot si morda mislimo.

Neprekinjena 24-urna molitev za domovino

Štiri največje verske skupnosti v Sloveniji se bodo združile v dnevu molitve in posta za domovino.

Čutim 25: Sodelavka pri projektnem učenju mladih Nastja Merc

"Mladi na socialnem robu so vse bolj nastrojeni proti državi. Zaradi tega so tudi manj tolerantni in ne čutijo, da bi v Sloveniji lahko soustvarjali," pravi Nastja Merc, ki dela z brezposelnimi ...

Obramba oddajnikov pomembna za osamosvojitev Slovenije

Kako pomembna sta pretok informacij in nadzor nad njimi, se je med vojno za Slovenijo še kako dobro zavedala tudi JLA, saj si je močno prizadevala ta pretok prekiniti z napadi na oddajnike.

"Slovenija se ne vede kot država"

Pisatelj in zamejski Slovenec Boris Pahor meni, da je Slovenija v 25 letih samostojnosti pokleknila predvsem pred sosednjo Italijo.

Spomini "Enkarja" na pekrske dogodke, 710. učni center in pogumne krajane, ki so se uprli JLA

V učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru in na Igu pri Ljubljani se je 15. maja 1991 začelo usposabljanje (služenje vojaškega roka) prvih mirnodobnih slovenskih vojakov.

Četrt stoletja od prve objave Slovenske tiskovne agencije

Na današnji dan pred 25 leti je Slovenska tiskovna agencija (STA) objavila svojo prvo vest.

Foto: Reportažne fotografije v spomin na čas osamosvajanja

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so ob včerajšnji Poletni muzejski noči odprli razstavo Samostojni! , razstavo fotografij o samostojni Sloveniji in vojni.