Poslanec SDS-a in obrambni minister med vojno za Slovenijo Janez Janša je v svojem nagovoru poudaril nekatere dejavnike, ki so po njegovi oceni odločilno pripomogli k slovenski vojaški zmagi. Foto: Državni zbor
Poslanec SDS-a in obrambni minister med vojno za Slovenijo Janez Janša je v svojem nagovoru poudaril nekatere dejavnike, ki so po njegovi oceni odločilno pripomogli k slovenski vojaški zmagi. Foto: Državni zbor
false
V DZ-ju je potekala slavnostna seja odbora za obrambo, s katero so poslanke in poslanci ter tuji gostje zaznamovali to obletnico. Foto: Državni zbor

S podpisom brionske deklaracije, ki je predvidevala ustavitev vseh sovražnosti na ozemlju Slovenije, se je pred 25 leti končala vojna za Slovenijo. V DZ-ju je potekala slavnostna seja odbora za obrambo, s katero so poslanke in poslanci ter tuji gostje zaznamovali to obletnico.

Poslanec SMC-ja Marjan Dolinšek, podpredsednik odbora za obrambo in veteran vojne za Slovenijo, je v nagovoru prisotnim poudaril, da je bila vojna resda kratka, a še vedno predolga in nepotrebna. "Kaj pomeni mir, se zavemo šele takrat, ko ga ni več in ko nastopi vojna," je dejal.

Vojne si po njegovih besedah nihče ne želi. "Ker pa nam je bila že vsiljena, smo jo sprejeli in odločno pokazali in dokazali, da smo se za našo državo pripravljeni boriti in tudi umreti," je dejal in se je posebej spomnil pripadnikov Teritorialne obrambe in takratne slovenske milice, ki so za domovino dali svoje življenje.

Kaj je pripomoglo k slovenski zmagi?
Poslanec SDS-a in obrambni minister med vojno za Slovenijo Janez Janša pa je v nagovoru izpostavil nekatere dejavnike, ki so po njegovi oceni odločilno pripomogli k slovenski vojaški zmagi. Prvi med njimi je bil jasen politični cilj, torej normalno življenje v samostojni državi.

Slovenija je poznala moč JLA, a je vedela tudi za njene slabosti. Slovenske enote so bile homogene in motivirane, večina nujnih priprav na obrambo pa je bila opravljena pravočasno. Prav tako so k zmagi pripomogle dobre informacije nasprotnikov, medtem ko JLA o slovenskih pripravah na obrambo ni imela informacij, je navedel.

Ker smo se premoči JLA zavedali, smo jo tudi lahko izničili, je povedal Janša. Med razlogi za prevlado Slovenije je izpostavil še zaupanje samoiniciativi poveljnikov različnih enot, učinkovito delovanje civilne obrambe in dobro oskrbo prebivalstva v času vojne.

Obstrukcija SD-ja
SD je slavnostno sejo obstruiral, prav tako med udeleženci ni bilo opaziti poslancev ZL-ja. V SD-ju so v pojasnilu zapisali, da smo si državo izborili v enotnosti in složnosti. Kot so poudarili, je 25-letnica slovenske osamosvojitve izraz skupne in poenotene želje, napora in zanosa slovenskega naroda.

"To je vredno vsakodnevnega obeležja, v spoštovanju naše samostojnosti in vseh dejanj v dobro naših ljudi, ne pa v zdraharstvu posamične politične opcije, ki smo mu žal priča tudi pri tokratnem sklicu seje odbora za obrambo," so navedli. Po presoji SD-ja ne gre za iskreno namero zaznamovanja 25-letnice zmage v vojni za Slovenijo, pač pa za že videno politično epizodo, ki "ji v DZ-ju ni mesta".

Obletnice zmage vojne za Slovenijo se je s poslanico spomnil tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pa je organiziralo mašo in odkritje spominske plošče v ljubljanski stolnici.