Foto:
Foto:

"Enotnost je dobrina sama po sebi. A to ne pomeni, da moramo - zlasti v demokratičnih in odprtih družbah, v katerih imamo ljudje različna stališča - stremeti za enotnostjo vsak dan in v vseh rečeh. Tisto, k čemur moramo stremeti, je sodelovanje, občutek za skupnost in občutek za tisto, kar nas povezuje," je v slavnostnem nagovoru povedal Pahor, ki je spomnil, da je enotnost pomembna zlasti v prelomnih časih.

Ravno enotnost je po njegovih besedah zaznamovala tudi osamosvojitvene dogodke v Trzinu: "V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednji dan sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, v katerem mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšne večine. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj."

Razkol ima tragične posledice
Poudaril je, da imamo Slovenci tako izkušnjo sodelovanja kot razklanosti, zato vemo, kakšne tragične posledice ima razkol. Hkrati je poudaril, da moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti.

Slovenci znamo biti po Pahorjevih besedah pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. "Vendar moramo paziti drug na drugega in med seboj sodelovati. Potem ne bo nobenega vprašanja, ki ga ne bi mogli obrniti sebi v prid," je še dejal Pahor.

Slovesnost ob 25. obletnici spopada v Trzinu
Slovesnost ob 25. obletnici spopada v Trzinu