Foto:
Foto:

Če Slovenci ne znamo biti ponosni na osamosvojitev kot prelomni trenutek v naši zgodovini, najbolj slaven morda med vsemi, na kaj naj bodo potem ponosni naši otroci, na kaj, kaj naj bo hrbtenica njihovega ponosa v prihodnosti?

Borut Pahor o ponosu
Pahor: Ponosno praznujmo 25-letnico

je območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo pripravilo slovesnost v spomin na spopade, ki so se tam odvijali 28. junija 1991. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

Ob bližajočem se britanskem referendumu je predsednik Borut Pahor dejal, da Evropsko unijo ne glede na njegov izid čakajo velike in prelomne spremembe. V Sloveniji pa bomo morali tako kot pred 25 leti enotno doseči nacionalni interes in se za njegovo uveljavitev prizadevati, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura.

"Naš nacionalni interes je, da naša širša domovina ne samo preživi, ne samo životari, ampak da doživi tudi nekakšno renesanso, neko prenovo in da smo Slovenci v tem procesu prenove njen zelo aktiven del," je dejal predsednik.

Hkrati je pozval državljane k ponosnemu praznovanju četrt stoletja države. "Če Slovenci ne znamo biti ponosni na osamosvojitev kot prelomni trenutek v naši zgodovini, najbolj slaven morda med vsemi, na kaj naj bodo potem ponosni naši otroci, na kaj, kaj naj bo hrbtenica njihovega ponosa v prihodnosti," se je Pahor retorično vprašal.

Spopad med TO-jem in JLA na Medvedjeku
Na klancu pri Medvedjeku oz. na tedanji hitri cesti, poimenovani tudi Cesta bratstva in enotnosti, sta se 28. junija 1991 odkrito spopadli Jugoslovanska ljudska armada (JLA)in slovenska Teritorialna obramba (TO). Po neuspešnih pogajanjih zaradi zaprte ceste je sledil napad na kolono jugoslovanske vojske, ki je prodrla iz Karlovca čez Gorjance do Medvedjeka. Ta je odgovorila z ognjem iz vsega orožja, hkrati pa je jugoslovansko vojno letalstvo s kasetnimi bombami napadlo položaje Teritorialne obrambe.

V spopadu je padel pripadnik 21. območnega štaba Teritorialne obrambe Franc Uršič, pod streli jugoslovanske vojske pa so obležali še gospodar bližnje kmetije Anton Kotar in šest voznikov na cesti ustavljenih tovornjakov. Nekaj dni pozneje je bila agresorska kolona dokončno premagana v Krakovskem gozdu. Tedanji poveljnik dolenjskega štaba TO-ja Albin Gutman je na slovesnosti dejal, da je bil v vojaškem smislu to prvi oboroženi spopad teritorialcev z jugoslovansko armado.

"Zloraba osamosvojitve v politične namene"
Predsednik trebanjskega območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Matjaž Malenšek pa je poudaril, da si zaslug v osamosvojitveni vojni ne smejo prilaščati posamezniki in jih ne uporabljati v politične namene.

Žrtvam osamosvojitvenih bojev so pod vasjo Medvedjek oz. nad današnjo dolenjsko avtocesto postavili spomenik, zasnovan po zamisli novomeškega slikarja in grafika, ki je bil tudi med udeleženci spopada, Janka Orača.

Današnja spominska slovesnost je ena izmed prireditev ob 25. obletnici desetdnevne vojne, nad katerimi je predsednik Pahor prevzel častno pokroviteljstvo, so sporočili iz njegovega urada.

Če Slovenci ne znamo biti ponosni na osamosvojitev kot prelomni trenutek v naši zgodovini, najbolj slaven morda med vsemi, na kaj naj bodo potem ponosni naši otroci, na kaj, kaj naj bo hrbtenica njihovega ponosa v prihodnosti?

Borut Pahor o ponosu
Pahor: Ponosno praznujmo 25-letnico