Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)
Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenije)

17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal prvi postroj posebne enote tedanje teritorialne obrambe. Kot se je tedaj izrazil predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle, je bil to dan, ko je "prvič zadišalo po Slovenski vojski". V spomin na ta dan so se nekdanji akterji v osamosvojitvenih procesih danes sešli v tamkajšnjem parku Manevrske strukture narodne zaščite. Poleg Peterleta sta se slovesnosti udeležila tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki je zbrane tudi nagovoril.

V govoru je povzel dogodke izpred slabih treh desetletij in poudaril, da je bil začetek 90. let prelomen tudi v smislu razkola in travm nacije. Demos namreč v ospredje ni postavljal politične pripadnosti, pač pa pomen lastne državnosti kot odgovora na izzive časa.
Vprašanji naše suverenosti in varnosti pa po njegovih besedah danes postajata spet aktualni. EU in zavezništvo Nato sta namreč na veliki preizkušnji. Znova odpirajo vsa vprašanja, za katera se je zdelo, da so že presežena. "Zgodovina prejšnjega stoletja se vrača na velika vrata," je ponazoril.

Z odhodom Velike Britanije iz EU-ja se evropska konstrukcija maje. "Ocenjujem, da so procesi, ki so nastali, nepovratni in bodo temeljito spremenili podobo, ki smo je bili vajeni 30 let, podobo Evrope, v katero smo tudi mi vstopili, prvič kot svoboden narod," je pojasnil. Na drugi strani pa svetovni spopadi že dolgo niso več spopadi klasičnih armad. Po oceni Bavčarja bodo narodi, ki bodo znali slediti razvoju znanosti in tehnologije, gotovo uspešneje prebrodili obdobje, ki je pred nami. "Osnove za dober razvoj so tu," je poudaril.

Pahor: "Čudovit spomin, ki ga je vredno obujati"

Prvi postroj enote teritorialne obrambe, ki je predstavljala prve zametke Slovenske vojske. Foto: Tv Slovenija
Prvi postroj enote teritorialne obrambe, ki je predstavljala prve zametke Slovenske vojske. Foto: Tv Slovenija

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki udeležencev slovesnosti ni posebej nagovoril, je pa v izjavi za medije po njej poudaril pomen spomina na ta dogodek. Ta postroj ni bil prvi, vendar je bil poseben po tem, da se je zgodil teden dni pred plebiscitom.

To je bil čas, ko je nekatere "poleg navdušenja morda spremljal tudi kanček tesnobe" ob vprašanju, kam nas bo pripeljala odločitev, da želimo samostojno državo, in vprašanje, ali jo bomo tudi ubranili, če bo treba. "Tukaj so stali fantje in dekleta, ki so nam sporočali: glasujte po svoji vesti, glasujte za neodvisno domovino, mi jo bomo, če bo treba, tudi ubranili," je dejal Pahor. Tako čudovit spomin je po njegovem prepričanju vredno obujati.

Vse manjše razumevanje mlajših generacij

Zbrane sta nagovorila tudi podžupan Kočevja Gregor Košir in generalni sekretar Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Božo Predalič. Tudi slednji je spomnil, da so pripadnice in pripadniki enote Slovenkam in Slovencem, ki so teden pozneje odhajali na plebiscit, dali jasno sporočilo, da so pripravljeni braniti slovensko osamosvojitev. "S tem so za vedno zapisani v zgodovino," je poudaril in spomnil na tedanjo enotnost naroda. "Kot en mož smo bili pripravljeni stati na braniku domovine," je poudaril, a dodal, da v politiki žal ni bilo tako.

Podžupan Košir je dodal, da je spomin na dni, ki nas navdajajo s ponosom, še zmeraj živ. "Želeli pa bi si, da tako ostaja tudi nadalje," je poudaril. Mlajše generacije namreč po njegovih besedah vse manj razumejo, koliko poguma, volje in brezkompromisnosti je bilo potrebnih za tak korak. Zato je treba narediti vse, da mlade že v času šolskega procesa informiramo o osamosvojitvenem dogajanju, je povedal.

Obletnica prvega postroja enote teritorialne obrambe