Ladja Ankaran. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Ladja Ankaran. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Mejnikov je bilo v zgodovini mornariškega diviziona precej. Leta 1999 se je na primer pomorski rod preselil v vojašnico Slovenski pomorščaki v Ankaranu. Leta 2002 so ukinili naborništvo. "Potem je sledilo obdobje približevanja evroatlantskim povezavam. S samim vstopom 2004 v Nato in EU je bila enota v bistvu že samo profesionalne sestave in to obdobje do 2010 je zaznamovano predvsem s približevanjem standardom zavezništva za delovanje na morju, z različnimi usposabljanji, z udeležbo na vajah doma, predvsem pa v tujini," je pojasnil Bogomir Tomažič, poveljnik 430. mornariškega diviziona.

Pirotehniki delujejo tudi na kopnem

Poleg poveljstva in logistike imajo v svojih vrstah tudi pirotehnike, ki delujejo predvsem na kopnem. Pomembno vlogo pa ima v divizionu tudi enota protiminskih potapljačev. "Naše osnovno poslanstvo je, da smo protiminska enota, torej iščemo, identificiramo, nevtraliziramo in pa uničujemo neeksplodirana ubojna sredstva, tako na kopnem kot tudi v vodi, morju, rekah," je naštel namestnik poveljnika potapljaške enote Gregor Konda. V civilni sferi enota sicer nima pristojnosti, čeprav so njeni pripadniki vrhunsko usposobljeni in opremljeni. "Imamo avtonomna podvodna plovila, imamo sodobne ročne sonarje, imamo podvodne robote in imamo sredstva za nevtralizacijo pod vodo," je nadaljeval Konda.

Triglav v ladjedelnici, Ankaran dejaven

Na morju naloge izvajata posadki patruljnih ladij. 49 metrov dolga Triglav, ki se je v preteklosti udeleževala tudi mednarodnih misij, se v tržaški ladjedelnici prenavlja in posodoblja ter bo predvidoma operativna v dveh letih.

S svojo 12-člansko posadko medtem suverenost slovenskega teritorialnega morja zagotavlja hitra patruljna ladja Ankaran. "Tudi na odprtem morju, v mednarodne vode se odpravimo z namenom usposabljanja. Tam na poligonih izvajamo streljanja. Drugače pa je sama ladja namenjena delovanju v slovenskem teritorialnem morju," je povedal Albert Pelaj, poveljnik hitre patruljne ladje Ankaran.

Ankaran so lani temeljito prenovili in bo v operativi predvidoma ostal do konca tega desetletja.

30 let slovenske mornarice