Foto: Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever
Foto: Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Združenju Sever pravijo, da je ena temeljnih misli v filmu ta, da zgodovina pripenja na dogodke imena in datume, pa vendar tok zgodovine resnično poganja ljudska volja. Vse prevečkrat so namreč zgodovinska dejstva zaradi političnih interesov in grajenja mita osebnosti zgolj interpretacije. Režiser Tomaž Letnar je poudaril, da so se v filmu izogibali vsem interpretacijam in da v njem nastopajo ljudje, ki niso imeli nikakršnih političnih ali gospodarskih koristi po vojni, a so tisti, ki so neposredno sodelovali v spopadih in na terenu sprejemali težke in usodne odločitve.

Z veterani si je film ogledala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Izrazila je zahvalo obema organizacijama vojnih veteranov, da sta podali pobudo za snemanje tega dokumentarnega filma. "Posneti film bo dragoceno arhivsko gradivo in bo mladim nudil avtentično pričevanje o zgodovinsko pomembnem času, ko je Slovenija postala samostojna država," je dejala in dodala, da so vsi sodelujoči v osamosvojitveni vojni heroji, saj so na različnih ravneh sprejemali pomembne odločitve, ki so ohranile številna življenja.

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, je poudaril, da so se mu še posebej vtisnile v spomin v filmu izrečene besede: Z zgodovino ravnajmo kot z babičinim porcelanom! "Danes sem zadovoljen, da smo bili do naše zgodovine v obeh organizacijah spoštljivi. Zavedali smo se, da pretekli dogodki oblikujejo sedanjost in tlakujejo pot v prihodnost. Film nas opozarja na pomen skupnosti, tovarištva, medsebojnega zaupanja in zavedanja o soodvisnosti. Politične odločitve bi ne mogle biti realizirane brez oborožene podpore, oborožen odpor bi ne bil uspešen brez podpore naroda in Slovenija bi ne bila priznana brez diplomatske spretnosti in politične modrosti. V filmu ni herojev in ni nenadomestljivih. So tisti, ki niso razmišljali, kakšen bo izhod in ali bodo preživeli, kajti od prvega dneva so verjeli v zmago. Tako tisti, ki so nosili orožje in uniformo, kot tisti, ki so bili v civilnih oblekah in skrbeli za oviranje, raznašali vpoklice, nudili zdravstveno oskrbo, obveščali domačo in svetovno javnost," je spomnil.

Prepričan je tudi, da je ta film nastal in je prikazan v pravem času. "Pokaže nam, da se vojaški in politični cilji lahko dosežejo brez zločinov nad nedolžnimi ljudmi, posebej otroki in nemočnimi. Je majhen delček svetlobe v velikih geopolitičnih igrah, ki se jih gredo veliki in močni. Naj bo spodbuda vsem voditeljem, da bodo zmogli obsoditi nasilje, sovražnost in zahtevati pravico do življenja v miru in blagostanju," je svoje misli sklenil Lipič.