Slovenija
Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti, je dejal slavnostni govornik Borut Pahor. Foto: BoBo
Udeleženci so se zbrali na Trgu republike. Foto: BoBo
       Tu ni kontinuitete. Vendar pa je ena vez, ki ju povezuje – ljudje. Drugače povedano, velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami 1990 in 1991 so bili pripadniki teritorialne obrambe kot novonastajajoče Slovenske vojske, ki je poleti 1991 vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije.       
 Pahor o kontinuiteti
Trditve nekaterih o dveh TO-jih so žalitev, je opozoril Ladislav Lipič. Foto: BoBo
       A kot rečeno, zgodovina ubira vijugaste in nepredvidljive poti in na koncu je omenjena doktrina skupaj s teritorialno obrambo republikam ponudila edinstveno priložnost za dokaj samostojno obrambno organiziranost. Brez slednje pa, dobrih 20 let pozneje, zavarovanje slovenskega osamosvojitvenega procesa ne bi bilo tako učinkovito.       
 Židan o vijugastih poteh zgodovine
VIDEO
50. obletnica ustanovitve...

Dodaj v

Pahor ob 50. obletnici TO-ja: Ne poglabljajmo polemik o nastanku države in vojske

"Po slovenski vojski prvič dišalo pred 28 leti"
10. oktober 2018 ob 20:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v Ljubljani pripravila proslavo ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe (TO). Predsednik Borut Pahor je v slavnostnem govoru opozoril, da različni pogledi na zaznamovanje obletnice TO-ja ne smejo poglabljati polemik o nastanku slovenske države in vojske.

"Glede obeleževanja ustanovitve teritorialne obrambe imamo potemtakem lahko različne občutke in mnenja, vendar pa to ni dovolj tehten razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in slovenske vojske," je dejal slavnostni govorec Borut Pahor in dodal, da Slovenska vojska (SV) ni neposredna naslednica TO-ja, ki je bil ustanovljen pred 50 leti.

"Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah teritorialne obrambe na začetku 90. let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države," je navedel Pahor. Da je TO lahko vojaško zavaroval osamosvojitev Slovenije, je po njegovih besedah moral biti v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležen prelomnih sprememb.

Kot je opozoril Pahor, so bile spremembe tolikšne, da TO pred njimi in po njih ni bil ne enak ne isti: "Tu ni kontinuitete. Vendar pa je ena vez, ki ju povezuje – ljudje. Drugače povedano, velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami 1990 in 1991 so bili pripadniki teritorialne obrambe kot novonastajajoče Slovenske vojske, ki je poleti 1991 vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije."

Lipič: Trditve o dveh TO-jih so žalitev
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič pa je v nagovoru udeležencem proslave zavrnil "trditve posameznikov o dveh teritorialnih obrambah", kajti takšne trditve so po njegovih besedah žalitev vseh, ki so prispevali k obrambi Slovenije: "Nam, spoštovani, ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene teritorialne obrambe v drugo."

Pred proslavo, ki je bila na Gospodarskem razstavišču, so se udeleženci zbrali na Trgu republike, nasproti stavbe državnega zbora. Nagovoril jih je predsednik državnega zbora Dejan Židan, pri čemer je spomnil, da je bil prvotni namen leta 1968 ustanovljenega TO-ja in nove doktrine splošnega ljudskega upora okrepiti obrambne sposobnosti tedanje države.

"A kot rečeno, zgodovina ubira vijugaste in nepredvidljive poti in na koncu je omenjena doktrina skupaj s teritorialno obrambo republikam ponudila edinstveno priložnost za dokaj samostojno obrambno organiziranost. Brez slednje pa, dobrih 20 let pozneje, zavarovanje slovenskega osamosvojitvenega procesa ne bi bilo tako učinkovito," je dejal Židan.

Po Židanovem nagovoru so se udeleženci ob spremstvu policijskega orkestra sprehodili do Gospodarskega razstavišča. Proslave so se med drugimi udeležili tudi ministri za obrambo, za notranje zadeve in za javno upravo, Karl Erjavec, Boštjan Poklukar in Rudi Medved, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, v. d. generalne direktorice policije Tatjana Bobnar ter nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Nove delitve
Sicer je že napoved današnje proslave spodbudila nove delitve v povezavi s slovensko osamosvojitvijo. V Društvu Moris Kočevska Reka in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so opozorili, da je poudarjanje kontinuitete med socialističnim in osamosvojitvenim TO-jem nesprejemljivo, organizatorji pa so poudarili, da je zanikanje kakršne koli povezave med obema vojaškima strukturama umetna delitev.

Društvo Moris so zmotile tudi značke, ki so jih dali izdelati organizatorji, saj naj bi šlo za zlorabo znaka Slovenske vojske. Na znački sta namreč po navedbah društva združena rdeča zvezda kot simbol Jugoslovanske ljudske armade in znak Teritorialne obrambe Slovenije. Društvo je domnevno zlorabo že pred časom prijavilo glavnemu inšpektoratu za obrambo, pred kratkim pa so na zadevo opozorili ministra Erjavca.

G. K., Foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
stopeti
# 10.10.2018 ob 20:50
Borutu je uspelo nekaj, kar večini Slovencev ne bo nikoli: Prepričati sebe, da si res dober v tem kar delaš. On verjame, da je dober predsednik. Na jok mi gre......
brehme
# 10.10.2018 ob 20:47
Židan govorec, ko je pa ravno nejgova stranka bila proti samostojni Sloveniji...jedli bomo travo, če gremo po svoje...
Sussudio
# 10.10.2018 ob 20:38
rudes
sama ustanovitev TO je bila politična. Če naivni ljudje v njej niso poznali njenega namena to še ne pomeni, da ni bila politična. Bila je še kako politična. Namenjena obrambi takratnega jugoslovanskega režima proti morebitnemu sovjetskemu napadu. Mešanica jugoslovanskega nacionalizma in jugoslovansko-titovega komunizma. Za to naj bi se TO borila od same ustanovitve naprej.
Je pa spremenila politični namen ko je enkrat Jugoslavija začela razpadat.
tanja-bor
# 10.10.2018 ob 21:03
Kam greš, Slovenija? Tako žalostno je gledati, kaj nam delajo z državo. A še ne bo konec te more?
galoper
# 10.10.2018 ob 20:41
Nasprotnikove polemike so neprijetne zato je bolje, da se jih ne razvija. Poraženci po osamosvojitvi so zmanipulirali oblikovanje vlade in se zavihteli na oblast.
Joker
# 10.10.2018 ob 20:34
so opozorili, da je poudarjanje kontinuitete med socialistično in osamosvojitveno TO nesprejemljivo,

Očitno priznavajo, da povezava je, samo ni jim všeč, da se o tem govori.
mataj-finance
# 10.10.2018 ob 20:24
Če bi imel Pahor kaj pojma o Slovenski zgodovini, bi vedel da se je začela šele leta 1991. Pred tem se ni dogajalo nič. Samo sivina in tema.

//Sarkasm off
Sussudio
# 10.10.2018 ob 20:34
Res je da smo enote teritorialne obrambe in njeno orožje leta 1991 izkoristili v 10 dnevni vojni, ampak sama ustanovitev teriotorialne obrambe je bila povsem drugačna. Strah pred Sovjetsko Zvezo in podpora takratnem tukajšnjemu režimu.
Proslavljane ob takem dogodku se mi zdi povsem neprimerno. Potemtakem bi lahko proslavljali tudi ustanovitev JLA, ustanovitev partizanske vojske, domobranske pa še marsikatere avstro-ogrske enote kjer so bili Slovenci itd.
zabowski
# 10.10.2018 ob 21:20
meni osebno se zdi ta proslava totalno NEUMNA in ne vem kaj je Pahor sploh počel tam!?!!
Njegovi govori na taki nebodi ga treba proslavi povzročajo samo nove zdrahe!!!

Prvič: glupo je proslavljat 50-letnico neke organizirane oblike obrambe, če je ta 20+ let zastopala drugo državo.
Drugič: TO ne obstaja več in ni nobene nujne potrebe proslavljat neko organizacijo, ki ni bila niti malo konsistentna v svoji doktrini.
generusus
# 10.10.2018 ob 21:10
Vse represivne strukture bivše države so bile namenjene zaščiti totalitarnega političnega režima ene in edine dovoljene partije oz. stranke.
Miner
# 11.10.2018 ob 06:06
Hm. Imam občutek, da me hočejo neke ovce prepričati, da sem bil leta 1991 kot teritorialec pripadnik okupatorske vojske?! Vendar mi sedaj ni jasno, zakaj mi potem Slovenija plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Narobe svet. Soditi bi mi bilo potrebno zaradi veleizdaje vendar...
galoper
# 10.10.2018 ob 21:16
TO v okviru JLA je postala potencijalni sovražnik in 've se kdo' je iz BG poslal ukaz, da se TO razoroži in orožje shrani v JLA. Razoroženi pogumni Slovenci so z raznimi akcijami pridobili nekaj orožja, da so lahko branili Slovenijo. Kako to tolmačijo vladajoči restavratorji starega sistema?
veza
# 10.10.2018 ob 20:50
A za praznovanje novega leta se ne bomo skregali?
Aja, itak imajo Srbi svoje novo leto, Kitajci tudi svoje, kmalu bo prišlo do polemik, kdaj je novo leto.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 20:34
upam, da imajo kamermani dovolj materiala, namreč obetajo se nam odlične komediantske epizode in serija, če zmontirajo...kje puščajo energijo ti ljudje.
Binder Dandet
# 11.10.2018 ob 07:07
Zalostno je, da se je politicna delitev prikradla tudi na podrocje, kjer smo bili nazadnje resnicno enotni. Slovenska osamosvojitev.

Vsem, ki v teh politicnih delitvah sodelujete in jih pospesujete, sramota ste. Na kratko.:)
@twwwter
# 10.10.2018 ob 21:54
Dandanašnja ideologija postaja vse bolj podobna tisti komunistični izpred 70-tih let.

Vse bolj je spet važno, kdo je kaj povedal in ne kaj je povedal, o določenih resnicah se ne sme govoriti, oddaje na RTV o preteklosti in druge, celo o zgodovini TV pri nas na primer, pa nimajo šans, da bi ugledale luč predvajanja, če niso vsaj v delu "politično korektne" (beri neselektivno kritične) do nekdanjega sistema. Ne da se prikriti, da bi nastopajoči govorci (tudi Možinovi), radi povedali, kako je bilo po resnici, pa to za urednike ni zanimivo, če pripoved nima v sebi poenostavnjene pristranske razlage za bebote, kaj se je "v resnici" dogajalo. Če niso bili vsaj nekje globoko v podzavesti nekakšni nezavedni "uporniki", pa jih sploh ne pustijo pred kamero.

Ideološka vsebina se zamenja, metode ideološkega "boja" pa ostajajo praktično iste.
zala10
# 10.10.2018 ob 21:13
Društvo Moris so zmotile tudi značke, ki so jih dali izdelati organizatorji, saj naj bi šlo za zlorabo znaka Slovenske vojske. Na znački sta namreč po navedbah društva združena rdeča zvezda kot simbol Jugoslovanske ljudske armade in znak Teritorialne obrambe Slovenije.

Te značke so sami umaknili, ker so ugotovili, da so le šli malo predaleč. Znak takratne TO RS je namreč danes uradni znak SV, ki so ga oskrunili z agresorsko rdečo zvezdo.
Sussudio
# 11.10.2018 ob 00:24
bori
ni bilo vse slabo? Tudi v frankistični Španiji ni bilo vse slabo pa to še ne pomeni da ne smemo obsojati takratnega sistema. Isto velja za SFRJ. Že samo zato ker je bila enopartijska diktatura in ker je zatirala drugače misleče je vredna obsojanja. Mene nič ne briga kdo je v njej dobro živel. Obsojanja vredna je že samo iz solidarnosti do ljudi, ki so zaradi diktature trpeli oz so morali molčati. Tudi v fašistični Italiji si lahko dobro živel če si se prilagodil sistemu. A zaradi tega moramo ta sistem braniti in govoriti da v resnici ni bil tako slab kot ga nekateri pripovedujejo? NE!
A zagovarjamo svobodo ali zagovarjamo diktaturo?

Na bruhanje mi gredo ljudje ki govorijo samo o dobrinah v bivši SFRJ.
Tudi če ne bi SFRJ bila revna zaostala država ampak bila bogata, to še ne pomeni da bi bila diktatura vredna opravičevanja. A nacistična Nemčija in fašistična Italija sta vredni opravičevanja zato ker sta razvili pokojninske sisteme in kot prvi v Evropi začeli graditi avtoceste? Pa še relativno razviti sta bili za tiste čase.
Ne to jih ne opravičuje!
A zato ker so določeno šolo, bolnišnico..., zgradili pod SFRJ to pomeni da je bila država vredna spoštovanja? Tudi v Italiji imaš mnogo šol, univerz, pošt... zgrajenih v času fašizma pa to še ne pomeni da moramo zaradi tega opravičevat bivšo diktaturo.

Dilema je samo ENA: zagovarjamo demokracijo, svobodo govora ali zagovarjamo enopartijske diktature in preganjanje drugače mislečih? Pa briga me v katerem sistemu dobiš kavbojke in v katerem dobiš pašteto.
nevem
# 11.10.2018 ob 00:24
Če so na vseh podobnih "proslavah" glavni protagonisti še vedno ljudje, ki so za poskus razorožitve v kritičnih trenutkih naše mlajše zgodovine vedeli... in celo podpirali, potem mora biti z vsem skupaj nekaj hudo narobe.
1q2w3e
# 10.10.2018 ob 21:36
ah Borut. pusti politiko. ni to zate. se vedno si mlad in poln elana, da se lotis kaj drugega. po tolikih letih neuspehov in porazov, po tolikih neuspelih poizkusih in ponizanjih v politiki bi vsak trezen clovek ze odnehal. saj si ustrajen, to ti je potrebno priznati. in to je dandanes koristna vrlina. marsikje te bodo znali ponucat. srecno "the pez-ident".
zala10
# 10.10.2018 ob 21:00
Mogoče še ta zanimivost. Načelnik generalštaba SV je predsedniku republike odsvetoval slavnostno govorništvo kot tudi prisotnost SV na tej ''proslavi''. Predsednik se je odločil kot se pač je.

P.S.: In jim uspešno ''zminiral'' proslavo. :)))
subcomandante
# 11.10.2018 ob 12:38
Spominjam se, da so se takrat vpoklicu v TO odzvali vsi državljani. Vloge ni igrala narodna, verska pripadnost, niti svetovni nazor, ne spolna orientacija. Ljudje so v danem trenutku in situaciji reagirali spontano, čutili so, da sodelujejo pri dobri stvari in je bil to njihov motiv.
svabo
# 10.10.2018 ob 22:43
Za vse nas, veterane vojne za Slovenijo je danes praznik. Delitve, na ta dan pa ....
nima smisla komentirat. Danes je bila proslava zveze veteranov vojne za Slovenijo v katero smo včlanjeni vsi, ki dejansko rodoljubi. Delitve pa povzročajo politčni opranoglavci,ki s ljubeznijo do domovine nimajo nobene veze. Oni namreč živijo od sovraštva....
Javorjev
# 11.10.2018 ob 01:17
Res je, TO v časih SFRJ smo tvorili pretežno slovenci, samo zamolčijo pa, da pa so pa bili višji poveljniki v večini srbi - oficirji JLA, ki so nasprotovali osamosvojitvi Slovenje. V času osamosvojitvene vojne pa je bila zgradba TO že povsem druga in postavljena na novo, ker bivši TO ni bilo mogoče zaupati zaradi nadzora JLA in je bilo potrebno vso strukturo zgraditi na novo. Res smo imeli še stare uniforme, zvezde pa smo z velikim veseljem pometali v grmovje. Orožje pa je bilo med drugim tudi še iz časa 2. Svet. vojne - nemške Šnelfajerce še z nacističnim grbom. Se prav čudim da ne trdi tudi kdo, da je slovensko vojsko ustanovil že Hitler??
jurlin
# 10.10.2018 ob 22:59
Vojno za Slovenijo so dobili teritorialci z rdečo zvezdo na kapah, takratna slovenska policija in državljani republike Slovenije. Janša pa je s svojo vojsko šel po poti privatnega državnega udara gospod Borut Pahor. Res me je sram "tovariša" Pahorja, tistega iz prejšnjega sistema z rdečo zvezdo, njegove hinavščine in pretvarjanja nato pa hop z vsem srcem med tačrne. Tista druga vojska, ki jo je zbiral gospod Janez Janša pa je bila samo njegova kar lahko vsakdo vidi na spodnjem videu. Upam, da ga admin ne bo odstranil.
... ena-dva, ena-dva, MI SMO VOJSKA JANŠEVA.... Torej???
QUENDI
# 10.10.2018 ob 22:52
.....me prav zanima kako bi mojstri v nekaj dneh vzpostavili nekaj kar bi se učinkovito uprlo napadalcu ....TO je obstajala in se je uporabila tako kot je bila zamišljena - za obrambo pred agresorjem - - v tem primeru JLA.......sicer pa tudi lustracije taisti mojstri niso izpeljali.......če bi jo, danes ne bi bili na svojih političnih stolčkih......
Epafrodit
# 10.10.2018 ob 22:25
Veš janez100 tudi mi, ki smo se takrat zelo konkretno, z orožjem v roki in v uniformah TO, postavili po robu silam z rdečo zvezdo, smo imeli na kapah to zvezdo. Verjetno si bil takrat še v plenicah in ne veš, da se takrat nismo borili proti rdeči zvezdi ampak proti zlorabi tega simbola svobode s strani politično zmanipulirane vojske, ki naj bi bila za nameček še ljudska.
foxhunt
# 10.10.2018 ob 21:02
Kako 50 let? A smo vstopili v casovni stroj in potovali v prihodnost? Joj, a je tudi tam Pahor precednik? Verjetno je potem TO ze od casa generala Maistra in to je 100 let.

Slovenska TO je nastal v casu osamosvojitve. Verjetno pa je prej bila tudi socialisticna TO po vodstvom JLA. Ampak tukaj je Slovenija.
runcajz
# 11.10.2018 ob 17:25
@janez100

Tisto malo let, ki ti jih je manjkalo do 18 je bilo koliko? 5, 3 ?
Tvoji starejši prijatelji, ki pa so poprijeli za orožje pa tudi niso vedeli za kaj je šlo, če še sedaj o tem nimajo pojma in jih je bolela ? prireditev. A, če bi v prvi vrsti sedel kakšen Krkovič ali pa Bavčar ali svetinja, vas odlično poučenih ? Janša, bi bilo pa vse v redu ? Saj ne hodijo na državne proslave, oni se raje užaljeno igrajo, v svojem peskovniku ", prave " osamosvojitelje, kot so se šli v tistih časih prave " junake" v kleteh CD ! Pouči se še o tem !
Malo več resnosti in malo manj "odlične poučenosti" ti bo koristilo, Janez100 !
firtoh
# 11.10.2018 ob 13:26
Desnosučni,katere mislite,da so vpoklicali 91'?
Rezerviste TO,ki je bila ustanovljena pred 50 leti, policiste ter pripadnike CZ.
amigo
# 11.10.2018 ob 09:32
&firtoh
Jaz osebno dogodke 91' ne jemljem za vojno. Šlo je za oborožen konflikt, mediji in politiki so iz tega naredili vojno,da imajo dogodki neko težo..
Takrat sem bil večino časa bolj ali manj pijan.

Se strinjam. Po mednarodni klasifikaciji je res šlo za oborožen konflikt. Razloži to tistim, ki so v tem konfliktu izgubili svoje najdražje. V resnici pa gre pri nas za manipulacijo in borbo za interpretacijo teh zgodovinskih dogodkov. ZDA so sklenile, da je treba SFRJ razbiti. Slično se je pozneje zgodilo z Libijo in Sirijo. Bivši agent CIE je celo napisal knjigo, kjer opisuje kako so hujskali in podkupovali voditelje v SFRJ. Je pa vseeno dobro, da smo pri nas imeli samo 10 dni spopadov. Če bi te pijanega v tem času zadel kakšen snajper JLA, ti danes ne bi pisal na ta forum. Še en dan vojne je preveč.
Sussudio
# 11.10.2018 ob 01:12
Tao3
seveda ja, Dodaj še to da so nas osvobodili člani KPJ, člani ZLSD... taki ki so govori da osamosvojitev ni opcija.
Nasploh pa naj si zasluge za osamosvojitev vzamejo tisti ki bi v primeru zatrtja osamosvojite danes solili pamet kako je leta 1991 prišlo do fašističnega poskusa uničenja naše čudovite Jugoslavije in kako je JLA slavno zatrla fašiste.
Seveda se to ni zgodilo zato je treba prilagoditi zgodovino sebi v prid samo da si oportunistično med zmagovalci, torej pri koritu.
sm0ve
# 10.10.2018 ob 22:49
V prvi vrsti pa ljudje, ki so to isto TO razoroževali oz. vsaj gledali stran.
masterjoze
# 10.10.2018 ob 21:28
Ta proslava je samo vizualen prikaz tega, kar sicer vsi vemo. Torej, da živimo v tranzicijski republiki Sloveniji, kjer nam vlada mafija, ki je z eno nogo še vedno v Jugoslaviji, z drugo pa že sklepa nove posle v EU.
Upajmo, da bo tudi tega enkrat konec in bomo lahko zaživeli v pravi slovenski državi, utemeljeni na narodnih temeljih in pravih slovenskih simbolih.
zala10
# 10.10.2018 ob 20:55
Pred 50 leti jso bile ustanovljene TO jugoslovanskih socialistične republik, kot odgovor prestrašene Zveze komunistov Jugoslavije, zaradi okupacije Češkoslovaške s strani sil Varšavskega pakta. TO SRS je bila torej podsistem Jugoslovanske ljudske armade, ki je leta 1991 izvršila agresijo na Republiko Slovenijo. Ta ista TO Socialistične republike Slovenije, se je z ukazom njenega poveljnika, generala Ivana Hočevarja, samorazorožila. TO Republike Slovenije pa izhaja iz Krkovičeve MSNZ (Maneverske strukture narodne zaščite) in tej TO je poveljeval major Janez Slapar.

P.S.: Ta ''proslava'' je prozoren poizkus sil kontinuitete, da bi si prigrabili zasluge za slovensko osamosvojitev, čeprav ta niti slučajno ni bila njihova intimna opcija. :)))
deželan
# 11.10.2018 ob 23:50
Bojda imajo v Bosni kar tri različice zgodovine, ki jo poučujejo že v osnovnih šolah. Ena inačica je Srbska, druga Hrvaška in trejta Bošnjaška. V teh knjigah eni posamezne osebe malukujejo kot narodne heroje a so taiste osebe v drugh knjigal povzročitelji genocida. Vse te k njige pa odobrijo strokovne službe, ki jih vodijo visoko usposobljene osebe.

Tema TO samo kaže, da smo se dolgo družili z balkanci in se nalezli navad obdolževanja ter na tej podlagi okoriščanja.

Svojo vojsko smo dobili z osamosvojitvijo leta 1991 in pika.
bori
# 11.10.2018 ob 13:56
firtoh, # 11.10.2018 ob 13:26
Desnosučni,katere mislite,da so vpoklicali 91'?
Rezerviste TO,ki je bila ustanovljena pred 50 leti, policiste ter pripadnike CZ.

Slovenijo so osvobodili desničarji. Iz CD, janezovega bunkerja, so izkopali rove do vseh vojašnic in jim odnesli orožje, gorivo, hrano. To je bilo tako skrbno načrtovano, da še danes le malokdo to ve. Tudi v WWII so zmagali 'desničarji' oziroma domoljubi, ki so s konzervami izčrpavali naciste, kot je zapisal njihov @vaški stražar ...
provni
# 11.10.2018 ob 13:35
Jasno je, da brez TO SLO ne bi bilo niti TO leta 1991 in šlo. Vojske. In konec koncev naj se skrbi za gospodarstvo, banke in plače.
franko7
# 11.10.2018 ob 08:24
Sprašujem se koliko od prisotnih na proslavi je bilo na položajih leta 91. Sprašujem se a smo se za to boril, in sprašujem se kaj smo bili mi samo kanonfuter. Stvari so postale kot nekoč, diskriditiraj, eliminiraj.
viljam_s
# 11.10.2018 ob 01:46
Še dobro da sem živel v tistih časih, če ne bi jim še vrjel, da so leta 1991 Slovenijo osvobajali komunisti. Ne moreš vrjeti kaj vse bodo še servirali Slovenskemu narodu v svoji potrebi po prefarbanju zgodovine. Nekaterih stvari se pač ne bo dali izbrisati - nikoli.
To da so bili po spletu naklučji komunisti na pravi strani zgodovine v II svetovni vojni, še ne pomeni, da so bili na strani zmagovalcev v vseh kasnejših bitkah in dogodkih. Žal je zgodovina pokazala da so takoj po 9.5.1945 prestopili na stran nepravice in poražencev (in to vse do danes) - pa lahko naredite še 1000 takih proslav.
pace
# 10.10.2018 ob 22:53
@Tao3
"A Maistra slavimo - častnika avstro-ogrske vojske, ..."

Nekaterim vam pač ni jasno, da brez Maistra bi Štajerska prešla v celoti pod Avstrijo in je ne bi nikoli več dobili nazaj in enako brez bojev na Soški fronti, da se ni takrat frontna bojna linija odvijala ob mejah reke Drave, Slovenije ne bi bilo. Na Pariški mirovni konferenci po 2. SV je bila meja med Italijo in Slovenijo priznana po liniji Soške fronte in ne po kateri drugi.
Ne vem, zakaj bi potem slavili kot kontinuiteto neko JLA TO , razen, da so bili v njeni sestavi Slovenci, Maistrovih borcev Slovencev in borcev Slovencev v slovenskih polkih na Soški fronti pa ne?
Buldog
# 10.10.2018 ob 22:21
@zala10
10.10.2018 ob 21:48

pitbull

Ali nič ne razumeš, ali pa namerno zavajaš. Piše namreč točno to, kar navajam. Obstajali sta dve inštituciji. TO Ivana Hočevarja in TO Janeza Slaparja. Prva je bila na strani JLA, druga na strani Slovenije. Velika večina pripadnikov TO je bila na strani slednje.
MSNZ pa je bila (tajno in ob sodelovanju z RSNZ), ustanovljena kot maneverska enota TO še v času ''enotne'' TO, ki jo je nadziral BG, poveljevali pa so ji izdajalski slovenski generali. Formalna vključitev v TO je bila potrebna zaradi tega, ker je bila MSNZ formalno pravno del takratnega Republiškega sekretariata za notranje zadeve, pod katerege je Narodna zaščita, v skladu s takratno zakonodajo, tudi spadala.


Tipično za šibke v argumentih, da začnejo z osebnim napadom.

Ne, ne piše, da sta obstajali dve inštituciji. Piše, da je obstajala ena inštitucija, ki pa je imela dvojno vodstvo - Hočevarja, ki ga je predsedstvo odstavilo, vendar ga je za poveljnika priznavala federacija, in Slaparja, ki ga je predsedstvo imenovalo in ga je priznavala republika.
Zakaj bi nekoga od nekod odstavil in na njegovo mesto postavil nekoga drugega, če naj bi ta drugi predstavljal novo organizacijo, ne pa tiste od odstavljenega?

MSNZ ni bila popolnoma nič ustanovljena kot maneverska enota TO. Če bi bila ustanovljena kot maneverska enota TO, je ne bi bilo treba kasneje vključevati v strukturo TO, saj bi kot maneverska enota že bila del TO.

Še vedno čakam na odgovor na vprašanji:
- kako je TO nastala iz MSNZ, če pa je bila MSNZ vključena v TO,
- zakaj je Slovenija z ustavnim amandmajem prevzela od federacije pristojnost nad TO, če pa naj bi šlo za novo organizacijo in torej ne bi rabila prevzemati pristojnosti nad TO.
RJSlo
# 10.10.2018 ob 21:37
No ja. Tako so komunisti/SKL* tudi uradno prevzeli oblast nazaj. Zdaj "pokrivajo" vse proslave. Tudi Tigrovce. Antifa se lahko samo uči.

P. S. Vprašanje: So člani ZZB NOB vrnili orožje, s katerim so s eoborožili leta 1990? Ali je to orožje bilo všteto v orožje TO? Koliko orožja ZZB NOB je bilo odvzeto in odpeljano v skladišča JLA?
rudes
# 10.10.2018 ob 20:29
Borut bi moral te besede nameniti Ivanu in njegovim. Sem bil TOjevec. Tapravi. V tapravi TO, v kateri se nismo spraševali po politični pripadnosti. Una Ivanova "vojska"? Moja nni.
runcajz
# 11.10.2018 ob 17:05
@Amigo

Die Nationale Volksarmee (NVA) war von 1956 bis 1990 die Streitkraft der Deutschen Demokratischen Republik (DDR). ali bila je regularna vojska, kot pri nas JLA , takratne države DDR ! in soelovala v nikakršni osamosvojitvi DDR. Tu je razlika med njimi in našo TO
.
Slovenije ne moreš primerjati z nekdanjo DDR, ker ta ne obstaja več kot samostojna država in se je vrnila v okrilje Frau Merkel, nekoč tudi državljanke DDR !
QUENDI
# 11.10.2018 ob 12:38
zala10
....TO ni bila ustanovljena za varovanje ti totalitarnega režima.......ko izročiš orožje ljudstu je vsak režim v nevarnosti........pravzaprav je bilo to pogumno dejanje ti totalitarnega režima, ki se je kasneje izkazalo kot njihov propad.......ne vem če danes sploh še kje obstaja tak koncept splošnega ljudskega upora.....verjetno si ga ne upajo uveljaviti..... .o današnjem totalitarizmu.....demokratičnih vrednotah - pravicah, ki jih imaš so pa bolj kot ko lačen gleda izložbo in naj bi bil sit.......ustanovljena je bila zaradi bolj učinkovitega splošnega odpora pred agresorji - seveda takrat nihče ni pričakoval da bo to JLA.....in kako bi se izšklo leta 91 ako ne bi obstajala......
subcomandante
# 11.10.2018 ob 10:06
Mislim, da je potrebno gledati širše, da zgodovine ne sestavlja nekaj izoliranih dogodkov ampak skupek dogajanj, vzrokov, posledic.
Čas se ni začel ne leta 1943 nit leta 1991, letnici sta tesno povezani in pomembni za usodo naše države, kdor tega ne more sprejeti ima težave pri dojemanju stvarnosti in nejasne predstave o svoji državi.
Vsi, ki živijo na račun prirejanja dejstev in zanikanju sosledja dogodkov nosijo odgovornost za nestrpnost in trenja v družbi, razklanost in posledično neukvarjanje z bolj usodnimi temami.
Bodimo ponosni na pogumna dejanja iz preteklosti in hkrati pozorni, da ne ponavljamo napak iz preteklosti. Tako bomo lahko zdrava družba v urejeni državi.
amigo
# 11.10.2018 ob 08:22
Jaz sem bil rezervist TO in sem bil vpoklican.Obkolili smo celjsko vojašnico in tam sem preživel teden operetne vojne.

Izgleda, da ti je žal da je bila vojna samo "operetna". Ali bi rajši imel vojno s tisoči mrtvih in ranjenih?
Joker
# 11.10.2018 ob 08:03
.To kar se dogaja sedaj je tako noro da komaj dojameš da je res.

Stem se pa absolutno strinjam. In ravno zaradi tega imamo mnogi na Jugo celo lepša spomine, ki bi si v resnici zaslužila.
viisaus
# 11.10.2018 ob 02:34
Še malo počakajmo in bodo slovenski levičarji praznovali 100 letnico jugoslavije,,tiste države katera jim je intimno najbližje.To kar se dogaja sedaj je tako noro da komaj dojameš da je res.TO pod jugo je bila del JLA in tudi vodstvena struktura TO je bila direktno pod poveljstvom JLA.Kučan ,slavnostni govornik pa je bil tisti,kateri je razorožil ,,novo,, slovensko TO in orožje predal JLA.Nova TO je v avstrijskih smetarskih kamionih vozila orožje v slovenijo,da smo se imeli s čim braniti pred agresorsko JLA in staro TO,v kateri so bili preverjeni kadri....Ko to gledajo tuji diplomati v sloveniji se samo križajo. Ta cirkus je direktna žalitev za vse tiste slovence kateri so padli za slovenijo in tiste,kateri smo sodelovali pri obrambi slovenije.Nekdanji komunisti z Kučanom na čelu,kateri so bili od prvega do zadnjega proti odcepitvi od juge,se danes razglašajo za osamosvojitelje...NORO....
Kazalo