Igor Šoltes se kot nosilec liste DeSUS-a poteguje za svoj drugi poslanski mandat v Bruslju. Foto: BoBo
Igor Šoltes se kot nosilec liste DeSUS-a poteguje za svoj drugi poslanski mandat v Bruslju. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je ob najavi nosilca liste zahvalil evroposlancu Ivu Vajglu, ki je v zadnjem mandatu zastopal barve stranke DeSUS v Evropskem parlamentu, a se za kandidaturo ni več odločil. Zadovoljen je tudi, da sta s Šoltesom dobro sodelovala, zlasti tedaj, ko je šlo za problematiko starejših.

V DeSUS-u so po Erjavčevih navedbah prepričani, da bo nosilec liste izvoljen v Evropski parlament in nadaljeval delo, ki ga je že zastavil Vajgl. Šoltes, ki je v aktualnem mandatu v vrstah Zelenih, se je tudi včlanil v DeSUS in bo v Evropskem parlamentu, če bo znova izvoljen, zastopal barve Evropske demokratske stranke. Erjavec je dejal tudi, da so bili tudi v lokalnih organizacijah navdušeni nad Šoltesom.

Tudi Vajgl je izrazil zadovoljstvo nad Šoltesovo odločitvijo, da se pridruži DeSUS-u. Po Vajglovem mnenju bo kot izkušen poslanec izpolnil pričakovanja te stranke. Ta bo po njegovem prepričanju tudi v prihodnjem mandatu imela evroposlanca.

Kdo kandidira na listi DeSUS-a?

Poleg nosilca Igorja Šoltesa listo DeSUS-a sestavljajo tudi: asistent evropskega poslanca Iva Vajgla Damjan Stanonik, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, upokojenka iz Hoč Zdenka Gajzer, upokojenec in lastnik podjetja iz Izole Vitomir Mavrič, vodja oddelka kontrole kakovosti v Leku Maja Sušec, vodja prodaje ključnim kupcem v Vinih Kras Peter Boršič in vodja sektorja za stanovanja na okoljskem ministrstvu Vesna Dragan.

Nosilec liste je Igor Šoltes

Igor Šoltes, ki se je rodil 22 avgusta 1964 v Ljubljani, je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2008 pa doktoriral s področja javnih naročil na fakulteti za družbene vede. Politično kariero je začel leta 1992 kot član izvršnega sveta občine Ljubljana-Šiška, leta 1997 pa ga je parlament izvolil za člana Državne revizijske komisije, pristojne za nadzor postopkov javnih naročil. Tu je ostal do leta 2001, ko ga je vlada imenovala za direktorja Urada za javna naročila. Maja leta 2004 je bil nato izvoljen za predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije, njegov mandat pa se je iztekel konec maja 2013. Še vedno zelo dejavno sodeluje z Evropskim računskim sodiščem v Luksemburgu. Maja 2014 je bil z Listo Igorja Šoltesa na volitvah v Evropski parlament izvoljen za poslanca, zdaj pa se za svoj drugi mandat v bruseljskih poslanskih klopeh poteguje kot nosilec liste DeSUS-a.

Je velik ljubitelj narave in športa, predvsem kolesarjenja in plavanja ter glasbe, s katero se dejavno ukvarja že vrsto let.

Uspehi stranke DeSUS na preteklih evrovolitvah

Stranka DeSUS je bila uspešna na evropskih volitvah leta 2014, ko je bil izvoljen poslanec Ivo Vajgl. Na prvih slovenskih evrovolitvah leta 2004 so nastopili skupaj z LDS-om, lista je sicer osvojila dve poslanski mesti, a sta jih zasedla kandidata iz LDS-a. Leta 2009 so bili s svojo listo, katere nosilec je bil prvak stranke Erjavec, prav tako neuspešni.

DeSUS kot logičen korak naprej

Šoltes je dejal, da je sodelovanje z DeSUS-om logičen korak naprej v njegovem delovanju na evropskem parketu. Svoje začrtane cilje v iztekajočem se mandatu želi nadaljevati. Napovedal je, da bo svoje poslanstvo tudi v prihodnje gradil na vrednotah, kot so zdravje okolja, zdravi tržni odnosi, človekove pravice in dosledno spoštovanje vladavine prava. Izpostavil je še solidarnost na številnih področjih.

Poudaril je, da se je tudi pri dosedanjem delu ukvarjal s problematiko starejših, prepričan je, da je izziv dolgožive družbe izziv celotne Evrope in Slovenije. Po njegovih navedbah pa mora dolgoživa družba vključiti vse politike, od socialne in zdravstvene do politike okolja in prostora.

"Zeleno srce na modri podlagi"

Šoltes je tako prepričan, da lahko sodelovanje z DeSUS-om njegova prizadevanja v preteklosti še nadgradi. Tudi sam si želi, da bi demokratska stranka v Evropskem parlamentu oblikovala svojo politično skupino, zlasti zato, da "lahko postane zeleno srce na modri podlagi in tlakuje pot tudi vladavini prava in spoštovanju človeka". Predvsem pa mora po njegovem mnenju razumeti, da Evropa, "odtujena z deficitom demokracije, ne more biti prava pot".

"Tu so izzivi prihodnjega mandata dovolj močni, da lahko trezno, odgovorno in razumno sprejmem odločitev, da postanem nosilec liste DeSUS-a za prihajajoče evropskevolitve," je sklenil Šoltes.

Erjavec medtem na evropskih volitvah ne kandidira, saj ima druge načrte, zlasti s stranko. Po njegovem prepričanju bi bila njegova kandidatura lahko le moteča na listi. Ob tem vse tiste, ki ga podpirajo, Erjavec poziva, naj podprejo Šoltesa.