Nosilec liste in predsednik stranke Gibanje Zedinjena Slovenija Andrej Šiško na DVK-ju ob vložitvi kandidatne liste. Foto: BoBo
Nosilec liste in predsednik stranke Gibanje Zedinjena Slovenija Andrej Šiško na DVK-ju ob vložitvi kandidatne liste. Foto: BoBo

Po besedah predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija in hkrati nosilca liste Andreja Šiška so edina politična stranka, ki bo na evropskih volitvah varovala slovensko ustavo in bo v skladu z njo zastopala stališče, da mora Slovenija izstopiti iz EU-ja. "Takšna Evropska unija, kot je, je za slovenske državljane nesprejemljiva. Takšna, kot jo želijo narediti gospodje iz evropskih elit, pa je še bolj nesprejemljiva," je prepričan Šiško

Ob vložitvi kandidatne liste na Državni volilni komisiji (DVK) je pojasnil tudi, da se Gibanje Zedinjena Slovenija zavzema za sodelovanje z evropskimi narodi in državami ter želi Evropo, v kateri bodo svobodni, suvereni in samostojni narodi in države. Ta Evropa po njegovem mnenju sega od Urala, tako da zraven spada tudi Rusija, pa do Atlantskega morja.

"To, kar je zdaj EU, je zmazek nekih kvazielit in korporacij, ki delajo proti ljudem," meni Šiško in zagotavlja, da bodo edina stranka na teh volitvah, ki se zavzema za ljudi. Ob tem je poudaril, da je Slovenija na prvem mestu.

Kdo kandidira na listi Gibanje Zedinjena Slovenija?

Poleg nosilca Andreja Šiška listo Gibanja Zedinjena Slovenija sestavljata še podjetnica in kmetovalka Anica Bidar ter politik in aktivist Joško Joras.

Nosilec liste je Andrej Šiško

Andrej Šiško, ki se je rodil 24. aprila 1969 v Kopru, je odraščal v Mariboru, kjer je končal srednjo šolo za gostinstvo in turizem, leta 1987 pa se je vpisal še na mariborsko visoko ekonomsko šolo, a je še pred začetkom šolanja moral na služenje vojaškega roka na Kosovo v Đakovico ob albanski meji. Narodni in socialni čut je, tako pravi, dobil ob poslušanju očetovih kritik jugoslovanskega režima. Politično je dejaven postal že kot srednješolec, ko je leta 1985 ustanovil Antikomunističo organizacijo Slovenije, ki je delovala v ilegali. Po končanem služenju vojaškega roka je ustanovil novo nezakonito organizacijo Fronta za samostojno Slovenijo, v kateri so si prizadevali za referendum o samostojni Sloveniji, Šiško pa je uporabljal psevdonim Črtomir. V času plebiscita je bil član volilne komisije, maja leta 1991 pa tudi navzoč ob dogodkih v Pekrah, ki predstavljajo začetek vojne za Slovenijo, v kateri je kot poveljnik 711. odreda Teritorialne obrambe sodeloval tudi Šiško. Leta 1992 je njegovo življenje zaznamovala obtožba za poskus umora, ko naj bi v sodelovanju z Matjažem Jeričem in predsednikom SNS-a Zmagom Jelinčičem nastavil eksplozivno telo pod avtomobil Milana Klementa. Šiško zase pravi, da je bil žrtev skonstruirane obtožbe in montiranega procesa. V tem času ga je odneslo v navijaške vode, in sicer je postal vodja mariborskih navijačev Viol. Leta 1998 je ustanovil Ženski nogometni klub Maribor in bil do leta 2004 njegov predsednik. Istega leta je s somišljeniki ustanovil društvo Hervardi, dve leti pozneje pa je nastala Zveza domoljubnih društev Hervardi, katere predsednik je še danes. Leta 2007 se je pridružil Stranki Slovenskega naroda (SSN), istega leta pa je sodišče odločilo, da je za kriv poskusa umora iz leta 1992, in mu prisodilo eno leto in deset mesecev zapora. Po razkolu v stranki je zapustil SSN in nato znova postal strankarsko dejaven leta 2014, ko je skupaj s somišljeniki ustanovil stranko Gibanje Zedinjena Slovenija. Tega leta je kandidiral za župana Maribora, leta 2017 pa za predsednika republike.

Leta 2011 je končal šolanje s področja informatike in postal inženir informatike, trenutno pa končuje študij marketinga. Je oče treh otrok, v prostem času pa se ukvarja z nogometom, airsoftom in gobarjenjem. Je tudi navdušenec nad zgodovino, ki prežema tudi njegovo publicistično dejavnost. V okviru Zveze društev Hervardi je tako izšlo več knjig z zgodovinsko tematiko, pri katerih je sodeloval kot soavtor ali urednik. Leta 2011 je izdal knjigo Resnica je zmaga, ki opisuje njegove izkušnje med letoma 1988 in 2011.

Prvič na evropske volitve

Gibanje Zedinjena Slovenija bo prvič sodelovalo na evropskih volitvah.

Poziv k udeležbi na volitvah

Šiško je pozval k udeležbi na volitvah. "Pozivam vse tiste, ki želijo spremembe, ki imajo dovolj cirkusa v Sloveniji in v EU-ju, da ne ostanejo doma. Ključno je, da se udeležijo volitev in pokažejo svoje nestrinjanje. Tokrat imajo možnost in priložnost glasovati," je poudaril in navedel, da se Gibanje Zedinjena Slovenija pomembno razlikuje od drugih političnih strank.

Zatrdil je še, da se, če bo njihov predstavnik izvoljen v Evropski parlament, ne bodo povezovali v nobeno evropsko skupino, pač pa bodo sodelovali pri posameznih projektih.