Vsi trije trenutni evropski poslanci SDS-a, Patricija Šulin, Romana Tomc in kot nosilec liste Milan Zver, se znova potegujejo za sedež v bruseljskem parlamentu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vsi trije trenutni evropski poslanci SDS-a, Patricija Šulin, Romana Tomc in kot nosilec liste Milan Zver, se znova potegujejo za sedež v bruseljskem parlamentu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dolgo je bilo mogoče slišati, da je imela v stranki SDS največ podpore za nosilko liste Tomčeva, a se je očitno tehtnica nazadnje nagnila Zveru v korist. Prvak SDS-a Janez Janša je v nagovoru ob predstavitvi liste dejal, da je Evropa naš skupen življenjski prostor, Slovenci pa "pripadamo temu prostoru in evropski civilizaciji". "Želimo jo graditi tudi naprej in pripravljeni smo jo tudi braniti," je napovedal. Dodal je, da se zavedajo, da pripadamo generacijam, ki so podedovale EU kot projekt miru in blaginje, Unija pa je lahko močna le toliko, kolikor so močne njene članice.

Tako Janša kot evroposlanec Milan Zver sta bila ob predstavitvi liste prepričana o zmagi na majskih volitvah v Evropski parlament. Kandidatna lista je po besedah Zvera močna, sestavljena iz izkušenih evroposlancev. Zver v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je "EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca". Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj.

Tudi predsednik SLS-a Marjan Podobnik je poudaril, da je treba narediti vse za ohranitev miru v EU-ju. "V naši moči je, da morda prispevamo tisti odločilen dodaten glas, ki bi se ob razdrobljenih listah izgubil, zato da bo tudi v prihodnje EU skupnost, ki jo bo vodila zmerna povezovalna politika EPP-ja," je dejal.

Kdo kandidira na listi SDS-a in SLS-a?

Poleg nosilca Milana Zvera skupno listo Slovenske demokratske stranke (SDS) in Slovenske ljudske stranke (SLS) sestavljajo: evroposlanka Romana Tomc, evroposlanka Patricija Šulin, evroposlanec Franc Bogovič (SLS), nekdanji mariborski župan Franc Kangler (SLS), zdravnica Alenka Forte, delovni invalid Davorin Kopše in članica podmladka Alja Domjan.

Nosilec liste je Milan Zver

Milan Zver, ki se je rodil 25. maja 1962 v Ljubljani, je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo in se kot mladi raziskovalec zaposlil na fakulteti ter vpisal magisterij. Leta 1989 je pod mentorstvom Horsta Haselsteinerja raziskoval zgodovino politične misli na Univerzi v Gradcu in leta 1998 doktoriral. Leto pozneje je bil habilitiran kot visokošolski učitelj in postal predavatelj in nosilec predmeta sociologija na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Za poslanca v slovenski parlament je bil izvoljen leta 2004, od decembra 2004 je nato v Janševi vladi vodil šolsko ministrstvo. V Evropski parlament je bil izvoljen leta 2009, kjer je v Evropski ljudski stranki (EPP) od leta 2009 vodja slovenske delegacije. V Bruslju je med drugim član odbora za kulturo in izobraževanje, član posebnega odbora za preprečevanje terorizma, član delegacije za odnose z Združenimi državami Amerike in nadomestni član odbora za regionalni razvoj in delegacije odbora EU-Črna gora. Od leta 2015 je stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, program EU-ja za mlade, izobraževanje in šport.

Je poročen, oče dveh hčera in dedek dveh vnukov in vnukinje. V prostem času rad posluša glasbo, igra tenis in šah. Je pa tudi ljubitelj nogometa, košarke in smučanja. Z veseljem tudi kuha in poprime za delo okoli hiše, je zapisal v biografiji.

SDS najuspešnejša stranka na evrovolitvah

Stranka SDS je prve evropske volitve v Sloveniji prestala odlično in zasedla dva poslanska stolčka, na katera sta se usedla Miha Brejc in Romana Jordan Cizelj. Na evropskih volitvah leta 2009 je stranka izid še izboljšala, ko so bili izvoljeni Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Zofija Mazej Kukovič. Leta 2014 pa so uspeh ponovili, saj so znova dobili tri evroposlance, tokrat Romano Tomc, Patricijo Šulin in znova Milana Zvera. Nosilec liste Zver se tako poteguje za svoj že tretji zaporedni mandat v Bruslju.

SLS uspešen zgolj na zadnjih volitvah

Stranka SLS je imela do zdaj zgolj enega evroposlanca, Franca Bogoviča, ki je mandat leta 2014 osvojil na skupni listi NSi-ja in SLS-a. Zdaj bodo pri SLS-u znova poskusili z Bogovičem, tokrat na skupni listi s SDS-om.

Podobnik: Sodelovanje naj preglasi delitve

"Možnost trdne, močne ekipe iz Slovenije v skupini EPP je prvi korak, ki bo morda prispeval k temu, da bomo v prihodnje še nadaljevali sodelovanje v krogu programsko sorodnih strank in tudi širše, da bo to povezovanje preglasilo delitve in da bo omogočilo, da bo Slovenija tudi v prihodnje lahko izkoristila vse razvojne potenciale," je prepričan Podobnik.

Bogovič je izrazil prepričanje, da bodo dosedanje odlično sodelovanje strank iz družine EPP v prihodnje še nadgradili. Med izzivi je izpostavil demografske in podnebne spremembe. Po mnenju Tomčeve pa je sestava skupne liste dokaz za to, da razumejo, kaj Evropa v teh prelomnih trenutkih potrebuje. "Potrebuje sodelovanje, spoštovanje in povezovanje," je dejala in izpostavila še proevropsko usmerjenost. Šulinova pa je dejala, da EU ponuja varen dom, a da moramo ob tem ohraniti tudi narodno identiteto.