Gorazd Pretnar je poudaril, da se bodo zavzemali za politiko, ki temelji na znanstvenih dejstvih. Foto: BoBo
Gorazd Pretnar je poudaril, da se bodo zavzemali za politiko, ki temelji na znanstvenih dejstvih. Foto: BoBo

Nosilec liste, mikrobiolog in ekolog Gorazd Pretnar, je po vložitvi kandidatne liste na Državni volilni komisiji (DVK) povedal, da je prvi cilj stranke en poslanec v Evropski uniji, a to ni edini cilj, saj si v okviru Evropske zelene stranke želijo tudi mesto komisarja za okolje in prostor. "Treba je nadaljevati politiko Margot Wallstroem. Smo evropsko okoljsko usmerjena stranka, in ne popolnoma zeleni kot evropski Zeleni", je dejal in spomnil na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja v drugi polovici leta 2021.

"Od Slovenije zato pričakujem, da razmisli o tem, ali se je smiselno voziti iz Bruslja v Strasbourg. Lahko bi bili racionalnejši in bi Evropska komisija ostala na primer samo v Bruslju. Upam, da se bo predsednik države znal pogajati s francoskim, rešitev pa bi lahko našli v kompromisu in bi znova imeli en mandat v Bruslju in enega v Strasbourgu," je svoja pričakovanja izrazil Pretnar.

Vložitve kandidatne liste se je udeležil tudi predsednik stranke Andrej Čuš in predstavil kandidate.

Kdo kandidira na listi Zelenih Slovenije?

Poleg nosilca Gorazda Pretnarja listo Zelenih Slovenije sestavljajo tudi: ustanoviteljica slovenske mreže ekošol Nada Pavšer, dolgoletni ljubljanski mestni svetnik Mirko Brnič Jager, okoljska aktivistka Katarina Dea Žetko, medvoški občinski svetnik Dragan Djukić, predsednica Zelenih Slovenije v Celju Ines Deželak, občinski svetnik v Domžalah Gregor Horvatić in na osmem mestu predsednica društva za socialno gerontologijo Zorica Škorc.

Nosilec liste je Gorazd Pretnar

Gorazd Pretnar, ki se je rodil 19. julija 1956, je magister in doktor znanosti na področjih mikrobiologije in imunologije. Med drugim je delal kot raziskovalec v laboratorijih za mikrobiologijo v ZDA, Nemčiji, na Dunaju in v Londonu. Trenutno je vodja oddelka na Zavodu za zdravstveno varstvo v Kopru za mikrobiološke analize živil, vod in drugih vzorcev okolja. Kot tam zaposleni je v preteklosti odprl več pomembnih vprašanj: listerije v mleku, prahu iz Luke Koper in sporne nepitne vode v vodomatih.

Pretnar ima bogato znanje in izkušnje, s svojimi dejavnostmi v preteklosti pa se je vedno postavil na stran ljudi in okolja, ne glede na velike pritiske kapitala. Med drugim je deloval kot svetovalec na ministrstvu za okolje in prostor, na področju ravnanja z odpadki in kot svetovalec direktorice Urada za kemikalije, pri kateri je dosegel prepoved rakotvornega herbicida acetoklor.

Zeleni Slovenije doslej na evrovolitvah neuspešni

Stranka Zeleni Slovenije je sodelovala na vseh dosedanjih evropskih volitvah (2004, 2009, 20014), a še nikoli jim ni uspelo osvojiti poslanskega mandata v evropskem parlamentu.

Nova oblika politike

"V slovenski in evropski prostor prinašamo novo obliko politike, ki temelji na znanosti in znanstvenih dejstvih, kar je za marsikoga precej novo," je poudaril nosilec liste.

Druga na listi Nada Pavšer, ustanoviteljica slovenske mreže ekošol, pa je dejala: "Moja pot ne bo samo delo z mladimi, ampak ozaveščanje vseh. Naša država postaja po načinu razmišljanja zelena in se bori za svoje zdravo okolje. Tukaj bomo mi tisti, ki bomo skrbeli, da bo ta lepa država ostala vrt pod vrhom Evrope, temeljila pa bo na znanstvenih izhodiščih."