Nosilec liste DOM-a bo predsednik stranke Bernard Brščič. Ob njem podpredsednica Lucija Šikovec Ušaj. Foto: BoBo
Nosilec liste DOM-a bo predsednik stranke Bernard Brščič. Ob njem podpredsednica Lucija Šikovec Ušaj. Foto: BoBo

Predsednik stranke Domovinska liga (DOM) Bernard Brščič je v izjavi novinarjem po kongresu, na katerem se je zbralo okoli 230 članov in podpornikov stranke, zatrdil, da DOM nima stricev v ozadju. "To ni ne projekt Milana Kučana ne Janeza Janše ne Vladimirja Putina. Gre za samonikel projekt, nastal zato, ker so razmere v slovenskem političnem prostoru in v Evropi zrele za prenos take platforme, kot jo ponuja DOM," je pojasnil. Če tega ne bi naredila z Lucijo Šikovec Ušaj, ki je prevzela funkcijo podpredsednice, bi to po njegovem mnenju storil kdo drug.

Njihov moto je Najprej Slovenija: "Vedno bomo izhajali iz tega, da je poslanstvo slovenske države skrb za varnost in blaginjo slovenskih državljanov. Tudi EU pojmujemo kot sredstvo, in ne kot cilj, presojamo ga po tem, ali prispeva k varnosti in blaginji slovenskih državljanov."

"Trdimo, da je Slovenija naša domovina in je ne bomo delili z nikomer," je poudaril Brščič.

Prvi projekt stranke so majske evropske volitve. Nova stranka po Brščičevih besedah ne namerava vstopiti v evropsko družino EPP, ampak ponuditi novo platformo, Evropo narodov in svobode, kot jo zagovarjajo Matteo Salvini oz. populistične stranke, ki so na pohodu v Evropi.

Kdo kandidira na listi Domovinske lige?

Poleg nosilca Bernarda Brščiča listo Domovinske lige sestavljajo tudi odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, Norma Korošec in Marko Oblak.

Nosilec liste je Bernard Brščič

Bernard Brščič, ki se je rodil 23. avgusta 1973 v Ljubljani, je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani s področja reforme slovenskega pokojninskega sistema, za kar je leta 1996 prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Magistrski študij ekonomije je zaključil tako na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani kot na London School of Economics and Political Science. Med letoma 1996 in 2012 je delal kot visokošolski sodelavec na ljubljanski ekonomski fakulteti. Sodeloval je pri predmetih Mikroekonomija, Makroekonomija, Politična ekonomija in Zgodovina ekonomske misli. Specializiral se je za problematiko pokojninskih sistemov in države blaginje, politično ekonomijo, zgodovino ekonomske misli in intelektualno zgodovino liberalizma. Za Slovensko matico je pripravil slovensko izdajo knjige Brezpotja socializma Ljuba Sirca, za Studia Humanitatis magistralno delo škotskega razsvetljenca Adam Smitha Bogastvo narodov, za založbo Karantanija pa konstitutivno delo konservativnega liberalizma Ustava za svobodo Friedricha Augusta von Hayeka. Med letoma 2012 in 2013 je bil sekretar v kabinetu druge vlade Janeza Janše, leta 2013 pa je odšel na javno podjetje Eles, ki skrbi za obratovanje elektroenergetskega sistema v Sloveniji, tam je zaposlen še danes.

Domovinska liga prvič na evropske volitve

Majske volitve bodo prvi nastop novonastale stranke DOM na evropskih volitvah.

Brščić: Ne konkuriramo nobeni stranki

Na vprašanje, po kateri bazi volivcev bodo posegali, je odgovoril z besedami, da ne konkurirajo nobeni stranki, ker "so vse z izjemo Levice podružnice vladajočega bruseljskega kartela". "Bili smo zelo previdni, da se nismo onesnažili s propadlimi politiki drugih strank," je še pojasnil Brščič.