Violeta Tomič bo kot nosilka liste poskusila osvojiti mandat v Bruslju. V stranki so si za cilj zastavili osvojitev enega mandata. Foto: BoBo
Violeta Tomič bo kot nosilka liste poskusila osvojiti mandat v Bruslju. V stranki so si za cilj zastavili osvojitev enega mandata. Foto: BoBo

"Verjamemo v drugačno Evropo, ki bo prijazna do vseh državljanov," je v nagovoru ob predstavitvi liste poudarila Violeta Tomić, ki je hkrati opozorila na odsotnost pravice prebivalcev EU-ja pri odločanju o ključnih zadevah. Evropi po njenih besedah trenutno vladajo neizvoljeni birokrati Evropske komisije, njima pa tempo narekujejo lobisti. "Evropo vodijo korporacije in multinacionalke, njim so podrejeni vsi zakoni. Požvižgajo pa se na delavske, okoljske in socialne standarde," je opozorila.

"Drugačna Evropa ni le mogoča, ampak je nujna," je ob tem pozvala Tomićeva. Na majske volitve se podajajo, da pokažejo, da je Evropa lahko spoštljiva, solidarna, demokratična in napredna. Ustvariti želijo Evropo ljudi, ne kapitala, je še dodala.

Kot je pojasnil koordinator stranke Luka Mesec, ki se na volitve podaja z zadnjega mesta kandidatne liste, je njegov namen s svojo kandidaturo stranki pomagati doseči čim boljši izid. Kandidatura odpira možnost, da bi bil s preferenčnimi glasovi za evropskega poslanca izvoljen Mesec, vendar pa bi sam, kot je dejal, raje ostal v Sloveniji, saj je tu "veliko dela za opraviti", kljub temu pa sprejema to "tveganje". Njihov cilj je dobiti enega evropskega poslanca.

Kdo kandidira na listi Levice?

Poleg nosilke Violete Tomić listo Levice sestavljajo tudi: raziskovalec na FDV-ju Sašo Slaček Brlek, politologinja Ana Štromajer, profesor gradbene in prometne stroke Danijel Rebolj, sociologinja Urška Lipovž, grafik Lovro Centrih, kuharska mojstrica Alma Rekič in koordinator stranke Luka Mesec.

Nosilka liste je Violeta Tomić

Violeta Tomić, ki se je rodila 22. januarja 1963 v Sarajevu, je leta 1985 diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. V Ljubljani živeča Belokranjka je bila do leta 2001 zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem, med letoma 2003 in 2006 je na RTV Slovenija vodila oddajo Najšibkejši člen. Leta 2004 je ustanovila lastno Avtonomno gledališče Lili Irt. Javnosti je poznana tudi kot lik Rominje Salvete v drugem delu priljubljene televizijske satirične komedije Kursadžije na RTV Pink, nastopala pa je tudi v nadaljevanki Ena žlahtna štorija. V politiko jo je odneslo leta 2014, ko je bila na listi Združene levice, pozneje preimenovane v Levica, izvoljena za poslanko v državnem zboru. Leta 2018 je bila v DZ izvoljena ponovno. Trenutno je predsednica odbora za kulturo ter članica odbora za kmetijstvo, odbora za Slovence v zamejstvu in mandatno-volilne komisije. V letošnjem letu je bila imenovana za glavno poročevalko za pravice LGBTI v Svetu Evrope, izbrali pa so jo tudi za vodilno kandidatko Evropske levice na prihajajočih evrovolitvah.

Levica za zdaj še brez uspeha na evropskih volitvah

Stranka Levica je doslej nastopila na evropskih volitvah leta 2014, ko jim ni uspelo osvojiti nobenega mandata. Tudi takrat je bila nosilka liste Violeta Tomić.

Za demokratično Evropo

Med njihovimi glavnimi zahtevami na evropskih volitvah je zavzemanje za demokratično Evropo, ki bo državljane vprašala, kako želijo živeti in delati, in socialno Evropo, ki mora po prepričanju Levice graditi na skupnih socialnih standardih. Prav tako se bodo zavzemali za odločen spopad s podnebnimi spremembami in uničevanjem okolja.

Med drugim bodo zahtevali še transparentnost delovanja evropskih institucij, okrepljeno vlogo Evropskega parlamenta v razmerju z Evropsko komisijo in Evropskim svetom in pravičnejšo razdelitev sredstev med bogatimi in revnimi ter centri in periferijo.