Tanja Fajon se bo kot nosilka liste SD-ja potegovala za tretji poslanski mandat v Bruslju. Foto: BoBo
Tanja Fajon se bo kot nosilka liste SD-ja potegovala za tretji poslanski mandat v Bruslju. Foto: BoBo

Odklanjati je treba nestrpne, nacionalistične ideje, saj v stranki zagovarjajo Evropo, na katero bodo spet lahko ponosni, je ob predstavitvi liste dejala evropska poslanka Tanja Fajon v pogovoru z volivci v Ljubljani. V SD-ju močno nasprotujejo nacionalističnim in populističnim politikom, tudi skrajni desnici in pojavu novodobnega fašizma. Evropsko unijo in idejo solidarnosti in miru, na kateri je zrasla, želijo spet vrniti ljudem. V SD-ju bi bili po njenih besedah zadovoljni z dvema evropskima poslancema.

Na evropske volitve se v SD-ju podajajo kot samostojna politična skupina, po njih pa so vrata za povezovanje odprta. Zlasti bi si to povezovanje Fajonova želela med slovenskimi poslankami in poslanci.

Fajonova meni tudi, da bodo tokratne volitve izjemno pomembne, morda ključne za prihodnost Evrope. Z njo se je strinjal Matjaž Nemec, drugi na kandidatni listi. Kot je dejal, gre za ene pomembnejših volitev, saj se bo z njimi določala smer Evropske unije.

Kot so poudarili v stranki, želijo z njihovo vizijo EU-ja ustvariti takšno Evropo, ki bo temeljila na enakopravnosti, solidarnosti, svobodi mišljenja, odgovornosti, pravičnosti in vladavini prava, trajnostnem razvoju ter varnosti. "To bo naša Evropa, Evropa za vse ljudi in ne le za izbrance," zagotavljajo. Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je dodal, da ne pristajajo na Evropo, ki ni sposobna soglasno obsoditi fašizma.

Kdo kandidira na listi SD-ja?

Poleg nosilke evropske poslanke Tanje Fajon listo Socialnih demokratov (SD) sestavljajo tudi: podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec, strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan, strokovnjak za mednarodne odnose Milan Brglez, mladinska aktivistka in nekdanja podpredsednica Mladih evropskih socialistov Neva Grašič, upokojenec in nekdanji prvi mož UKC-ja Ljubljana Franc Hočevar, profesorica obramboslovja Ljubica Jelušič in župan Murske Sobote Aleksander Jevšek.

Nosilka liste je Tanja Fajon

Tanja Fajon, ki se je rodila 9. maja 1971 v Ljubljani, je končala študij novinarstva na fakulteti za družbene vede, nato pa še podiplomski študij s področja mednarodne politike na Univerzi v Parizu. Kot novinarka je najprej med letoma 1991 in 1995 delala na Radiu Glas Ljubljane, nato pa do leta 2009 na RTV Slovenija, od leta 2001 kot dopisnica iz Bruslja. Leta 2009 je bila nato izvoljena v Evropski parlament na listi SD-ja in leta 2014 kot edina SD-jeva poslanka ponovno, tako da je evropska poslanka že 10 let. V Bruslju je bila med drugim članica odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), delegacije za odnose z Bosno in Hercegovino ter Kosovom (DSEE), delegacije skupne parlamentarne skupščine (Euronest), nadomestna članica odbora za zunanje zadeve (AFET), posebnega odbora za davčne odločbe (TAXE), delegacije za parlamentarno sodelovanje EU-Moldavija (D-MD) in delegacije za odnose z vseafriškim parlamentom (DPAP). Fajonova, ki se poteguje za tretji poslanski mandat v Bruslju, je podpredsednica politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu. Je tudi podpredsednica SD-ja v Sloveniji in predsednica sveta SD-ja za zunanjo politiko.

V prostem času se dejavno ukvarja s športom, predvsem s tekom, smučanjem, pohodništvom in potapljanjem.

SD vedno vsaj z enim evroposlancem

Stranka SD ni nobena novinka, saj ima že dolgoletno zgodovino na evropskih volitvah, na katerih nikoli niso ostali brez poslanca. Na prvih evropskih volitvah v Sloveniji leta 2004, takrat še pod imenom ZLSD (Združena lista socialnih demokratov), se je z zadnjega mesta na listi na krilih preferenčnih glasov v Bruselj prebil Borut Pahor. Leta 2009 sta bila izvoljena Zoran Thaler in Tanja Fajon. Na zadnjih volitvah leta 2014 pa je bila na listi SD-ja znova izvoljena Tanja Fajon. V stranki menijo, da bo, če jim znova uspe dobiti dva poslanca, to velik uspeh.

Človekovo dostojanstvo, demokracija in človekove pravice

Skupnost ostane dolgoročno trdna le na temelju spoštovanja človekovega dostojanstva, pa je v pogovoru z volivci dejala kandidatka za evropsko poslanko Dominika Švarc Pipan. Na prvo mesto je treba postaviti človeka in ga spoštovati ne glede na osebne okoliščine, je poudarila.

Po besedah kandidata Milana Brgleza je treba za Evropo, v kateri se bo dalo normalno živeti, varovati vrednote demokracije in človekovih pravic ter vladavino prava. Pomembno je, da se v Evropi sliši socialdemokratski glas, ki bo v ospredje postavil človeka, pomembno vlogo pa dal tudi okolju.

Pozitivna naravnanost mladih

Kandidatka Neva Grašič pa je izrazila zadovoljstvo, da je med mladim zaznati zelo pozitivno naravnanost proti Evropski uniji. Med pomembnimi projekti evropskih socialdemokratov v tem pogledu je izpostavila jamstvo za mlade. Kot je zagotovila, pa mladih tudi v prihodnje ne bodo pustili na cedilu.

Temeljni cilj kandidata Hočevarja pa je ponovna utrditev idej solidarnosti in vzajemnosti, na katerih je Evropa po njegovih besedah nastala. Kot je opomnil, so te vrednote namreč danes zapostavljene.