Slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec je napovedal kandidaturo na jesenskih volitvah za predsednika republike. Foto: BoBo
Slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec je napovedal kandidaturo na jesenskih volitvah za predsednika republike. Foto: BoBo
Veleposlanik želi kandidirati za predsednika republike
Milan Jazbec kandidat za predsednika republike

Predsedniška funkcija nosi veliko odgovornost, saj je predsednik hkrati tudi vrhovni poveljnik vojske, kar v določenih trenutkih lahko zahteva zelo pomembne odločitve, je med predstavitvijo kandidature dejal Milan Jazbec in dodal, da v izrednih razmerah, ko vlada in državni zbor (DZ) ne moreta delovati, prav predsednik republike podpisuje akte, kar od njega zahteva veliko posluha za soljudi.

Jazbec želi okrepiti državniško držo predsedniške funkcije, a tega cilja ni oprl na kritiko drugih kandidatov, saj je dejal, da sploh ne čuti potrebe, da bi se kritično izrekal o komer koli. Za kandidaturo se je odločil, ker jo vidi kot velik osebni izziv, skozi katerega lahko z drugimi deli svoje izkušnje, vrednote in pogled na svet. Samega sebe je v tem pogledu opisal kot zmernega, svetovnonazorsko uravnoteženega človeka. Ob tem je zanikal pisanja nekaterih medijev o organizacijskih ozadjih njegove kandidature.

Vrednote Levstikovega Martina Krpana
Kandidaturo bo Jazbec utemeljil tudi na vrednotah, ki jih črpa iz literature. Od slovenskih avtorjev mu je pri srcu zlasti Fran Levstik oz. njegov Martin Krpan z vrednotami odločnosti, samozavesti in iskrenosti.

Slovenski narod ima veliko dosežkov, na katere smo lahko ponosni, in sicer eden je že ta, da se je skozi stoletja obdržal na tako "prepihanem" geografskem območju, je prepričan Jazbec. Na dosežkih Slovencev pa je po njegovem mnenju treba utemeljiti tudi promocijo države v mednarodni skupnosti.

Prijateljevanje s Francetom Bučarjem
H kandidaturi ga je spodbudilo njegovo prijateljevanje z že pokojnim starosto slovenske politike Francetom Bučarjem, ki ga je po Jazbečevih besedah ob njunem zadnjem srečanju leta 2015 nagovoril k dejavnemu udejstvovanju v politiki. Jazbec tako svojo kandidaturo vidi tudi kot izpolnitev dolga do Bučarja.

Kandidaturo je najavil kot neodvisni kandidat. Do jeseni, ko bo kandidatura po njegovem pričakovanju postala tudi uradna, pa bo še opravljal delo veleposlanika v Makedoniji, nato pa namerava mandat predčasno končati in se posvetiti kampanji. Sredstva zanjo bodo po njegovi napovedi zbirali prek prostovoljnih donacij.

Veleposlanik želi kandidirati za predsednika republike
Milan Jazbec kandidat za predsednika republike