Pahor ostaja favorit za zmago na predsedniških volitvah, kaže tokratna ankete, tako kot vse pred njo. Foto: BoBo
Pahor ostaja favorit za zmago na predsedniških volitvah, kaže tokratna ankete, tako kot vse pred njo. Foto: BoBo

Spletno anketo je na vzorcu 556 anketirancev med 16. in 18. avgustom opravil Episcenter.

Za Boruta Pahorja bi se glede na tokratno anketiranje odločilo 37,2 odstotka vprašanih, za Marjana Šarca 23,1 odstotka in za Ljudmilo Novak 10,6 odstotka anketiranih. Od drugih morebitnih kandidatov sledijo Zmago Jelinčič (3,3 odstotka), Milan Jazbec z desetinko odstotka manj, Andrej Rozman (1,6 odstotka), Damjan Murko (1,3 odstotka) in Angelca Likovič (0,8 odstotka).

8,8 odstotka anketiranih ne bi volilo nikogar od navedenih, 5,6 odstotka se jih ne bi podalo na volišča, 4,4 odstotka pa je bilo neodločenih.

Odgovori na vprašanje, kateri od kandidatov se jim zdi osebnostno najbolj primeren za to funkcijo, so bili podobni. Za Pahorjem (39,6 odstotka) so se zvrstili Šarec (21,2 odstotka), Novakova (11,6 odstotka), Jelinčič (3,4 odstotka), Jazbec (3,2 odstotka), Likovičeva (1,3 odstotka), Rozman (1,1 odstotka) in Murko (0,8 odstotka). 14,4 odstotka anketiranih je ocenilo, da ni primeren nihče, 3,3 odstotka pa se jih ni opredelilo.

Dejstvo, da stranki SMC in SDS še nista predstavili svojih kandidatov, največ anketiranih (31,5 odstotka) pripisuje temu, da se po tihem strinjata z morebitno Pahorjevo zmago. Nekaj manj (30,6 odstotka) jih meni, da imata stranki težave z izbiro lastnih kandidatov. 24,6 odstotka vprašanih pa ocenjuje, da gre za taktiziranje in da čakata na pravi trenutek za predstavitev. 3,7 odstotka je navedlo kak drug odgovor, slaba desetina (9,5 odstotka) pa je ostala neopredeljena.

Datum, na katerega je predsednik DZ-ja Milan Brglez sklical predsedniške volitve, je po mnenju 54,2 odstotka anketiranih primeren, po oceni devetih odstotkov pa neprimeren. 36,8 odstotka vprašanih je odgovorilo z "Ne vem" ali "Vseeno mi je".

Spletno anketo je na vzorcu 556 anketirancev med 16. in 18. avgustom opravil Episcenter.