V drugi krog sta se uvrstila Marjan Šarec in Borut Pahor. Foto: BoBo
V drugi krog sta se uvrstila Marjan Šarec in Borut Pahor. Foto: BoBo

Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti, imenovanih omnia. Svojo namero morajo do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere imajo stalno prebivališče.

Prav tako je do polnoči mogoče zaprositi za glasovanje na domu, ki je namenjeno tistim, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne morejo osebno priti na volišče. Isti rok velja tudi za zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Prvi dan predčasno glasovalo 0,37 odstotka volivcev
Še danes in jutri je mogoče oddati glas na predčasnem glasovanju. Volišča za predčasno glasovanje so med 7. in 19. uro odprta na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve potekajo tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Po podatkih DVK-ja je sicer svoj glas na prvi dan predčasnega glasovanja oddalo 6.411 volivk in volivcev oziroma 0,37 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je 0,8 odstotka manj kot prvi dan predčasnega glasovanja v prvem krogu.

V drugem krogu predsedniških volitev v nedeljo se bosta, kot je znano, pomerila najuspešnejša kandidata iz prvega kroga, Borut Pahor, ki je 22. oktobra prepričal 47,21 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, ki je dobil 24,76 odstotka glasov. Vodilna udeležba je bila 44,24-odstotna.