Poziv državljanom, naj oddajo glas za
Poziv državljanom, naj oddajo glas za "resnico". Foto: SSN
Programska izhodišča stranke, ki se bo volitev udeležila s sloganom "Za boljši in lepši jutri". Foto: SSN

Zagovarjamo tako socialne principe kot tudi libertarne kapitalistične principe, kjer je to potrebno za osnovno preživetje državljana ali za uspešno delovanje gospodarstva. Smo za jasno razmejitev javnega od zasebnega lastništva.

SSN vodi predsednik Marjan Žandar Foto: SSN

Smo proti popolni privatizaciji finančnega in javnostoritvenega sektorja. Zelo se zavzemamo za ohranitev zdravega naravnega okolja in za okolju čim manj obremenjujoč infrastrukturni razvoj.

V SSN-ju glede svojih ključnih vrednot najviše postavljajo domoljubje. Pravijo, da so narodna stranka Slovencev, ne glede na svetovni nazor posameznika. Visoko na lestvici vrednot je tako narodna enotnost, zato si bodo prizadevali za pravno-formalno spravo med vsemi Slovenci. Kot ključen izpostavljajo tudi gospodarski razvoj, ki ga kanijo doseči s kombinacijo "socialnih in libertarnih kapitalističnih principov". Bistveno je znižanje finančnega deficita države, opozarjajo.

Program Stranke slovenskega naroda
Domoljubje bodo v SSN-ju izkazovali prvenstveno z ničelno toleranco do nezakonitega priseljevanja ali tranzita prebežnikov čez ozemlje Slovenije, s prizadevanjem za ukinitev financiranja prebežnikov, za katere mora Slovenija poskrbeti v okviru kvot, ter zaostrovanjem pogojev za azilante.

Med prioritetami v programu najdemo tudi boljše varstvo potrošnikov, gradnjo nacionalne hitre prometne infrastrukture, predvsem hitre železnice, ter reformo šolstva, ki se mora bolj prilagajati gospodarstvu in javnemu interesu. Tako bi se zavzeli za popularizacijo naravoslovnih študijev in drastično zmanjšanje vpisa na družboslovne programe, kjer je slaba možnost zaposlitve.

V SSN-ju imajo za Slovenijo izdelano strategijo bodisi v EU-ju ali zunaj njega, pa tudi strategijo za uvedbo lastne valute, vzporedne kriptovalute ali pa obstanek v evrskem območju.

Zunanja politika
Zunanjepolitična prioriteta Slovenije bi moralo biti povezovanje z Višegrajsko skupino ter uravnotežena politika do vseh svetovnih velesil. V SSN-ju prav tako nasprotujejo hrvaškemu vstopu v schengensko območje, dokler ne bo rešeno vprašanje meje med državama.


Gospodarstvo
Na gospodarskem področju so v programu zastavili uresničitev "sanjskega podjetniškega okolja", ki bi ga dosegli z nižjimi davki za podjetnike, nižjim DDV-jem in nižjo obdavčitvijo dohodnine in plač. Treba je zmanjšati in poenostaviti birokracijo, so prepričani, to pa bi lahko sprostilo tudi do 100.000 dodatnih delovnih mest, so zapisali v program.

Po njihovih besedah bi zvišali pravno in zdravstveno zavarovanje slovenskih delavcev, tako da bi zaostrili kazensko in materialno odgovornost delodajalcev, kar bi prineslo konec mobinga, neplačevanja ali zamud pri izplačilih plač ali prispevkov.

Nezaposlenim je treba na drugi strani nuditi ustrezno socialno pomoč, omogočiti večje invalidnine in pokojnine, kar lahko omogoči zgolj velika zaposlenost v gospodarstvu.

Reforma pravosodja in državne uprave
Pravosodja bi se, kot pravijo, lotili z nekakšno "lustracijo", sodnikom, tožilcem in pravobranilcem pa bi omejili mandate na 4 leta s podaljševanjem. Zagotoviti je treba hitro, pravično in gospodarno sojenje, kar bi dosegli z ukinitvijo vračanje istega sodnega primera po pritožbi z višje na nižjo instanco.

Slovenijo bi decentralizirali z uvedbo petih pokrajin oz. dežel po vzoru zgodovinske ureditve (Kranjska, Štajerska, Primorska, Koroška, Prekmurje).

Zdravje
Pri SSN-ju so prepričani, da mora cepljenje ostati svobodna izbira staršev. Kvalitetnejšo in hitrejšo oskrbo bolnikov v javnem zdravstvenem sistemu pa bi poskušali doseči z odpravo koncesionarstva v okviru javnega zdravstva. Stroga ločitev med javnim in zasebnim je nujna, so opozorili v programu.

Zgodovina
Kot je navedeno na strankini spletni strani, svoje začetke črpajo iz pomladi leta 1945, neposredno pred osvoboditvijo Slovenije izpod naci-fašistične okupacije, ko se skladno z zavezami takratnih političnih akterjev na Slovenskem (komunistov, ljudske stranke in liberalcev) zahodnim zaveznikom, da bodo po osvoboditvi organizirane demokratične volitve, začne konsolidacija starih strank in nastanek novih.

Eden izmed ustanovnih sestankov SSN-ja je potekal v nunski šoli pri Trebnjem, ustanovni člani pa so bili v večini slovenski partizani, med drugim Anton Nehanje in Martin Kastelic. Na ustanovnem sestanku je bila kot opazovalka Komunistične partije prisotna Zdenka Kidrič, še navajajo. Po komunističnem prevzemu oblasti po II. svetovni vojni je bila nato vsa opozicija s SSN-jem vred "ukinjena".
Stranka slovenskega naroda (SSN) je vnovično luč sveta ugledala na ustanovnem kongresu leta 2002, ko je nastala iz Stranke slovenskih narodnjakov. To predhodnico narodnjakov je sestavljala Slovenska nacionalna desnica (SND); to so leta 1993 ustanovili Sašo Lap, Marjan Poljšak in Marjan Stanič, ki so leto prej izstopili iz poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmaga Jelinčiča.

Vodenje
SSN vodi predsednik Marjan Žandar in podpredsedniki dr. Borut Korun, Janez Kovačič, Aleksander Zamuda, Dušan Egidij Kubot.

Uspeh na volitvah
SSN-ju se še nikoli ni uspelo prebiti v parlament. Na državnozborskih volitvah so sodelovali leta 2008, ko so prejeli 2.629 oz. 0,25 odstotka glasov, ter leta 2011 na predčasnih volitvah, ko so prejeli 976 oz 0,09 odstotka.

Zagovarjamo tako socialne principe kot tudi libertarne kapitalistične principe, kjer je to potrebno za osnovno preživetje državljana ali za uspešno delovanje gospodarstva. Smo za jasno razmejitev javnega od zasebnega lastništva.

Smo proti popolni privatizaciji finančnega in javnostoritvenega sektorja. Zelo se zavzemamo za ohranitev zdravega naravnega okolja in za okolju čim manj obremenjujoč infrastrukturni razvoj.