Stranka ima soglasno izvoljeno predsednico Valentino Flander in predsednika Gregorja Kosa. Foto: BoBo/Vasja Kos
Stranka ima soglasno izvoljeno predsednico Valentino Flander in predsednika Gregorja Kosa. Foto: BoBo/Vasja Kos

V stranki, ki je bila ustanovljena 25. marca letos, so prepričani, da slovenska družba ne gre v pravo smer: "Imamo vse več zdravstva in vse manj zdravja. Vse več je zabave, a vse več nezadovoljnih. Vse več uradnikov se ukvarja z okoljskimi predpisi, okolje pa je vse bolj onesnaženo. Država vse več sredstev namenja varnosti, državljani pa se počutimo vse bolj ogrožene. Izobrazba je vse višja, medčloveški odnosi pa vse slabši."

Okolje in zdravje
V ZD-ju se zavzemajo za svobodno odločanje državljank in državljanov glede medicinskih postopkov in za zagotavljanje zdravja posameznikov kot osnove za zdravje družbe in okolja, ki ju po mnenju stranke lahko dosežemo s kakovostno vegetarijansko, vegansko in organsko pridelano hrano, po načelih samooskrbe, na lastni zemlji in brez pesticidov. "Preventivna medicina, ki vključuje razširitev gibalnih, socialnih in prehranskih aktivnosti, ter integrativna medicina bosta osnovi korenite reorganizacije zdravstvenega sistema."

ZD obljublja, da bo tako na državnozborske kot lokalne volitve vnesla nujni preporod slovenske politike. "Na ključnih položajih bomo temeljito sanirali resorje zdravstva, kmetijstva, okolja in izobraževanja, vzporedno z njimi pa še vsa ostala," svoje prioritete poudarijo v predstavitvenem gradivu stranke. Razvojno strategijo nameravajo utemeljiti na sonaravnem razvoju in nadomeščanju fosilnih goriv, Sloveniji pa kot prepoznavni zdraviliški in zeleni butični turistični destinaciji povečati dodano vrednost.

Predsednik in predsednica
Predsednik stranke Gregor Kos je magister znanosti politologije in specialist za sodelovanje z Indijo. Leta 2011 ter med letoma 2013 in 2014 je bil generalni sekretar ministrstva za šolstvo in šport, pozneje pa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Politologinja Valentina Flander je bila od leta 1999 do 2002 svetovalka za odnose z javnostmi v Drnovškovi in Bajukovi vladi. Od decembra 2002 do decembra 2007 je bila vodja kabineta takratnega predsednika republike Janeza Drnovška. Od jeseni 2008 je za krajše obdobje vodila kabinet ministra za finance Franca Križaniča. V obdobju od 2009 do 2012 je bila svetovalka v Evropskem parlamentu.

Podpredsednica stranke je Biljana Dušić, podpredsednik Miro Žitko, generalni sekretar pa Robert Šest.