Predsednik se sam odloča, na katerih področjih bo potreboval svetovalce in koga bo imenoval na to delovno mesto. Foto: Urad predsednika
Predsednik se sam odloča, na katerih področjih bo potreboval svetovalce in koga bo imenoval na to delovno mesto. Foto: Urad predsednika

Nekatera od teh delovnih mest so določena z Zakonom o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike. Tam je zapisano, da urad predsednika republike vodi generalni sekretar, ki ga imenuje in razrešuje predsednik. Generalni sekretar skrbi za izvrševanje vseh zadev v zvezi z opravljanjem funkcije in pristojnostmi predsednika in pri tem sodeluje z drugimi državnimi organi ter lokalnimi skupnostmi. Ima seveda tudi svojega namestnika, ki ga prav tako imenuje predsednik republike.

Trenutno je generalna sekretarka v uradu predsednika Janeza Drnovška Metka Cerar, njena namestnica pa je Divna Potočar.

V zakonu so kot zaposleni pri predsedniku republike navedeni še šef kabineta in svetovalci. Vse imenuje predsednik, ki si tudi sam izbere za katera področja bo potreboval nasvete drugih ljudi.

Predsednik Drnovšek ima trenutno zaposlene svetovalce za obrambo (Maksimilijan Lavrinc), za mednarodne odnose (Iztok Simoniti in Ivo Vajgl), za politične zadeve (Magdalena Tovornik), za gospodarstvo (Barbara Fakin), za informatiko (Marko Hartman), za vloge, pritožbe, odlikovanja (Irena Kolak), za odnose z javnostmi (Jana Lutovac Lah) in za sodelovanje z nevladnimi organizacijami (Kristina Plavšak Krajnc). Delo šefinje kabineta predsednika republike pa opravlja Valentina Flander.

Vsa ta delovna mesta so vezana na mandat predsednika, kar pomeni, da jim funkcija preneha z odstopom, razrešitvijo oziroma ko nastopi funkcijo novo izvoljeni predsednik republike, ki si ponovno sam izbere, katere svetovalce in pomočnike bo potreboval.