Janez Kerin in Dušan Šiško se bosta pomerila v drugem krogu. Foto: BoBo
Janez Kerin in Dušan Šiško se bosta pomerila v drugem krogu. Foto: BoBo

Kot je znano, je Krško najnovejša mestna občina, ki je to postala šele lani. Dozdajšnji župan Miran Stanko se za vnovično kandidaturo ni odločil, zato je jasno, da bo Krško prihodnja štiri leta vodil novi župan.

V prvem krogu je največ podpore dobil neodvisni kandidat Dušan Šiško (24,82 %), sledi mu Janez Kerin (19,90 %), ki je kandidiral s podpisi volivcev. Kandidat Gibanja Svoboda Aleš Zorko je dobil 18,33 odstotka glasov, kandidat SLS-a Iztok Starc pa 17,24 odstotka. Kerin, Starc in Šiško so v izjavi za TV Slovenija poudarili, da se je tekma za vse začela z ničle, saj ni imel nihče od njih prednosti aktualnega županskega kandidata.

Za položaj župana sta se potegovala še neodvisna kandidatka Janja Starc, ki je kandidirala s podporo Obrtno-podjetniške zbornice Krško in ki je na koncu osvojila 9,79 odstotka glasov, ter kandidat SDS-a Jože Olovec, ki je na koncu osvojil 9,91 odstotka glasov.

Vsi kandidati so bili že med kampanjo precej izenačeni. Med dokaj umirjeno kampanjo so med drugim govorili o umeščanju in morebitni gradnji drugega jedrskega bloka jedrske elektrarne in s tem povezanih izzivih, o mestnem bazenu, razvojnih izzivih, romski problematiki, gospodarskem razvoju in samostojni pokrajini Posavje.

Za mestni svet se kandidati potegujejo na 11 listah, in sicer v strankah ali listah: SLS, SDS, Lista Modra smer, Gibanje Svoboda, NSi, Nestrankarska ljudska lista Krško, SD, Stranka za razvoj občin in krajev, DeSUS, Levica, Lista Dušana Šiška – Energično za Krško ter Obrtno-podjetniška lista. Za predstavnika romske skupnosti se potegujejo štirje kandidati.

V 30-članski občinski svet takrat še Občine Krško so se leta 2018 uvrstili SLS, ki je dobila 11 svetniških mest, SDS (5 mest), SMC (4 mesta) in SD (3 mesta). Po eno svetniško mesto so dobili DeSUS, Dobra država, Levica, NSi, SNS, Stranka za razvoj občin in krajev ter predstavnik romske skupnosti.