Dušan Šiško je protikandidatu in novemu županu Krškega že čestital. Foto: BoBo
Dušan Šiško je protikandidatu in novemu županu Krškega že čestital. Foto: BoBo

V Krškem so prešteli vse glasovnice – Kerin je dobil 4459 glasov oz. 55,16 odstotka, Šiško pa 3625 oz. 44,84 odstotka. Volilna udeležba je bila 38,74-odstotna.

Štetje glasov v prvem krogu je bilo precej napeto, na koncu sta se v drugi krog uvrstila Dušan Šiško in Janez Kerin, zato se je ugibalo, kako napeto bo štetje glasov v drugem krogu. Medtem ko je Šiško optimistično pričakoval zmago, je Kerin predvideval, da bo razlika minimalna, a se to na koncu ni zgodilo – kot omenjeno, je protikandidata dokaj zanesljivo premagal.

Janez Kerin. Foto: BoBo
Janez Kerin. Foto: BoBo

V pogovoru za Radio Slovenija se je novoizvoljeni krški župan najprej zahvalil volivcem, ki "so si vzeli čas in odšli na volišča, podprli moja prizadevanja, moje poglede, poglede Modre smeri, da bomo lahko skupaj ustvarjali takšno občino, kakršno si želi večina naših prebivalcev". Pozneje je za TV Slovenija priznal, da tako velike razlike ni pričakoval. "Občutki so neopisljivi. Pred letom in pol smo šele dobro začeli, danes smo zmagali. Ne morem reči drugega kot: srečen sem. Srečen sem zase, za svojo ekipo, ki je ves čas stala za mano, me podpirala," je za Radio Slovenija še povedal 54-letni višji kriminalistični inšpektor in preiskovalec na NPU-ju, ki bo občino najverjetneje vodil profesionalno, saj naj bi se v svoji službi upokojil.

Brežice: Molan znova premagal Zorčiča

V občini Brežice je zmagal aktualni župan Ivan Molan, ki je v drugem krogu premagal nekdanjega predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča. Molan je po vseh preštetih glasovih po neuradnih izidih prejel 52,51 odstotka glasov, Zorčič pa 47,49 odstotka. Molan vnovično podporo ocenjuje kot priznanje njegovemu delu. Zorčič in Molan sta bila sicer tekmeca v drugem krogu tudi pred štirimi leti.

Sodelovanje bo mogoče z vsemi razumnimi, tistimi, ki bodo odločali o dobrih projektih. Verjamem, da bodo prevladovali razum, zdrava pamet, modre odločitve in da bomo z lahkoto delali z vsemi tistimi, ki bodo hoteli delati dobro za naše občanke in občane.

O svojih prvih korakih je Kerin malo v šali dejal, da se bodo začeli v ponedeljek z udeležbo na krvodajalski akciji, nato se bo srečal s svojimi podporniki, "ko bodo verjetno sledili tudi že kakšni pogovori glede nadaljnjih ukrepov".

"Priprave na naslednji mandat se začnejo takoj jutri"

Glede na to, da njegova lista v občinskem svetu nima prav veliko sedežev (4), pred njo so SDS, SLS, Gibanje Svoboda, je na mestu vprašanje, kako bo potekalo sodelovanje. "Verjamem v razum, verjamem v dobro sodelovanje pri dobrih projektih, tako da tukaj ne vidim nekega nagajanja." Poudaril je tudi pomen sprotnega obveščanja občank in občanov o dogajanju, "da bodo videli, da mislimo resno delati dobro". "Priprave na naslednji mandat se začnejo takoj jutri," je še dodal.

V dveh tednih med prvim in drugim krogom je kampanja v Krškem postala rahlo umazana, o Kerinu je bilo izrečenih nekaj grdih besed. Kako gleda na to? "Ljudje imajo različne zgodbe, ideje, kako nekomu poskusiti oblatiti ime, očitno jim ni uspelo, očitno so ljudje toliko razumni, da prepoznajo, cenijo dobro delo," je povedal v pogovoru s Suzano Vahtarič.

Janez Kerin zmagal v Krškem

Šiško čestital tekmecu, pripravljen je na sodelovanje

Dušan Šiško je po porazu najprej čestital svojemu tekmecu Kerinu in ga pozneje tudi obiskal v njegovem štabu. Predvolilno kampanjo v prvem in drugem krogu je ocenil kot korektno in pošteno. Zahvalil se je tudi svojim volivcem in podpornikom ter dodal, da nad izidom ni preveč razočaran.

Glede sodelovanja v občinskem svetu je Šiško dejal, da je to odvisno od nasprotne strani in njenega morebitnega vabila. "Če bodo hoteli, bomo lahko sodelovali, se pogovarjali, kajti v Krškem imamo kar velike projekte, potrebovali bomo občinski svet, v katerem ne bo dovolj navadna večina, ampak bo potrebna dvotretjinska, to pomeni 21 svetnikov. Tako da ne bodo mogli določeni reči, da nečesa ne bodo sprejeli," je dejal za TV Slovenija.

Napovedal je, da bo v ponedeljek "normalno odšel v službo".

Kdo je Janez Kerin?

Janez Kerin (54) se je rodil leta 1967 v Novem mestu. Odraščal je v Leskovcu pri Krškem. Poklicna pot ga je vodila od poklica avtomehanika in nato prek policista ter kriminalista do preiskovalca Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Diplomiral je na področjih prava in menedžmenta nepremičnin. Na NPU-ju je zaposlen kot višji kriminalistični inšpektor.

Kot pravi, nikoli ni bil član nobene stranke. V iztekajočem se mandatu je predsednik Nadzornega odbora Mestne občine Krško. Dejaven je tudi na kulturnem področju, saj je predsednik Sveta JSKD-ja OI-ja Krško, med junijem 2020 in novembrom lani pa je bil predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije.

Na kaj sta stavila oba kandidata?

Nekdanji poslanec SNS-a in krški občinski svetnik Šiško je v ospredje svoje kandidature postavljal svojo vlogo pri uresničitvi državnih projektov v Posavju, predvsem pri zagotovitvi statusa mestne občine, svoja poznanstva in izkušnje. Podporo v drugem krogu sta 53-letnemu inženirju logistike izrekla tekmeca iz prvega kroga, Janja Starc in Iztok Starc.

Kerin je pojasnil, da je k njegovi kandidaturi vodila ustanovitev društva za participacijo občanov Modra smer, njihovi pogledi na razvoj občine in program sta "v viziji in strategiji njegovega razmišljanja in delovanja".

Jasno je, da bo nujno sodelovanje

V televizijskem soočenju sta oba, tako Šiško kot Kerin, zagotavljala, da sta pripravljena sodelovati in da bosta morala – ne glede na razplet drugega kroga – sodelovati tudi pri večjih in zahtevnejših projektih v občini, saj sta njuni neodvisni listi v občinskem svetu dobili enako število glasov, po štiri.

V Krškem je sicer največ oz. šest mest v 30-članskem občinskem svetu pripadlo Gibanju Svoboda. SDS je ohranil pet svetniških mest, enako število jih je dobil SLS, ki je v preteklih letih v tem močno prevladoval. Lista Dušana Šiška – energično za Krško in Društvo Modra smer sta jih, kot omenjeno, osvojili po štiri, SD, ki je imel prej tri, ima po novem dve mesti, po en mandat sta ohranila DeSUS in NSi. Eno svetniško mesto je pripadlo še Obrtno-podjetniški listi in predstavnici romske skupnosti.