Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Gre za bistveno kršitev postopka volitev, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev. Ves čas trajanja kampanje izrecno izpostavljamo, katera številka je bila izžrebana za izvolitev članic in članov mestnega sveta, sedaj pa številke 13 na glasovnici sploh ni," so v sporočilu za javnost zapisali v mariborskem odboru Gibanja Svoboda.

"Zakon o volitvah pravi, da mora biti volja volivke oz. volivca jasno izražena. Sprašujemo se, kako bo lahko jasno izražena, če številke Gibanja Svoboda na glasovnici sploh ni," so dodali.
V mestni volilni komisiji so pojasnili, da so napako ugotovili približno eno uro po odprtju volišča za predčasno glasovanje in jo nato takoj odpravili. "Ugotovljeno administrativno nepravilnost je mestna volilna komisija takoj po ugotovitvi odpravila z izdajo in predložitvijo glasovnice za mestni svet, v kateri je odpravila navedeno administrativno nepravilnost zapisa zaporedne številke. Do odprave nepravilnosti je z navedeno glasovnico glasovalo 24 volivcev," je sporočil predsednik komisije Branko Reisman.

Zjutraj se je začelo predčasno glasovanje za nedeljske lokalne volitve, na katerih volivci izbirajo župane, člane občinskih svetov ter člane svetov mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

V Mariboru lahko izbirajo med 15 kandidati za župana in 17 listami za mestni svet. Predčasno glasovanje je možno v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici danes, v sredo in v četrtek od 7. do 19. ure.