Slavje v štabu mariborskega župana Arsenoviča, ki so mu volivci namenili še en mandat. Foto: BoBo
Slavje v štabu mariborskega župana Arsenoviča, ki so mu volivci namenili še en mandat. Foto: BoBo

Saša Arsenovič je pred štirinajstimi dnevi prepričal 36,69 odstotka volivk in volivcev, Franc Kangler, ki je občino vodil od leta 2006 do 2012, ko je bil po protestih prisiljen predčasno končati svoj drugi županski mandat, pa je v prvem krogu zbral 25,46 odstotka podpore. S tem je v drugem krogu sledila ponovitev dvoboja izpred štirih let, zmaga pa je tudi tokrat pripadla Arsenoviču, ki je še drugič zapored premagal Kanglerja.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je ob 36,9-odstotni udeležbi aktualni župan zmagal s prepričljivimi 61 odstotki glasov volivk in volivcev, ki se jim je ob tem zahvalil, da so se še zadnjič letos odpravili na volišča: "Vem, da je bila naporna volilna jesen, ampak tudi za nami je naporno razvojno obdobje, prepričan sem, da so volivci to prepoznali, da mislimo resno, da delamo hitro, učinkovito."

Kangler: Mislim, da je Slovenija v političnem krču

V Kanglerjevem štabu je bilo pred prvimi delnimi izidi čutiti, da so vlogo favorita prepustili Arsenoviču, vendar so ohranjali upanje na presenečenje. Prvi delni izidi so nato pokazali na dokaj udobno prednost aktualnega župana.

Kangler je po glavnini preštetih glasovnic priznal poraz in dejal: "Nisem razočaran, tudi ne zadovoljen, taka je trenutno dejanska slika slovenskega političnega prostora, tako v Celju kot v Mariboru, očitno so še to posledice zadnjih referendumov, to je treba sprejeti." Tudi on se je zahvalil volivcem in dodal, da gre "življenje jutri dalje".

Na to, da je opozicijska parlamentarna stranka NSi v drugem krogu podprla njegovega protikandidata, kar kaže na razpoke v mariborski desnici, pa je Kangler dejal: "Podpirali so ga že v prvem krogu, glede na to, da so se fotografirali v njegovem volilnem štabu. To me ne preseneča. Mislim, da je Slovenija trenutno v političnem krču, kjer sledijo državni politiki." "Zame je to dober izid," je še ponovil.

Kangler je sicer kampanjo pred drugim krogom volitev začinil tudi sam, ko je Arsenoviču na Pohorju podaril daljnogled, da bo "videl malo dlje, kot je v tem mandatu". Povprašali smo ga, kam bo po volilnem porazu uperil svoj pogled. Nekdanji župan je za MMC napovedal, da bodo "gledali Arsenoviču pod prste", ter hkrati poudaril, da so na prvem mestu ljudje, zato si bodo prizadevali "za dobrobit Mariborčanov". Kangler je že ob oddaji glasu na predčasnih volitvah napovedal, da bo v primeru poraza zasedel položaj mestnega svetnika.

Arsenovič: Pred nami so veliki izzivi

"Glasove, ki so bili namenjeni meni in naši čudoviti ekipi, razumem kot 'hvala' za opravljena dela, pa tudi kot velik nahrbtnik za prihodnje. Ampak tega dela se res izjemno veselim, ker je bila vizija zastavljena že leta 2019," je izid volitev komentiral Arsenovič. Tudi Samo Medved, dozdajšnji mariborski podžupan, je za MMC dejal, da je zelo vesel, da so se Mariborčani tako odločili. "Prepoznali so realizirane projekte, dobro vodenje v nasprotju z negativno kampanjo. Sem res ponosen, da je Maribor to prepoznal."

Arsenovič sicer kljub zmagi opozarja, da so pred občino veliki izzivi. "Tako glede dostopne, javne stanovanjske gradnje kot diverzifikacije energentov, preveč smo odvisni od plina. Upam, da draginja ne bo preveč posegla v kakšne druge segmente, za zdaj imamo rekordno nizko brezposelnost. Pred nami je tudi nova kohezija, treba je končati projekte, imamo rekorden proračun vseh časov, nekje približno 140, mogoče 145 milijonov bo realizacije, začeli smo pri 94 milijonih, tako da hvala vsem volivcem, ki ste nam dali priložnost, da nadaljujemo v tem tempu," se je Arsenovič v pogovoru za Radio Slovenija dotaknil problematik, ki ga čakajo v prihodnjih štirih letih.

Začetno negotovost so v štabu aktualnega župana razblinili že prvi delni neuradni izidi, ki so nakazovali na prepričljivo zmago Arsenoviča. Foto: BoBo
Začetno negotovost so v štabu aktualnega župana razblinili že prvi delni neuradni izidi, ki so nakazovali na prepričljivo zmago Arsenoviča. Foto: BoBo

Glede koalicijskega povezovanja je stari novi mariborski župan še zadržan: "Sem edini resnično neodvisni in še nestrankarski kandidat. Moja edina podpora so volivci. Očitno mi zaupajo, da se znam povezovati s tistimi, ki lahko mestu pomagajo. Predsednik vlade je že aprila rekel, da se zaveda dolga do Maribora in celotne severne Slovenije, upam, da bomo skupaj našli pot, da ne bo Štajerska več podpovprečno razvita. Od nas, od Maribora, je odvisnih tako 41 občin v Podravju kot 19 na Pohorju, izzivi so res ogromni, breme zaupanja je tudi veliko."

O tem, kaj bo spremenil v drugem mandatu, je Arsenovič dejal, da namerava kot župan ostati takšen, kot je bil do zdaj. "Bomo pa spremenili nekaj v sami komunikaciji. Mislim, da je bilo velikokrat z naše strani bistveno boljše mišljeno in na koncu tudi narejeno, kot pa so ljudje, ki se seveda bojijo sprememb, bili o tem obveščeni in vključevani," je dodal in izrazil željo, da bi ljudje imeli o projektih dober občutek, še preden so končani.

In kaj sporoča Francu Kanglerju? "Nič posebnega, bila je relativno fer tekma. Tako in tako je že v pokoju, upam, da se bo tudi dejansko veselil teh prostih uric, ki jih ima." Na vprašanje, ali bi se glede na izid letošnjih volitev po njegovi oceni lahko čez štiri leta še tretjič zapored ponovil dvoboj s Kanglerjem, pa je dejal: "Mislim, da je bistveno večja verjetnost, da bo gospod Kangler kandidiral še enkrat, kot pa da bom jaz še kandidat."

V Mariboru največ zanimanja za župansko mesto

Aktualnega župana, ki je kandidiral s podpisi volivk in volivcev, je pred drugim krogom podprla največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda, podporo so mu izrazili tudi v SD-ju in v opozicijskem NSi-ju. Kanglerja pa je podpirala največja stranka opozicije SDS.

Sorodna novica V Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Arsenovič in Kangler

Mariborčanke in Mariborčani so imeli na letošnjih lokalnih volitvah najpestrejšo izbiro med vsemi slovenskimi občinami. Za župansko mesto se je potegovalo 15 kandidatk in kandidatov. Najbližje prvima dvema kandidatoma je bil kirurg Vojko Flis, ki ga je za župana predlagala stranka Gibanje Svoboda. V prvem krogu je prejel dobrih 20 odstotkov podpore.

Kandidat SDS-a, poslanec Dejan Kaloh, je prejel 4,17 odstotka glasov, kandidatka Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti Lidija Divjak Mirnik 3,87 odstotka, kandidat SD-ja Boštjan Klun pa 2,13 odstotka. Preostali kandidati so ostali pod dvema odstotkoma podpore: Josip Rotar, Lista Kolesarjev in pešcev (1,31 odstotka), Vladimir Šega, Levica (1,14 odstotka), Igor Jurišič, Stranka mladih – Zeleni Evrope (0,97 odstotka), Bernard Memon, NSi (0,96 odstotka) Aleksander Kamenik, Stranka Aleksandra Kamenika (0,74 odstotka), Maric Matjašič, Lista mladih. Povezujemo (0,65 odstotka), Nina Beyokol, Piratska stranka Slovenije (0,57 odstotka), Miha Recek, SLS/Naša dežela (0,54 odstotka) in Franc Jesenek, Stranka slovenskega naroda (0,44 odstotka).

Kakšna bo sestava mestnega sveta?

V mariborskem mestnem svetu bodo imele v novi sestavi primat lista aktualnega župana Saše Arsenoviča, ki jo bo zastopalo 12 svetnikov, Gibanje Svoboda z 11 svetniki in Lista Franca Kanglerja – NLS, ki jih bo imela osem. Stranka SDS jih bo medtem imela štiri, po dva pa Lista kolesarjev in pešcev, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti in stranka SD. Po en svetnik bo mariborski mestni svet v novi sestavi zastopal Gasilce Maribora, Levico, NSi in Stranko mladih – Zeleni Evrope.

Komentar Roka Kajzerja (Večer)

"Izid zame ni presenečenje, bil bi zelo začuden, če bi Francu Kanglerju na to volilno nedeljo uspelo. Vsi vemo, koliko afer se je nanj prilepilo v času njegovega mandata. Poleg vsega pa moramo vedeti, da ga je Maribor pred natanko desetimi leti tudi odstavil z množičnimi protesti, kakršnih Maribor ni videl v svoji zgodovini," je v komentarju za STA dejal Rok Kajzer (Večer), ki pa ga zato preseneča to, koliko glasov dobi Kangler.

Po njegovih besedah je sicer na volilni izid v Mariboru vplivalo več dejavnikov. Prvi je bil ta, da stranke tradicionalno v Mariboru niso našle najboljšega, kar premore mesto. Tudi tisti, ki načeloma niso bili zadovoljni z županovanjem Arsenoviča, sploh v drugem krogu, niso imeli neke izbire, meni. Kangler zanje ni bil sprejemljiv in so glasovali za Arsenoviča, je dejal Kajzer.

Najbolj ga je sicer presenetila razmeroma umirjena volilna kampanja tudi v drugem krogu. "Mislim, da je tu Franc Kangler vseeno ubral drugačno taktiko, ki jo je morda najbolj predstavljal predsedniški kandidat Anže Logar, ki ni zahajal v neke večje konflikte. Franc Kangler je bil izjemno umirjen v svojih nastopih. Mogoče je kdo pričakoval, da se bo retorika pred drugim krogom zaostrila, ampak se to ni zgodilo," je ocenil Kajzer.

Sicer pa meni tudi, da je Arsenovič ob koncu prvega mandata dobil kar nekaj naukov, predvsem to, da ni poslušal občanov. To se je po Kajzerjevih besedah morda najbolj izrazilo "v bresterniškem primeru", je poudaril in dodal, da je računal, da bo morda zaradi tega celo lep delež glasov tudi izgubil.

V drugem mandatu bo Arsenovič moral po Kajzerjevih besedah bistveno bolj prisluhniti občanom. "Velikokrat je šel trmasto mimo mnenj, vsaj to trmo bo moral uokviriti v svoje župansko delovanje. Mislim, da ga predvsem tu čaka najpomembnejša naloga," je dejal.

Glede na to, da je Arsenoviča pred drugim krogom županskih volitev podprlo Gibanje Svoboda, Kajzer glede mestnega sveta ocenjuje, da bo koalicija med Gibanjem Svoboda in Listo Arsenovič za Maribor. Ob tem ocenjuje, da bo župan skušal poiskati širšo koalicijo in da bo v koaliciji verjetno tudi še SD.

V Mariboru zmaga Arsenoviča