Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Zdajšnji župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je v prvem krogu volitev zbral 36,7 odstotka glasov volivk in volivcev, Franc Kangler, ki je občino vodil med letoma 2006 in 2022, pa je tokrat zbral 25,46 odstotka podpore. V Mariboru bomo tako v nedeljo spremljali ponovitev scenarija izpred štirih let – takrat je Arsonovič v drugem krogu Kanglerja premagal s 57,9 odstotka glasov.

Sorodna novica V Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Arsenovič in Kangler

Voditelj soočenja pred nedeljskimi volitvami Janez Krušič je Kanglerja uvodoma vprašal, kaj je mislil s tem, ko je svojemu protikandidatu pred dnevi na Pohorju podaril daljnogled. Kangler je dejal, da je treba kampanjo popestriti tudi skozi kakšen hec, in ob tem dodal, da je s tem želel opozoriti na nekatere težave v Mariboru. "Glede na to, da Arsenoviču skoraj vsi kandidati očitamo, da preveč gleda na center mesta, manj pa na skladnejši regionalni razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, je bila moja ideja, da mu poklonimo en poceni daljnogled, da malo dlje vidi, kot pa je v tem štiriletnem mandatu videl," je pojasnil.

Arsenovič je glede razvoja mesta v času, ko ga je vodil Kangler, dejal, da prizna, da je bila takrat v mestu energija. "Bilo je tudi marsikaj v mestu narejenega, projekti so se izvajali. Tudi evropska sredstva so črpali, ne sicer vsa, ki bi se lahko," je dejal. Ob tem je poudaril, da ga je motilo "precej tistih zgodb, ki so na koncu pripeljale do radarjev in do odstopa".

Na vprašanje, ali meni, da so mu Mariborčani odpustili dejanja izpred desetih let, je Kangler dejal, da bomo to videli 4. decembra. "Vsakdo, ki veliko dela, tudi lahko naredi kakšno napako. Ne morem trditi, da je bila to napaka, je pa bila neposrečeno dejanje, kar koli se je zgodilo, se je zgodilo," je dejal. Ob tem je poudaril, da se je bil sam sposoben opravičiti, Arsenoviča pa ni slišal, da bi se opravičil za svoj incident z mladoletnikom. "Celo Socialni demokrati, ki ga danes v Mariboru podpirajo, so pozivali gospoda Arsenoviča, naj odstopi, pred nekaj meseci. Danes so ploščo obrnili in očitno so se odločili, da je boljši človek v mestu, da sme tako ravnati, in so se tudi odločili, da ga podprejo," je dodal.

Arsenovič je dejal, da se je v zadnjih štirih leti naučil, kako pomembno je vključevanje skupnosti.
Arsenovič je dejal, da se je v zadnjih štirih leti naučil, kako pomembno je vključevanje skupnosti. "Zato smo uvedli participativni proračun, zato imamo zdaj dan Maribora," je dejal. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Arsenovič je dejal, da se je opravičil dva dni po dogodku, nato pa večkrat tudi na soočenju. Kot je dejal, je bila sicer največja škoda narejena mestu: "Incident, ki seveda še zdaleč ni bil takšen, kot je bil potem prikazan, je polariziral ne samo Maribora, ampak tudi Slovenijo." Dodal je, da je zgodba sicer končana, da se z mladeničem pogovarja in da bo skupaj z njim in njegovim očetom v kratkem šel na pico. "Tako da tudi otrokom pokažemo, da tudi če se kaj slabšega kdaj zgodi, da lahko greš naprej," je dejal in znova poudaril, da do nasilja v dogodku ni prišlo.

Podobni pogledi na reševanje zdravstvene problematike

Po zadnjih podatkih je v Mariboru brez osebnega zdravnika 9000 občanov, kmalu jih bo 11.000, saj bo svoje delo v Malečniku končala sedanja zdravnica. Ob tem je polovica zdravnikov družinske medicine v Mariboru koncesionarjev, dva sta letos že vrnila to koncesijo.

Arsenovič se namerava reševanja zdravstvene problematike v Mariboru lotiti s podeljevanjem nadomestnih koncesij, kjer so koncesionarji že bili. "Druga stvar pa je, da želimo našim zaposlenim v zdravstvenih domovih omogočiti boljše razmere za delo, zato tudi gradimo zdaj zdravstveno postajo Magdalena. V letu 2023 upam, da bom uspešni na državnem razpisu in bomo začeli graditi zdravstveno postajo Tezno, ki je bistveno večja, in tam bo nastal tudi urbani center Tezno," je nadaljeval.

Dodal je, da občina z zdravstvenim domom sodeluje dobro in da z direktorjem nenehno išče možnosti, kako podpreti javno zdravstvo, kjer je to mogoče. "Če pa to ni mogoče in če je dovolj koncesionarjev na voljo, pa seveda z veseljem podpiram tudi koncesionarje, ker so mnogokrat vsaj tako dobri kot javno zdravstvo, pa po drugi strani tudi vedno zagovarjam konkurenco na trgu, tako da sem za to, da imamo uravnotežen miks javnega in zasebnega zdravstva," je dejal.

Franc Kangler je svojemu protikandidatu priporočil, naj ustvari malo več dialoga ustvari med zaposlenimi.
Franc Kangler je svojemu protikandidatu priporočil, naj ustvari malo več dialoga ustvari med zaposlenimi. "Zaposleni niso tisti zaposleni, ki so bili v preteklosti v njegovi firmi, vsi si zaslužijo svojo pozornost in vsak, ki dela za občino Maribor ima svoje mesto," je dejal. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kangler je dejal, da razmišlja skoraj popolnoma enako kot aktualni župan. "Ni pomembno, ali je zdravnik v zasebni ustanovi ali v javni. Zdravnik je vedno na voljo človeku, ki je bolan, zdravnik zdravi. Primarno zdravstvo v občini je zelo pomembno, potrebo se je pa vprašati, zakaj so nekateri zdravniki vrnili koncesijo," je poudaril in ocenil, da je na tem področju problematična tudi zakonodaja, ki bremeni koncesionarje, jim nalaga različne normative in ovira kakovostno zdravstveno obravnavo.

Oba kandidata za mariborskega župana se sicer strinjata, da ima pri reševanju zdravstvene problematike pomembno vlogo predvsem država in da lokalna skupnost sama področja ne more urediti.

Kje bosta iskala zaveznike?

Arsenoviča pred drugim krogom podpira tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda. Dejal je, da upa, da bo v primeru zmage uspešen tudi koalicijski pogodbi, saj se po njegovem mnenju vlada zaveda pomena, ki ga ima Maribor na celotno štajersko regijo in tudi na Prekmurje in Koroško. "Vemo, da je naš največji konkurent pravzaprav bistveno bolj razvito avstrijsko gospodarstvo in da moramo to celotno regijo tako razviti, da naši ljudje ne bodo videli boljše prihodnosti čez mejo," je prepričan. "Mislim, da smo zdaj v štirih letih pokazali, da znamo, zmoremo, da se identiteta mesta spreminja v tisto neko moderno srednjeevropsko mesto in to je bil naš prispevek zdaj. Naslednji korak pa bo seveda več vključevanja gospodarstva in iskanja tukaj novih 'hubov'," je napovedal.

"Jaz mislim, da ni potrebno iskati zaveznikov," pa je dejal Kangler, ki je prepričan da je izboljšanje kakovosti življenja v Mariboru odgovornost vseh, ki so bili izvoljeni v mestni svet, ki kreirajo lokalno politiko, in tudi poslancev iz Maribora, ki tvorijo državno politiko. Poudaril je, da se zaveda, da je Gibanje Svoboda pomemben del zgodbe, in dodal, da ima z Vojkom Flisem, ki je bil kandidat te stranke za mariborskega župana, dobre odnose. "Ne glede na to, ali so v koaliciji ali v opoziciji, treba je ustvarjati dialog in zagotoviti v interesu Maribora tiste rešitve, ki so nujno potrebne," je prepričan.

Oba kandidata sta sicer dejala, da se v primeru poraza na volitvah v vlogi podžupana ne vidita.