Foto: Rok Deželak
Foto: Rok Deželak

"Program Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) je edini, ki zagotavlja pravičen razvoj mestne občine za vsakega občana," je na novinarski konferenci dejala kandidatka za mariborsko županjo Lidija Divjak Mirnik. Po njenih besedah so to že večkrat dokazali, med drugim z nasprotovanjem predlogu novega občinskega načrta. "Takoj po volitvah ga bomo vrnili v javno obravnavo. K sodelovanju bomo povabili vse strokovnjake, mestne četrti, krajevne skupnosti, civilno družbo, gospodarstvo, tudi državo, in ga tako usklajenega dali na aktualne okoljske podlage in v ponovno razpravo," je dejala.

"Ustavili smo za Maribor škodljiv projekt sežigalnice. Na začetku smo bili sami, zdaj nas je vedno več," je dodala. "Vložili bomo energijo v zelene rešitve in krožno gospodarstvo. Obiskali smo skoraj vsa javna podjetja, kjer so bili predstavniki vodstva in zaposleni navdušeni nad našo vizijo razvoja javnih podjetij in holdinga, ki bo šel v korist ljudi, zaposlenih, boljših storitev in nižjih položnic, če bo to le mogoče. Javni holding bo postal znova javen in nad njim bo znova opravljal nadzor mestni svet. Ne bo več skrivanja podatkov in nadzorniki bodo odgovarjali za svoje odločitve," je še povedala županska kandidatka.

Sorodna novica Kako bi mariborski županski kandidati urejali prometno ureditev v središču mesta?

V programu med drugim napoveduje zvišanje vrednosti participativnega proračuna na dva odstotka občinskega proračuna, čisto okolje in pitno vodo v vseh delih občine ter dejavno prizadevanje pri vladi za poseben zakon za vzhodno kohezijsko regijo in njeno glavno mesto.
V LPR-ju, ki ima trenutno dva sedeža v 45-članskem mestnem svetu, si bodo po napovedih prizadevali še za takojšnji začetek gradnje zdravstvene postaje Tezno, ustanovitev mestne drevesnice, uvedbo mestne kartice, ozelenitev avtobusnih postajališč, ureditev Trga Borisa Kidriča in Železničarske kolonije ter sanacijo odlagališča nevarnih odpadkov v Metavi.

Za položaj mariborskega župana se bo na volitvah 20. novembra potegovalo 15 kandidatov. Poleg Lidije Divjak Mirnik in aktualnega župana Saše Arsenoviča, ki kandidira s podpisi volivcev, so to še Nina Beyokol (Piratska stranka), Vojko Flis (Gibanje Svoboda), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope), Dejan Kaloh (SDS), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja - NLS), Boštjan Klun (SD), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Bernard Memon (NSi), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vladimir Šega (Levica).