Foto: BoBo
Foto: BoBo

Direktor DVK-ja Dušan Vučko je za POP TV v četrtek pojasnil, da naj bi njihova zaposlena ravnala malomarno, ko je dvakrat v tisk poslala napačne logotipe stranke. Posledično so morali tisk ustaviti, zmanjkalo naj bi celo papirja.

Uničiti so morali 150.000 glasovnic

Najprej se je zapletlo 6. aprila, ko so v celjskem Cetisu ob tisku dobili opozorilo iz 6. volilne enote o neskladnosti logotipov štirih strank (Naša prihodnost in Dobra država, DeSUS, Lista Borisa Popoviča in NSi). Tisk so zato po poročanju Dela ustavili po tem, ko je bilo natisnjenih že okoli 40.000 glasovnic in so bile te že predane Pošti Slovenije. Te glasovnice so preklicali in uničili.

Zatem so znova preverjali logotipe, a so menda od sodelavke DVK-ja spet dobili star logotip NSi-ja in potrdilo, da je ustrezen. V Cetisu so zato znova začeli tiskati volilne glasovnice. Že naslednji dan, 7. aprila, pa so sredi dneva dobili klic, da logotip NSi-ja ni pravilen. Do takrat so z napačnim logotipom natisnili že 110.000 glasovnic. Tudi te so bile uničene, je poročalo Delo.

Šele v petek, 8. aprila, so se torej začele normalno tiskati volilne glasovnice. Tako so okrajne volilne komisije po poročanju časnika dobile glasovnice z zamikom, hkrati pa se je pozneje začelo pakirati tudi volilni material za glasovanje v tujini.

Zmanjkalo je papirja

Tisk so nato znova ustavili v nedeljo, ker je zmanjkalo papirja, Papirnica Radeče pa je sporočila, da papirja na trgu preprosto ni več, je še poročal časnik. Stari logotip NSi-ja, ki ga stranka ne uporablja več že od leta 2018, je tako ostal v volilnih razglasih v dveh volilnih enotah, drugi in peti. Kako se je napaka zgodila, ni povsem jasno, saj so jim iz NSi-ja dostavili novi logotip, ki so ga uporabljali na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah.

Na DVK-ju zdaj potrjujejo, da se je v razglasih v dveh volilnih enotah res zgodila napaka, a da so vse glasovnice, s katerimi bodo volivci v nedeljo izrazili svojo voljo, pravilne, nepravilne pa so že uničene. O tem so po njihovih navedbah od zunanjega izvajalca, ki tiska glasovnice, prejeli pisno zagotovilo.

Uslužbenka zdaj na službo vlade za digitalno preobrazbo?

Uslužbenka DVK-ja, ki naj bi bila zadolžena za posredovanje glasovnic v tisk, naj bi po poročanju Dela in POP TV nato odšla na bolniški dopust. Po informacijah slednje naj bi se uslužbenka kmalu preselila na novo delovno mesto v službo vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi minister iz vrst NSi-ja Mark Boris Andrijanič. DVK je bil o premestitvi obveščen v sredo, o tem pa naj bi ga obvestili iz službe za digitalno preobrazbo.

V ministrovem kabinetu so zatrdili, da minister z uslužbenko ni bil v stiku in je osebno ne pozna, hkrati pa poudarjajo, da postopek premestitve še ni končan, in dodajajo, da bodo celotno zadevo znova preučili.