Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi
Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi

V Inštitutu 8. marec opozarjajo, da je na vidiku več kršitev volilne pravice. Prvi zapleti so se po njihovem mnenju zgodili že s prehitro zaključenim rokom za oddajo vloge za glasovanje po pošti iz tujine. Zadnji uro vloga namreč ni bila dostopna, kar nekaj ljudi pa je posledično ni moralo oddati.

"Na nas so se obrnili Slovenci, ki živijo na različnih koncih sveta. Skrbi jih, da na volitvah ne bodo morali oddati svojega glasu. 10 dni pred volitvami svoje glasovnice še niso prejeli, ta vikend so velikonočni prazniki, v tednu po volitvah, ko glasovnice iz tujine še lahko pridejo v Slovenijo, pa so trije prazniki. Skrbi nas, da je početje Državne volilne komisije (DVK) namensko, saj do tako poznega pošiljanja glasovnic v preteklosti ni prihajalo. Če glasovnic ne bodo dobili pravočasno, da bi lahko v predvidenem roku prispele v Slovenijo, bo njihova volilna pravica kratena," je opozorila Neža Dvorščak iz Inštituta 8. marec.

Ob tem je poudarila, da do tovrstnih nepravilnosti v drugih državah, ki so imele nedavno volitve, ni prihajalo.

Nedopustna odpoved glasovanja v Moskvi

Nedopustna se jim zdi tudi omejitev pri oddaji glasu na tokratnih volitvah v Rusiji, saj v Rusiji živeči slovenski državljani svojega glasu na veleposlaništvu ne bo mogoče oddati.

"Zavedamo se, da Rusija napada Ukrajino. Vendar v tem ne vidimo razloga, zakaj bi bila našim državljanom odvzeta volilna pravica. Tudi v Franciji v teh dneh potekajo volitve. Na spletni strani njihovega veleposlaništva v Moskvi so že objavili obvestilo o tem, kdaj bodo volivci lahko oddali svoj glas, pri tem jih spodbujajo. Mimogrede, tudi na Madžarskem in v Srbiji so 3. aprila izvedli volitve in na spletnih straneh veleposlaništev v Moskvi ni bilo mogoče zaslediti sporočil, da bi bilo glasovanje zaradi varnostnih ukrepov onemogočeno," je povedal Mark Užmah.

Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi
Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi

Težave za nove covidne bolnike

Svojega glasu na volitvah po mnenju Inštituta 8. marec ne bodo mogli oddati tudi volivci, ki bodo zboleli za covidom-19 po 20. aprilu, ko se izteče zadnji rok za prijavo za glasovanje na domu. Zato so na DVK naslovili vprašanje, kako nameravajo urediti volilno pravico zanje.

Odgovorili so jim, da želi DVK volivkam in volivcem, ki bodo napoteni v izolacijo po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočiti glasovanje na volišču in priporočili uro, kdaj naj na volišče pridejo. Vendar so tej rešitvi po navedbah DVK-ja odločno nasprotovali ministrstvo za zdravje, vladna svetovalna skupina za covid-19 in NIJZ. Predlog je bil zato umaknjen z dnevnega reda. Ker pristojni temu nasprotujejo, bi se lahko spremembo uveljavilo le z uvedbo izjeme v zakonodaji ali z uredbo.

"Takšne kršitve volilne pravice so nesprejemljive. Volilna pravica ni nadstandard, ampak je osnova, ki jo, kot kažejo primeri udejanjanja volilne pravice v Franciji, Nemčiji in na Portugalskem, spoštujejo vse demokratične države. Volilna pravica je naša moč. Zato nas hudo skrbi, kar se dogaja," pa je opozorila Mojca Lukan ter opozorila, da je DVK za vse, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti glasovanja na volišču, določila, da morajo za to pridobiti potrdilo zdravnika.

"Takšnega pogoja za oddajo glasu na domu v primeru bolezni leta 2018 ni bilo. Zato je tudi Zdravniška zbornica sklenila, da takšnih potrdil ne bo izdajala. To pomeni, da je bila tistim, ki se ne morejo zglasiti na volišču, volilna pravica preprosto že vnaprej odvzeta," je še izpostavila Lukan.

Domnevne kršitve volilne pravice