Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Med predstavniki treh potencialnih koalicijskih partneric potekajo prvi neformalni pogovori o koaliciji, formalno se bodo koalicijska pogajanja začela prihodnji teden. Predsednika ter predsednica teh strank so nekaj več o procesu in željah povedali v Odmevih na TV Slovenija z voditeljem Igorjem E. Bergantom.

Sorodna novica Prvi povolilni pogovor Goloba in Mesca. Levica želi najprej opraviti "interne procese".

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je potrdil, da je ključni cilj čimprejšnja sestava vlade, morda tudi v rekordnem času (34 dni). Želi si čim širše koalicije čim prej, pri čemer je znano njegovo stališče, da si SDS-a in NSi-ja v vladi ne želi. Sicer pa je že na volilni večer pojasnil, da ni nujno, da bo koalicija že takoj široka – lahko bi torej začel zgolj z Levico ali samo s SD-jem kot partnerjem.

Gibanje Svoboda sicer uvaja novo prakso sestavljanja vlade. Golob namreč želi v koalicijske pogovore vključiti tudi stranki, ki se nista uvrstili v parlament, torej LMŠ in SAB, in člane teh strank uvrstiti tudi v vladno ekipo.

Kako bo vlada sestavljena? Ali ima Gibanje Svoboda že sestavljeno kadrovski načrt? Ne, je dejal Golob. Takšne razporeditve moči namreč niso pričakovali. O novonastalih razmerah se bodo pogovorili s potencialnimi partnerji in "poiskali ekipe, ki bodo najustreznejše za izzive". Golob pri tem tudi razume notranjo dinamiko Levice in meni, da ta ne bo negativno vplivala na hitrost postavljanja vlade. (Izvršni odbor Levice je namreč ponudil odstop in sprožil notranjo razpravo v stranki, ki se mora končati pred dejanskimi koalicijskimi pogajanji.)

Golob je navedbe, da naj bi z njegovim prihodom na oblast Slovenija spremenila pogled na vojno v Ukrajini in dodatne sankcije proti Rusiji, zavrnil kot provokacije z digitalnih družbenih omrežij, ki niso vredne komentarja.

Golob: Veliko več skupnih točk kot razhajanj

Voditelj oddaje je Goloba soočil s programskimi razlikami, zlasti z Levico, še posebej na področju zdravstva. Golob je odgovoril z besedami, da vidi veliko kompatibilnosti med temi strankami in ne vidi težav, ki se jih ne bi dalo z dostojnim pogovorom rešiti. Zdravstveni sistem sicer po njegovih navedbah potrebuje korenite reforme na vsaj osmih mestih, in če se na katerem od teh pojavijo razlike, jih bodo razrešili. Nasploh je točk, kjer se strinjajo, veliko in malo točk razhajanja. Če bodo izpolnili samo točke, kjer se strinjajo, bodo tako oni kot ljudje zadovoljni, je napovedal najverjetnejši prihodnji premier.

Bergant je Goloba v nadaljevanju soočil s kritiko, da se namerava takoj po prevzemu vlade vmešavati v gospodarstvo, javne institucije. Golob se je odzval z besedami, da je takšen mandat prejel od ljudstva. GS je ves čas transparentno napovedoval, kaj želi storiti, med drugim takojšnje sprejetje zakona o odpravi "škodljivih posledic" Janševe vlade, vključno s "škodljivimi kadrovanji". Ljudstvo je plebiscitarno šlo na volitve in plebiscitarno podprlo to namero, zato jo je treba tudi izpolniti, je poudaril Golob.

Sicer pa je ponovil drugi dve prioriteti, ki si ju želi urediti čim prej po prihodu na oblast. Najprej zakonodajo pripraviti na morebitni novi val covida jeseni, tako da bo lahko družba takrat "normalno funkcionirala". Pripraviti je treba predvsem zdravstvo in šolstvo, je navedel. Kot drugo namerava že pred jesenjo sprejeti "jasne ukrepe" z vidika prihajajoče prehranske in energetske draginje.

Fajon o nujnih kadrovskih spremembah

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je napovedala, da bo SD "resen faktor stabilnosti" v novi vladi. O resorjih se ni želela izrekati. Je pa posredno potrdila, da jo zanima ministrstvo za zunanje zadeve zaradi njenih izkušenj iz zunanje politike. Med drugim je namreč že dalj časa evropska poslanka. Zdaj se sicer vrača v Slovenijo, je potrdila. Fajon si želi korenitih sprememb v zunanji politiki. Slovenijo si želi "vrniti" med jedrne države Evrope in oddaljiti od držav, kot sta Madžarska in Poljska. Moti jo, da smo "krhali odnose s Kitajsko", se prepirali ob zadnjih predsedniških volitvah v ZDA. Napoveduje tudi "močno politiko" glede sosed.

Fajon je potrdila tudi, da si želi sprejetja zakona o "odpravi škodljivih posledic", ki ga je pripravil Inštitut 8. marec. Zavzema se za "nujne kadrovske spremembe", da se vrnemo na pot "normalizacije". Enako velja za RTV SLO, je poudarila, želi si čimprejšnjih sprememb zakona o tem javnem zavodu.

Mesec: Program smo jasno predstavili

Koordinator Levice Luka Mesec je zagovornik sodelovanja z Gibanjem Svoboda in SD-jem; glede programskih razlik je dejal, da so svoj program jasno predstavili. Voditelj ga je soočil s kritiko, da je civilna družba raznolika in široka, Levica pa se bo zavzemala za sodelovanje zgolj z enim delom. Mesec je odvrnil, da če bo Levica v vladi, bo ta vlada poskrbela, da ne bo nobeni civilni družbi "stal policijski škorenj na vratu". Obregnil se je, da imamo tudi civilno družbo, ki si ne zasluži statusa društva v javnem interesu, in pri tem izpostavil Rumene jopiče, ki so "prikriti neonacisti".

Video: Celoten posnetek pogovora

Golob, Fajon in Mesec o sestavljanju nove vlade

Video: Posnetek pogovora z verjetno opozicijo

Hojs in Tonin o volilnih izidih

Video: Analiza volilnih izidov

Analiza volilnih izidov z Jernejem Kalužo in Rokom Čakšem

Video: Iz oddaje Tednik

In kaj se bo res zgodilo?