Veselje v povolilnem štabu Gibanja Svoboda. Foto: BoBo
Veselje v povolilnem štabu Gibanja Svoboda. Foto: BoBo
Gibanje Svoboda je zmagalo v vseh volilnih enotah, pri čemer so povsod prepričali več kot 30 odstotkov volivcev. Foto: DVK
Gibanje Svoboda je zmagalo v vseh volilnih enotah, pri čemer so povsod prepričali več kot 30 odstotkov volivcev. Foto: DVK
Sorodna novica Novi poslanci: Volilna aritmetika je nekatere z največ glasovi pustila brez mandata

Če pogledamo volilni izid po volilnih enotah, ni dvoma, da so tokrat volivci stavili na Gibanje Svoboda, ki je zmagalo v vseh enotah brez izjeme, povsod pa so tudi prepričali več kot 30 odstotkov volivcev. Najvišjo podporo so prejeli v najzahodnejši volilni enoti Postojna (39,48 odstotka), najnižjo pa na skrajnem vzhodu Slovenije v volilni enoti Ptuj (30,17 odstotka).

Tudi stranka aktualnega premierja SDS je v najvzhodnejši in najzahodnejši volilni enoti dosegla svoj najboljši in najslabši izid, pri čemer je bilo tu prav nasprotno, saj so najboljši izid dosegli v volilni enoti Ptuj (29,08 odstotka), najslabši izid pa na zahodu države v volilni enoti Postojna (19,38 odstotka). SDS je sicer v vseh volilnih enotah zasedel trdno drugo mesto.

Sorodna novica "Gibanje Svoboda je posrkalo večino volivcev, ki so glasovali proti vladi"

NSi je najboljši izid dosegel v volilni enoti Kranj (8,43 odstotka), kjer je bil na tretjem mestu. Najslabši izid pa so dosegli v volilni enoti Maribor (5,07 odstotka), kjer so se uvrstili šele na peto mesto za tretjim SD-jem in četrto Povežimo Slovenijo.

SD je največ glasov zbral v volilni enoti Celje (8,17 odstotka), kjer so zasedli tretje mesto. Najslabše pa so se odrezali v volilni enoti Kranj (5,26 odstotka), kjer so zasedli peto mesto za tretjim NSi-jem in četrtim LMŠ-jem.

Pri najmanjši stranki tega sklica parlamenta Levici, ki je komaj prišla čez parlamentarni prag, je opaziti, da ji je bolj naklonjen zahod države. Parlamentarnega praga štirih odstotkov tako stranka ni presegla v nobenem od vzhodnih volilnih okrajev (Ptuj, Maribor, Celje, Novo mesto), ga je pa presegla v vseh zahodnih enotah (Postojna, Kranj, Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad). Najboljši izid so imeli v Ljubljani Center (6,8 odstotka), najslabšega pa na Ptuju (3,03 odstotka).

Modro-rumena povolilna Slovenija po volilnih okrajih. Foto: DVK
Modro-rumena povolilna Slovenija po volilnih okrajih. Foto: DVK

Modro-rumena Slovenija

Če pogledamo podrobnejšo povolilno sliko v okviru volilnih okrajev, Slovenija naenkrat ni več popolnoma modra, pač pa se čez Dolenjsko in Štajersko obarva rumeno. Poleg tega najdemo tudi rumeni škofjeloški otoček na Gorenjskem.

Gibanju Svoboda tako ni uspelo premagati SDS-a v volilnem okraju Škofja Loka 2, Grosuplju, Ivančni Gorici, Ribnici – Dobrepolju, Novem mestu 1, Trebnjem, Sevnici, Šentjurju, Šmarju pri Jelšah, Slovenskih Konjicah, Slovenski Bistrici, na Ptuju 3, Ptuju 1, v Lenartu, Ormožu, Velenju 2 in Mozirju.

Daleč najboljši izid je Gibanje Svoboda doseglo v Golobovi domači Novi Gorici, kjer so v okraju Nova Gorica 2 dobili kar 46,52 odstotka glasov. SDS je na drugi strani najboljši izid z 39,25 odstotka dosegel v Ivančni Gorici.

Sorodna novica Nova koalicija bo preprostejša od dozdajšnjih. Vlado bi lahko dobili še pred počitnicami.
Sorodna novica Velika zmaga Gibanja Svoboda, v državni zbor še SDS, NSi, SD in Levica

Kako so se odrezali prvaki strank, ki so prišle v parlament?

Predsednica in predsedniki strank, ki so se uvrstile v parlament, Gibanje Svoboda (GS), Slovenska demokratska stranka (SDS), Nova Slovenija (NSi), Socialni demokrati (SD) in Levica, so se vsi uspešno zavihteli na poslanske stolčke.

V volilnem okraju Ljubljana Center sta kandidirala tako prvak Gibanja Svoboda Robert Golob (5222 glasov – 38,66 odstotka) kot koordinator Levice Luka Mesec (2016 glasov – 14,92 odstotka). Zasedla sta prvo in drugo mesto v okraju in se oba uvrstila v parlament.

Prvak SDS-a Janez Janša je kandidiral v volilnem okraju Grosuplje, kjer je prejel 3805 glasov oz. 32,17 odstotka ter zasedel prvo mesto in se uvrstil v parlament.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je kandidiral v okraju Kranj 3, kjer je prejel 2097 glasov oz. 11,11 odstotka glasov in s tem zasedel tretje mesto.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa je kandidirala v okraju Ljubljana Šiška 2, kjer je dobila 1133 glasov oz. 8,65 odstotka in s tem zasedla četrto mesto.

Gibanje Svoboda z rekordnim rezultatom