Modro obarvani volilni okraji so tisti, v katerih je zmagala stranka Gibanje Svoboda, v rumeno obarvanih je zmagal SDS. Foto: DVK
Modro obarvani volilni okraji so tisti, v katerih je zmagala stranka Gibanje Svoboda, v rumeno obarvanih je zmagal SDS. Foto: DVK

Skupno je bilo preštetih 1.184.974 glasovnic, od tega jih je bilo neveljavnih dobrih 10 tisoč, kažejo delni neuradni izidi Državne volilne komisije.

Pod volilnim pragom so, kot kaže, ostali LMŠ (3,7 odstotka glasov), Povežimo Slovenijo (3,4 %), Resni.ca (2,9 %), SAB (2,6 %), Gibanje Zdrava družba (1,7), Naša prihodnost in Dobra država (1,7), Piratska stranka (1,6), Naša dežela (1,5), SNS (1,5), Vesna (1,3), ZLS (0,7), DeSUS (0,6), Lista Borisa Popoviča (0,4), DOM (0,18), ZOS (0,05) in Gibanje Zedinjena Slovenija (0,01 %).

Sorodna novica Volilna udeležba skoraj 70-odstotna, najvišja po letu 2000

Dušan Vučko (DVK) medtem strankam in kandidatom še odsvetuje praznovanje, saj se lahko še vedno kaj spremeni, dokler niso prešteti vsi glasovi. Na vprašanje, ali lahko glasovanje po pošti še spremeni izid glasovanja, odgovarja: "Glasovanje po pošti doma ne, je navadno približno ista številka. Treba pa je počakati na podatke o glasovanju na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, saj je bila po naših podatkih volilna udeležba na DKP-jih višja kot sicer, in pa seveda glasovnice iz tujine."

Na dveh voliščih zmanjkalo glasovnic

Na dveh voliščih, v Bizoviku in v Senožetih v Dolu pri Ljubljani, je zmanjkalo glasovnic, je za STA potrdil Vučko. Težavo so rešili tako, da so glasovanje na obeh voliščih podaljšali za toliko časa, kolikor je bilo posamezno volišče zaprto, ko so poiskali in dostavili manjkajoče glasovnice. Vučko meni, da je omenjeni zaplet verjetno nastal zaradi visoke volilne udeležbe oz. zato, "ker nekdo očitno ni upošteval navodila, da mora biti na volišču toliko glasovnic, kot je volivcev".

Sorodna novica Odzivi iz štabov: "Ljudje hočejo spremembe." Golob napovedal takojšnje pogovore o koaliciji.

Trenutno je preštetih 99,98 odstotka glasov, volilna udeležba je 69,83-odstotna.

Na dokončne neuradne izide parlamentarnih volitev bo treba počakati do 3. maja, novi sklic DZ-ja se bo na ustanovni seji predvidoma sešel 10 dni pozneje, 13. maja.

Tokrat se je v DZ-ju, kot kaže, uvrstilo le pet strank, kar je najmanj do zdaj. Na volitvah pred štirimi leti je bilo v DZ uvrščenih devet strank (SDS, LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS, SNS), leta 2014 pa sedem (SMC, SDS, DeSUS, SD, Združena levica, NSi, Zavezništvo Alenke Bratušek).

Kakšni so prvi odzivi na izide?

Volilni izidi so vzbudili mešane odzive v štabih sodelujočih strank. Najbolj navdušeni so bili seveda v štabu zmagovalcev stranke Gibanja Svoboda. Predsednik stranke Robert Golob je napovedal, da bodo prvi pogovori o koaliciji že v prihodnjih dneh in da SDS in NSi nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. "Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas."

Prvak SDS-a Janez Janša je čestital relativnemu zmagovalcu volitev in poudaril, da bodo v DZ-ju še močnejši: "Dosegli smo dobre izide tudi tam, kjer jih do zdaj še nismo." Koordinator Levice Luka Mesec pa je napovedal, da bo ponudil odstop.

Sorodna novica Tuji novinarji volitve označujejo kot prelomne

Volitve so opazovali tudi številni tuji novinarji, ki so jih označili kot prelomne, zlasti glede na velik razkorak med prvo in drugouvrščeno stranko. Menijo, da si volivci v Sloveniji želijo spremembe.

Vzporedne volitve blizu končnemu izidu

Vzporedne volitve, ki jih je za RTV Slovenija opravila agencija Mediana, so pokazale, da bi Gibanje Svoboda dobilo 35,8 odstotka, SDS 22,5 odstotka, NSi 6,8 odstotka, SD, 6,6 odstotka, Levica 4,4 odstotka, LMŠ 3,8 odstotka.