Volivci, ki so glasovali proti vladi Janeza Janše, so množično stavili na Roberta Goloba, kar je pripeljalo do
Volivci, ki so glasovali proti vladi Janeza Janše, so množično stavili na Roberta Goloba, kar je pripeljalo do "kanibalizma" na levi sredini. SAB in LMŠ sta izpadla iz parlamenta, medtem ko je Levici komaj uspelo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Sorodna novica Kdo se vrača, kdo ostaja in kdo je nov obraz v hramu demokracije?

"Najbolj preseneča dejstvo, da je Gibanje Svoboda posrkalo večino glasov volivcev, ki so prišli glasovat proti vladi. To je rekorden rezultat, glasovanje pa je bilo taktično, stavili so na zmagovalca," je za MMC volilne rezultate komentirala voditeljica in politična komentatorka Tanja Starič. "Večina se je opredelila proti vladi in stavila na to, da je Golob pravi," je dodala.

"Presenetljivo visoka je bila volilna udeležba, če jo primerjamo s prejšnjimi in predprejšnjimi volitvami. Presenetljivo visok rezultat je dosegla tudi zmagovalna stranka, ki je osvojila najvišje število mandatov v zgodovini Slovenije. To ni uspelo niti Cerarjevemu SMC-ju niti Drnovškovemu LDS-u leta 2000, to je rekord," pa je voditelj in politični komentator Aleš Kocjan odgovoril na MMC-jevo vprašanje o povolilnih številkah.

Po njegovih besedah je še najbolj presenetljivo, da je to čisto nova stranka, ki "jo javnost relativno slabo pozna in jo ne more ocenjevati na podlagi preteklih dosežkov". Strankin program je bil spisan zadnji hip in vprašanje je, tako pravi Kocjan, kako podrobno so ga ljudje sploh prebrali. "Gre za embalažo, katere vsebine še ne poznamo," je pristavil.

Tanja Starič in Aleš Kocjan v notranjepolitičnem podkastu Umetnost možnega na Prvem. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Tanja Starič in Aleš Kocjan v notranjepolitičnem podkastu Umetnost možnega na Prvem. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Sorodna novica Odzivi iz štabov: "Ljudje hočejo spremembe." Golob napovedal takojšnje pogovore o koaliciji.

Je spet močno zmagal t. i. novi obraz, ki se je postavil proti Janezu Janši?

"Ta sentiment je bil zelo močen in je tudi pognal volilno udeležbo navzgor, bila je izjemna. A za to je poskrbel sam Janez Janša, ki je nagnal ljudem dovolj strahu v kosti, da so tako množično zavili na volišča. Ne gre pa se slepiti, pomembno vlogo je odigrala tudi civilna družba," je odgovoril Kocjan in tako spomnil na akcije Inštituta 8. marec in drugih, ki so se močno angažirali pri pozivanju k čim večji udeležbi na volitvah.

Medtem ko je Gibanje Svoboda Roberta Goloba zmagalo z rekordnim številom osvojenih poslanskih stolčkov v slovenski zgodovini, je koalicija KUL na drugi strani končala precej klavrno. Izid SD-ja ni ravno bleščeč, Levica je komaj zlezla čez parlamentarni prag, LMŠ in SAB pa sta celo ostala zunaj. "Zgodil se je neke vrste kanibalizem na levi sredini. Vse štiri stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) so žrtve prihoda novega obraza, novega igralca na političnem prizorišču, plačale so visoko ceno. Dve bosta ostali pod parlamentarnim pragom, drugi dve pa sta dobili bistveno manj glasov, zato bosta slabše zastopani v parlamentu in v bistveno bolj podrejenem položaju, če bosta z Gibanjem Svoboda sklenili vladno koalicijo," je stanje komentiral Kocjan.

"Opozicija je ostala enotna, niso nastopali drug proti drugemu, v prvo vrsto so dali geslo – ta vlada mora oditi, niso pa toliko poudarjali svojih specifik. Na ta račun so nekateri tudi ostali pred vrati," je dodala Tanja Starič.

Sorodna novica Velika zmaga Gibanja Svoboda, v državni zbor še SDS, NSi, SD in Levica

Pobuda za zavezništvo?

"Golob je nakazal, da je vesel, da sta v parlamentu tako SD kot Levica, in da si želi, da bi še katera od preostalih dveh strank KUL-a prišla v parlament, se pravi, bo držal obljubo, da bodo to nove partnerice nove vlade," je komentirala Tanja Starič. Ob tem je spomnila na dogodek iz zgodovine, ko je v 90. letih takratni LDS naredil velik združitveni kongres, na katerem je vključil stranke, ki niso prišle v parlament, so pa imele podoben program. "Takrat je nastala tista mogočna stranka LDS, ki je vladala 10 let," je namignila, da bi se morda lahko zdaj zgodilo kaj podobnega. "Strank je preveč, imamo proporcionalni sistem, zaveznice tekmujejo med sabo, ne z nasprotniki," je dejala.

Po njenih besedah gre pričakovati, da bo Golob vsem strankam KUL-a ponudil nekakšno zavezništvo. Vprašanje pa je, kaj bo to konkretno pomenilo v praksi. Združevanje? Neformalno povezovanje? Zasedbo kadrovskih stolčkov v vladi? Za kako politično spretnega se bo izkazal Golob?

Volivci so prednostno glasovali proti trenutni vladi Janeza Janše in pri tem stavili na največjega izzivalca. Foto: BoBo
Volivci so prednostno glasovali proti trenutni vladi Janeza Janše in pri tem stavili na največjega izzivalca. Foto: BoBo

Taktično glasovanje

Volivci so tokrat po Kocjanovih besedah tehtali med tem, ali premagati trenutno vlado ali pa glasovati iskreno. "Zmagalo je taktično glasovanje. Če bi glasovali bolj iskreno, bi tudi druge stranke dobile višji odstotek, tako pa so ljudje v prvi vrsti imeli pred očmi željo po tem, da doživi vladajoča politika poraz, zato so se obrnili h Golobu in Gibanju Svoboda," je pojasnil.

"V slovenski zgodovini so se že velikokrat odvila t. i. taktična glasovanja, ko volivci ne volijo za svojo 'intimno' izbiro, pač pa za tistega, za katerega verjamejo, da lahko premaga dosedanjo najmočnejšo stranko," pa je navedla Tanja Starič in dodala, se v Sloveniji redno dogaja "izrazito glasovanje proti Janši". Leta 2000 je po njenih besedah Slovenijo desna vlada vodila zgolj šest mesecev, a to je bilo dovolj za rekordni izid LDS-a, ki je sledil. "Podobno se je zgodilo leta 2011, ko je Zoran Janković, ki je bil umaknjen z mesta predsednika uprave Mercatorja, zmagal na volitvah," je navedla.

Golobu je v predvolilni tekmi, tako Tanja Starič, uspelo obdržati vodilni položaj. "Volivci so ga videli kot najbolj zanesljiv 'vložek', kamor vložiš glas, da se premaga sedanja vlada. Govorimo o volivcih, ki pridejo na volišča proti vladi. Ne gre spregledati, da je vlada dobila sporočilo, zdaj bo imela v parlamentu nekaj več kot 30 glasov," je poudarila in dodala, da je vlada izvajala celo serijo za večino družbe kontroverznih stvari, kar je pripeljalo do tega, da je edini in glavni cilj postala zamenjava vlade.

Sorodna novica Veliko slavje Gibanja Svoboda: "Ljudje si želijo svobode - to bodo dobili"

Golob kot edini zmagovalec

"Razen Roberta Goloba in Gibanja Svoboda so verjetno vsi udeleženci teh volitev poraženci, če pogledamo vladne stranke, je ena koalicijska partnerica izpadla iz parlamenta (Konkretno – nekdanji SMC, op. n.). SDS in NSi sta sicer rezultat nekoliko popravili, a to ne spremeni dejstva, da sta poraženki teh volitev, ker ju je premagal Golob," je nadaljeval Kocjan in dodal, da si je poraz desna politika oz. aktualna oblast v odhajanju pridelala sama z nespametnim delovanjem. "V teh dveh letih so vnesli veliko nemira in konflikta v družbo, skregali so se z vsemi, s precejšnjim številom družbenih skupin, razen z gospodarstvom, z njim zagotovo ne," je sklenil misel.

Od trenutne vlade v parlamentu ostajata SDS in NSi. "SDS je nekaj pridobila, presenečenje je, da se je solidno uvrstil NSi, ki je imel pred kratkim afero, nimajo pa nobene možnosti za sestavo vlade. V tem smislu so volitve izgubili," je komentirala Tanja Starič.

Sorodna novica Krivec: Pričakovali smo nekoliko boljši izid

Od parlamenta se poslavljajo DeSUS, katerega poslanci so bili na koncu v vladi, medtem ko je stranka temu nasprotovala, SNS, ki je vlado podpiral iz opozicije, pa tudi nekdanji SMC, po novem Konkretno, ki mu v okviru Povežimo Slovenijo ni uspel preboj v parlament. "To je pogosta usoda koalicijskih partneric SDS-a, ki je hegemon na desnem polu in z odločnim delovanjem posrka koalicijske partnerice oz. jih postavi v svojo senco. Zato na desnici ljudje raje glasujejo za original, kot pa neke obvode SDS-a," je dejal Kocjan in dodal, da se pred vsakimi volitvami trudijo vzpostaviti "satelite", s katerimi bi potem lahko sklenili vladno koalicijo, a se ta zgodba običajno ne izide.

Tanja Starič je ob tem komentirala, da je sam predsednik stranke Ljubo Jasnič ugotavljal, da je DeSUS po vseh internih kolobocijah mrtva stranka. O SNS-u pa je dejala, da je glede na relativno dober izid Resni.ce Zorana Stevanovića, ki je nekdanji član SNS-a, mogoče, da je k sebi zvabil dobršen del volivcev svoje nekdanje stranke.

Številne nove stranke neuspešne

Ker je bila volilna udeležba tokrat veliko višja kot na prejšnjih volitvah, to za potencialne nove stranke pomeni veliko višjo oviro za vstop v parlament. Za dosego štiriodstotnega parlamentarnega praga je tako potrebnih veliko več glasov.

Poleg tega je bila tokrat, tako Tanja Starič, ključna tema za volivce menjava vlade, zato nove stranke, ki imajo v jedru ekologijo ali kaj drugega, sploh niso prišle "na dnevni red". Zgodila se je izrazita koncentracija glasov in vse majhne stranke so bile po njenem mnenju žrtev teh okoliščin.

"Ne gre računati, da se bodo novinci kar tako uvrščali v parlament. To se zgodi samo v izjemnih primerih, ko neki novi obraz predstavlja upanje, da lahko premaga Janšev SDS, sicer pa je z neko novoustanovljeno stranko izredno težko preseči štiriodstotni prag in se uvrstiti v parlament," je dodal Kocjan.

Kako hitro bo Golob sestavil vlado? Foto: BoBo/Borut Živulović
Kako hitro bo Golob sestavil vlado? Foto: BoBo/Borut Živulović

Kako hitro bo Golob sestavil vlado?

"Povedal je, da se želi o tem začeti pogovarjati takoj in da želi prehiteti prvega slovenskega premierja Lojzeta Peterleta, ki je bil do zdaj pri sestavljanju vlade najhitrejši, saj je bila takrat koalicija Demos dogovorjena za sodelovanje že pred volitvami," je odgovoril Kocjan in spomnil, da ima Golob relativno lahko delo, saj se bo pogajal le z SD-jem in Levico. Najverjetneje bodo vlado tako sestavljale tri stranke: Gibanje Svoboda, SD in Levica.

"So ugibanja, ali bi vseeno utegnil povabiti tudi NSi, ampak danes ni puščal velikega dvoma, zavezništvo med KUL-om in Gibanjem Svoboda, in da bo to poskušal narediti čim hitreje," je odgovorila Tanja Starič in dodala, da težav ne bi smelo biti, ker ima glasov v parlamentu več kot dovolj. Nekdanji premier Miro Cerar je s 36 poslanci SMC-ja vlado sestavil "relativno hitro", je spomnila.

"Roberta Goloba ne poznamo na takšnem mestu, kot je zdaj. Težko je oceniti, kakšne politilčne metode bo izbral in na kakšen način zadeve peljal, to je velik zadržek v tej zgodbi," je sklenila Tanja Starič.

Povolilna epizoda: Umetnost možnega v živo