Anže Logar s predsednikoma strank, ki sta ga podprli: SLS (Marko Balažic) in SDS (Janez Janša). Foto: BoBo
Anže Logar s predsednikoma strank, ki sta ga podprli: SLS (Marko Balažic) in SDS (Janez Janša). Foto: BoBo

Logar je čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki se je uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne. Ocenil je, da bo na koncu razlika med njima še rahlo manjša. "Volivcem prepuščam končno sodbo, kmalu jo bomo videli," je poudaril.

Pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo in na koncu se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal. "Kot predsednik republike bom predsednik vseh državljank in državljanov, tako bom tudi pristopil h kampanji v drugem krogu," je napovedal.

"Moja ideja je, da je Slovenija zmagovalka v naslednjem desetletju." Foto: BoBo/Borut Živulović

V izjavi za medije v novinarskem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je poudaril zadovoljstvo, da je volilna udeležba za odtenek višja kot na zadnjih predsedniških volitvah, kar je po njegovem mnenju dober znak. Zahvalil se je volivcem, podpornikom, družini, svoji ekipi. Čestital je tudi vsem preostalim kandidatom, saj so ohranjali spoštljiv dialog in pokazali, da se lahko v politiki soočajo različna stališča, a se ohranja spoštljiv odnos drug do drugega.

"Od današnjega dne naprej odločamo, kje bo Slovenija čez pet let. Možnosti imamo več, lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa mislim, da sta pomembni predvsem dve stvari – dialog in zmagovalni duh," je dejal. Napočil je čas, da si podamo roke, je nadaljeval, in da nehamo iskati tisto, kar nam pri nekom ni všeč, ampak poiščemo, kar nas povezuje. "Dajmo priložnost skupnemu duhu, izzivi, ki so pred nami, so preveč tvegani, da bi se v naslednjih petih letih še naprej delili. Cilj je boljša Slovenija, uspešnejša Slovenija, s podjetnim duhom in takšna, ki je državljanom v ponos."

Logar pa je povedal, da mu je Janša čestital

Logar, ki je kandidiral s podporo volivcev in strank SDS-a in SLS-a, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno. "V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat," je zatrdil.

V volilnem štabu Anžeta Logarja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
V volilnem štabu Anžeta Logarja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

V štab sta prišla tako predsednik SLS-a Marko Balažic kot prvi mož SDS-a Janez Janša. Janša sicer ni dajal izjav za medije, je pa Logar povedal, da mu je čestital za uspeh v prvem krogu.

Balažic je za MMC napovedal, da je Logarjeva zmaga v 2. krogu mogoča. Zmago pričakuje tudi poslanka SDS-a Eva Irgl, ki je za MMC dejala, da je vesela za Anžeta, saj da izid 1. kroga dokazuje, da so ga ljudje vzeli za svojega.

"Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, od državljank in državljanov je bil odziv dober," je še dejal Logar, ki želi tudi pred drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci. Na novinarsko vprašanje, ali je njegova napoved zmage na družbenih omrežjih veljala za prvi ali tudi drugi krog volitev, je odgovoril, da to prepušča domišljiji. "Sam verjamem v zmago, verjel sem v to že pred enim letom, ko o tem še nihče drug sploh ni razmišljal, in s tem občutkom grem v drugi krog," je dodal.

Logar: Stavim na pristen stik z volivci

Vaša največja napaka med kampanjo? "Mislim, da smo kampanjo dobro vodili, žal mi je, da v sklepni fazi nismo mogli več obiskovati terena, bilo je preveč soočenj, dve, tri na dan in ni bilo mogoče obiskovati terena," je Logar odgovoril za MMC. Na vprašanje, ali pričakuje podporo NSi-ja, pa je dejal, da jih bo za podporo prosil, kako se bodo odločili, pa še ne ve. V 2. krogu bo ohranil enako "taktiko", in sicer predvsem stavi na pristen stik z volivci, je še dejal.

Anže Logar je dejal, da je optimističen in da samozavestno zre v prihodnje tri tedne. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Anže Logar je dejal, da je optimističen in da samozavestno zre v prihodnje tri tedne. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Kakšen bo 2. krog?

V tednih kampanje, ki prihajajo, se namerava po državi čim več srečevati z volivci. Kot je dejal, bo dokazal, da "bo podpore še bistveno več" in da bo v nov mandat prišel kot zmagovalec, "kot predsednik vseh državljank in državljanov, in da bomo lahko program, ki sem ga predstavil v kampanji, udejanjal v prihodnjih petih letih".

V predsedniški kampanji Logar kot svoj cilj navaja Slovenijo, "deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati".

Romana Jordan: Dobra, vsebinska in zahtevna kampanja

Prvopodpisana pod Logarjevo predsedniško kandidaturo Romana Jordan je v izjavi ob pričakovanju izidov prvega kroga dejala, da "bodo izidi pokazali, kako dobro smo delali med kampanjo". Kampanja je bila po njeni presoji "dobra, precej vsebinska, pa tudi zahtevna". Hkrati je imel njihov kandidat poleg vseh medijskih soočenj tudi veliko stikov z ljudmi in je gojil pristne stike, je dodala. Prepričana je, da se je pravilno odločil za samostojno kandidaturo na volitvah. "Veseli smo sicer podpore obeh strank, ampak na ta način je bil lahko pristen, predstavljal je svoja stališča in z njimi na najboljši možen način odgovarjal na pričakovanja ljudi," je pojasnila Jordan. Poudarila je še Logarjevo prijaznost, spoštljiv odnos do ljudi in sposobnost povezovanja.

Logar, 46-letni Ljubljančan, je trenutno poslanec SDS-a v državnem zboru, v prejšnji vladi Janeza Janše pa je bil zunanji minister. Leta 2000 je doštudiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Logar: Od današnjega dne naprej odločamo, kje bo Slovenija čez pet let