Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po 99,93 odstotka preštetih glasov vodi Anže Logar (33,96 odstotka) pred Natašo Pirc Musar (26,87 odstotka).

Sledijo Milan Brglez (15,41 odstotka), Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka).

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob je jasno izrazil stališče, da bodo v drugem krogu podprli kandidatko leve sredine Natašo Pirc Musar. Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da bo sam osebno glasoval za Anžeta Logarja, medtem ko se bodo v stranki NSi o tem še odločili. V Levici se o podpori niso izrekli, je pa predsednik stranke Luka Mesec zatrdil, da Logarja ne bodo podprli.

Sorodna novica Logar osvojil prav vse volilne enote, Pirc Musar slavila v le peščici okrajev. Kočevje Prebiličevo.

Kandidati zadovoljni s kampanjo

Kandidati – na tokratnih predsedniških volitvah jih je sedem – so ob oddaji glasu večinoma poudarjali pomen volilne udeležbe in izražali upanje, da bo ta čim višja. Kampanjo so po večini ocenili kot dobro, a naporno, vsi pa so upali na čim boljši volilni izid.

Predsedniški kandidat Anže Logar je po zaprtju volišč dejal, da verjame v zmago in da gre s tem občutkom v predvideni drugi krog. "Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, od državljank in državljanov je bil odziv dober," je še dejal Logar, ki želi tudi pred drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci.

Nataša Pirc Musar je vesela, da so volivci prepoznali vrednote, za katere se zavzema, pa tudi, da so prepoznali nestrankarskost, to, da ni vpeta v etablirane stranke. Sama si v drugem krogu želi podpore tudi tistih, ki verjamejo v moderno Evropsko unijo, moderno Evropo, ki delijo iste vrednote, kot jih ima sama.

Analiza (po)volilnega dogajanja z Jolando Lebar

Višja volilna udeležba

Volilna udeležba je bila nekoliko višja kot na zadnjih dvojih volitvah. Prvega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,06 odstotka volivcev, ki so oddali 863.119 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 859.106, neveljavnih pa 4013.

Sorodna novica Volilna udeležba 51,06-odstotna

Počakali bodo še glasovanje po pošti

Trenutni izidi še niso končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še izide glasovanja po pošti iz Slovenije, 2. novembra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja. Drugi krog glasovanja je predviden za 13. november. Volivci ne bodo prejeli novega obvestila o volišču, saj bo tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom volitev, veljalo tudi za drugi krog.

Novi predsednik ali predsednica republike bo mandat nastopil oz. nastopila 23. decembra. Še prej bo prisegel oz. prisegla pred državnim zborom.