Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na predsedniških volitvah leta 2017 je namreč prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6411 volivcev oziroma 0,37 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev.

Na predčasnem glasovanju potreben le osebni dokument

Predčasno glasovanje poteka še danes in v četrtek, volivec pa potrebuje le osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča.

V drugem krogu predsedniških volitev volivci izbirajo med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar. Izid volitev bo znan v nedeljo po zaprtju volišč.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes ob oddaji glasu na predčasnem glasovanju za volitve predsednika republike dejala, da je prepričana, da bo tokrat zmagala ženska. Od nje pričakuje tvorno sodelovanje in dobre odnose. Sicer pravi, da bo sodelovala z vsakim, ki želi dobro za državo. Volivce je pozvala, da se udeležijo glasovanja. Želi si, da ta položaj zasede oseba, ki je razumna, spoštuje načela pravne države, spoštuje ustavnost in zakonitost, ima moralno podlago in moralni kompas ter ne ostane tiho, kadar zazna anomalije v družbi, predvsem s strani drugih državnih organov. "In deluje s svojo avtoriteto na način, da spreminja družbo na boljše," je pojasnila.

"Od predsednice republike pričakujem tvorno sodelovanje in dobre odnose," je poudarila. Verjame, da bodo to izredno plodna leta in nekaj izjemno pozitivnega za našo državo, saj bodo vrednote, ki jih zagovarjajo, lahko spravljali v življenje. Če bomo dobili predsednika, pa je dejala, da bo sodelovala z vsakim, ki dobro misli in si želi dobro in pozitivno za našo državo, državljane. "Sodelovala bom, ker podpiram vse, kar je dobro. Verjamem pa, da bo tokrat predsednica," je dejala.