Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

"Biti dober gospodar pomeni skrbeti za ustvarjanje dodane vrednosti, delovnih mest ter poslovanje v skladu z zakonodajo na določenem prostoru, bodisi v Sloveniji ali v tujini. Vsa podjetja, ki so ali so bila v (delnem) lastništvu mene ali Aleša, izpolnjujejo vse navedeno," je kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar zapisala v odzivu na očitke o široko razvejani mreži podjetij, ki so v lasti ali solastništvu nje in soproga.

Analizo teh poslov je v torek objavil spletni portal Požareport.

Nataša Pirc Musar odgovarja, da je dokument sicer poln napak in netočnosti, v bistvu pa ne razkriva ničesar, kar med kampanjo ne bi že bilo povedano ali komentirano.

Spomnila je, da je že ob napovedi predsedniške kandidature javno objavila svoje premoženje, "ob tem pa kot edina od vseh kandidatov tudi Aleševo premoženje, kar govori o odkritosti in transparentnosti mojega delovanja".

Razvejani organigrami so običajna praksa poslovanja tako v Sloveniji kot v tujini, meni. "Poslovanje na domačem in tujih trgih za zagotavljanje konkurenčnosti in uspešnosti pogosto zahteva ustanavljanje novih podjetij zaradi zagotovitve financiranja in/ali zahtev lokalne zakonodaje, ki ji, tako kot slovenski, vedno dosledno sledimo in delujemo v njenem okvirju," je zatrdila.

S soprogom plačujeta davke v Sloveniji, kjer so podjetja tudi prijavljena vsem davčnim organom. Ob tem pa delujejo družbeno odgovorno, saj ustvarjajo dodano vrednost na področju ohranjanja in razvoja slovenske kulturne dediščine, je še navedla.

Golobov kabinet: Premier ni naročil te analize

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da premier Golob ni nikoli naročil nobene analize o poslovanju kandidatke za predsednico republike Nataše Pirc Musar ali njenega moža.

Da je omenjeno analizo naročil ravno Robert Golob, je pisal spletni portal Požareport.

"Gre še za eno v vrsti laži in manipulacij, ki se krepijo pred volitvami in referendumi," so na družbenem omrežju Twitter zapisali v kabinetu predsednika vlade in dodali, da to krepi njihovo odločenost, da se uprejo lažnim novicam in sovražnemu govoru.

"Predsednik vlade svoja prizadevanja usmerja v povezovanje in sodelovanje političnih akterjev leve sredine in ga tovrstne laži ter poskusi diskreditacij od tega ne bodo odvrnili," so še navedli.

Logar: Ne z objavljeno analizo ne z davčnimi oazami nimam nič

Odzval se je tudi predsedniški kandidat, ki je v prvem krogu predsedniških volitev zbral največ glasov, Anže Logar. Prav tako je na Twitterju pojasnil, da se na njegov volilni štab obračajo novinarji z vprašanji glede omenjene analize poslovanja protikandidatke. "Obveščam, da ne z objavljeno analizo ne z davčnimi oazami nimam nič," je zapisal Logar.