Foto: BoBo
Foto: BoBo

Do srede je še mogoče zahtevati tudi nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju oz. t. i. volišču omnia, lahko to do srede sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivci, ki zaradi bolezni ne morejo priti na volišče, lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na domu. Obvestilu morajo priložiti tudi zdravniško potrdilo. Na enak način lahko glasujejo tudi volivci, ki so v izolaciji, pod pogojem, da so v izolaciji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja in da obvestilu priložijo ustrezno dokazilo.

V sredo se tudi izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Od torka do četrtka bodo potekale predčasne volitve.

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 23. oktobra nihče izmed sedmerice kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volivcev. Največ jih je prepričal Anže Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Natašo Pirc Musar pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Tri volilne nedelje