Sodeč po anketi bo zmagal "trikrat za"
Anketa kaže na zmago Nataše Pirc Musar

Javnomnenjsko raziskavo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon med 2. in 4. novembrom na vzorcu 1019 ljudi, starejših od 18 let. Uporabljen je bil spletni panel Jazvem.si.

Javnomnenjska raziskava o referendumih

Agencija Valicon je v javnomnejski raziskavi, ki kaže trenutno razpoloženje, sodelujoče povprašala, kako bodo glasovali na referendumih, če se jih bodo udeležili.

Za zakon o Radioteleviziji Slovenija bo, sodeč po anketi, glasovalo 41,7 odstotka volivcev, proti zakonu pa 26,8 odstotka. 31,5 odstotka jih še ne ve, kako bi se odločilo.

Za zakon o vladi bo glasovalo 35,5 odstotka, proti jih bo 27,4 odstotka, medtem ko jih 37,2 odstotka še ne ve, kako bo glasovalo.

Za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi pa bo glasovalo 53,3 odstotka volivcev, proti jih bo 18 odstotkov, neodločenih je še 28,7 odstotka.

Naslov infografike: Kako boste glasovali na referendumu

Večina jih meni, da ve, o čem se bo odločalo na referendumih. 28,2 odstotka jih je odgovorilo z "da, zelo dobro", 46,1 odstotka "da, do neke mere", 16,1 odstotka "ne, bolj ne" in 9,6 odstotka "ne, sploh ne."

Večina anketiranih se bo referendumov zagotovo udeležila (46,1 odstotka). "Bolj verjetno da" je odgovorilo 30,8 odstotka vprašanih, "bolj verjetno ne" 17,1 odstotek vprašanih, "zagotovo ne" pa 5,9 odstotka vprašanih.

Naslov infografike: Referendum 1

Kateri zakon je za vprašane najbolj pomemben? Sodeč po anketi, jih večina meni, da so vsi enako pomembni. Tako meni 41,3 odstotka vprašanih. Od tistih, ki so izbrali posameznega, vodi zakon o dolgotrajni oskrbi (32 odstotkov) sledita zakon o RTV SLO (14,6 odstotka) in zakon o vladi (7,1 odstotka). 4,9 odstotka jih pravi, da nobeden od naštetih zakonov ni pomemben.

Napoved volitev za predsednika države

Če bi drugi krog predsedniških volitev potekal to nedeljo, bi 43,5 odstotka vprašanih izbralo Natašo Pirc Musar, Anžeta Logarja pa 34,2 odstotka.

"Nikogar, oddal bi neveljaven listič" je odgovorilo 3,9 odstotka vprašanih, "ne bi se udeležil volitev" 7,6 odstotka anketiranih, "ne vem" 6,9 odstotka in "ne želim odgovoriti" 4 odstotke vprašanih.

Če gledamo samo opredeljene anketirance, pa bi Nataša Pirc Musar prejela 56 odstotkov glasov, Anže Logar pa 44 odstotkov glasov.

Naslov infografike: predsednik 2